2011.12.26. 10:00 – Sajó Dávid

Jézus narkós, fekete hajléktalan volt? – Blueskarácsony

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Ha már itt vannak az ünnepek és mindenki karácsonyi dalokkal ijesztget, akkor a tegnapi Punkkarácsony után vessünk egy – persze a teljesség legcsekélyebb igénye nélküli – pillantást arra is, hogyan viszonyul ehhez minden könnyűzene alapja, a blues. Vajon mivel készül az ünnepekre egy rakás heroinfüggő Woodstock-töltelék? Hogyan ír levelet a Jézuskának egy írástudatlan fekete? Hol tölti a Szentestét egy világjáró csöves? Mit kapott karácsonyra a rockabilly királynője? Fontos kérdések, amire csak a legnagyobb trógerek tudhatják a választ.

Canned Heat - Jingle Bells

A fehér karácsony alatt nem minden rockzenész értette az ünnepi kokainszívást, voltak olyanok is, akik inkább barnára váltottak. A hatvanas években a blues hőseinek tiszteletére alakult Canned Heat jelenlegi tagjaival nem szívesen ülnénk körbe közösen a karácsonyfát, mivel kevés lehangolóbb dolog lehet, mint nagypapakorú hippiket hallgatni, akik haverjainak nagy része szó szerint halálra koncertezte és/vagy túllőtte magát, mint Blind Owl Wilson, akinek ez már 27 évesen sikerült. Ettől függetlenül a 2007-es Christmas Album tökéletes ajándék lehet konzervatív vallásfüggőknek is a fa alá.

John Lee Hooker - Blues For Christmas

Az mindent elmond egy zenészről, ha még Jézus születésének idejét is pontosabban tudják, mint az övét. Szegény John nem is tudott soha beilleszkedni, már 15 évesen a töke tele lett a karácsonnyal, így fogta magát és örökre elhúzott otthonról, hogy aztán első lemezét a magyar származású Bihari Brothers vezetése alatt álló kiadónál jelentesse meg, csak azért, hogy a négy magyar srác évekig saját magát tüntethesse fel dalszerzőként, az egyébként B.B. King-feldolgozásokból álló hanganyagon. Persze könnyű volt kicseszni egy nincstelen, déli analfabétával.

Freddie King - Christmas Tears

Szegény blueszenészt még a karácsonyfaág is húzza. Ha Hookerről máig nem tudni pontosan, mikor született, akkor mit mondjon Freddie King, akinek a pontos nevéről máig folyik a vita? Bizonyára ezért is sírt annyira a fa alatt szegény Frédi, mielőtt belehalt volna az évi 300 fellépésébe, na meg a súlyos gyomorbántalmaiba, amit a temérdek mennyiségű Bloody Mary okozott. Hősünk úgy próbált ugyanis időt spórolni a koncertek előtt a táplálkozás kárára, hogy paradicsomlé, Worchester-szósz és egy nagy adag vodka segítségével pótolta a kalóriakiesést, ami végül az emésztőrendszere teljes csődjét eredményezte.

Seasick Steve & The Level Devils - Xmas Prison Blues

Ebben a válogatásban a Télapó Is Lehetnék, Csak Túl Sokat Ittam-díjat feltétlenül Seasick Steve-nek kell, hogy adjuk. Hasonlóan Hookerhöz, ő már 13 évesen otthagyta az otthon melegét, hogy azt a marhavagonok szellős kabinjaira cserélje, majd kereken 20 évig élje a hamisítatlan amerikai hobók életét. Aztán valamivel arrébb a Mikulás lakhelyétől, Norvégiában telepedett le, és adta ki 60 (!) évesen élete első lemezét. Azóta Steve lett minden magára valamit is adó rocksztár kedvenc bácsikája, kezdve Jack White-tól, Nick Cave-en át egészen John Paul Jonesig. A fiatalkora egyik történetét megörökítő Xmas Prison Blues meglepő módon arról szól, hogyan töltötte Steve a születésnapját, a halloweent és még a karácsonyt is a rácsok mögött. Én már csak arra a dalra leszek kíváncsi, amit arról szól, hogyan tolták be a Sigúr Rós tagjai Steve ledöglött csotrogányát az egyik zenei fesztiválon. True story.

Wanda Jackson & The Continentals - Merry Christmas Baby

A gyengébbik nem sem maradhat ki az ünnepi hangulatból, így kézenfekvőnek tűnt a rockabilly-veterán Wanda Jackson bluesba oltott karácsonyi köszönőlevele, amiben a paradicsomban érzi magát a szeretőjétől kapott gyémántgyűrűtől. Ha nem egy '97-es dalról beszélnénk, akkor akár ez a szerető Elvis Presley is lehetne, akivel közös turnéjuk alatt fűzték szorosabbra a gitárhúrjaikat, hogy aztán egy mindenféle menőséget nélkülöző programozóhoz menjen hozzá, majd német, holland és japán nyelvű számokkal ijesztgesse teljes Eurázsiát.


ünnep karácsony blues john lee hooker wanda jackson seasick steve canned heat freddie king



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása