2012.03.08. 16:15 – Sajó Dávid

Mit adnak nőnapra a rocksztárok?

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

kurt_and_courtney_01.jpgA nőnapi ajándékozás – ahogy minden más hasonló alkalom – az egyik legnagyobb fejvakarást eredményező esemény, ahol a társadalom férfi tagjainak minden tehetségét össze kell szednie az ellenkező nem megfelelő ünneplésére. Ebből a szempontból kevés kellemesebb állás létezik a zenésznél, hiszen mi lehet bájosabb, szívmelengetőbb ajándék egy személyre szóló dalnál, amelyet egy kedves hölgynek írtak? A mi ajándékunk egy nőnapi dalcsokor a teljesség igénye nélkül.

Nirvana – About a Girl

Eredetileg a dal nem egy nő miatt született, hanem Kurt Cobain próbált valami grunge-tól elkülöníthető számot írni, miközben újra és újra ugyanazt a Beatles-lemezt hallgatta. Pedig ekkor egy bizonyos Tracy Marander nevű nővel élt együtt, aki egészen 1998-ig nem tudta, hogy róla szól a dal, attól függetlenül, hogy nem ő ihlette. A meglehetősen minimalista szöveg nem tér ki arra, hogy kapcsolatuk meglehetősen viharos volt amiatt, mert Cobain nem volt hajlandó munkát keresni, de a házimunkára is nagy ívben tett. Emiatt számtalanszor megfenyegette a nőjét, hogy ha nem tetszik ez, akkor ő fogja magát és kiköltözik a kocsiba.

Rolling Stones – Ruby Tuesday

Miközben azt hisszük a groupie-k csak a szívtelen rocksztárok szexjátékai, számtalan példa akad arra, hogy valamelyikük egy olcsó numerán kívül még egy dal erejéig is megihleti valamelyik rockikont. Ilyen a Ruby Tuesday, amely Linda Keith-ről szól, aki sokak szerint Keith Richards első barátnője volt (majd később Brian Jonesszé akivel közösen írták a számot). A dalt az ihlette, hogy a fiatal hölgy otthagyta a gitárost egy másik legendás zenészért, Jimi Hendrixért, akivel csúnyán beleborult a keménydrogokba (sőt, ő vezette be Hendrixet a pszichedelikus anyagok világába). A fiatal Richards persze ekkor még nem sejtette, hogy későbbi életvitelét ismerve lehet ez mentette meg a lányt a potenciális kokain-túladagolástól.

Ramones – The KKK Took My Baby Away

A legenda szerint a problémát ez esetben is egy Linda nevű nő generálta. Johnny állítólag lecsapta a csajt Joey kezéről, sőt, később feleségül is vette őt. Joey annyira a szívére vette a dolgot, hogy az egyértelmű rablást egy Ku Klux Klános támadáshoz hasonlította. A meglehetősen morbid hasonlat onnan jött, hogy Johnny volt a csapat jobboldali republikánus beállítottságú tagja, miközben Joey egy zsidó család gyermeke. A szerelmi vita végül egész pályafutásukra rányomta a bélyeget és annyira megromlott a kapcsolatuk emiatt, hogy még telefonon se keresték egymást, amikor Joey rákban haldoklott.

Jane's Addiction – Jane Says

Ez a dal kicsit kilóg a sorból, mivel a főszereplővel semelyik zenekari tagnak nem volt komolyabb érzelmi kapcsolata. Viszont akkora hatással volt Jane rájuk, hogy még a nevüket is róla, illetve súlyos kábítószeres problémájáról kapta. Az eredeti Jane Bainter ugyanis egy házban lakott Perry Farrel énekessel és eléggé lenyűgözte a nő személyisége és viharos kapcsolata egy Sergio nevű drogdílerrel. Állítólag Jane színészi képességeinek is köszönhető, hogy a háztulajdonossal sikerült elhitetni, Perry nem egy koszos punk, hanem csak egy meleg belsőépítész. Persze amikor az igazságra fény derült, az átejtett tulaj puskával ment a tróger zenész után. A külön róla írt dal is a lány extravagáns viselkedéséről és mindennapi életéről szól, amelyet Farrel nap mint nap látott.

Led Zeppelin – Your Time is Gonna Come

Tökéletes példa arra, miért ne szarakodj egy olyan egyetemes zsenivel, mint Jimmy Page. Az elején meglehetősen keserű felhanggal kezdődő dal egy olyan nőről szól, akinek volt pofája átverni és megcsalni Page-et, ráadásul úgy, hogy közben a város összes palijára rámászott. Több se kellett a gitárosnak és már az első versszak végén kijelenti, nagy baj lesz ebből és nem ő fogja húzni a rövidebbet. Mindenesetre abból a szempontból ez sikerült is, hogy amíg Page minden idők egyik legjobb gitárosává vált, a hölgynek még a keresztnevét sem tudjuk.

The Kinks – Lola

Ha nem volt elég bizarr belekeverni a Ku Klux Klánt a nőügyekbe, akkor mit mondjon szegény Robert Wace, a Kinks egykori menedzsere? A dal ugyanis egy srác és egy transzvesztita találkozásáról szól. Eredetileg onnan jött az ötlet, hogy Ray Davies végignézte, ahogy Wace az egész estét ezzel a nővel tölti és annyira részeg, hogy még azt se vette észre, hogy reggelre elkezdett a csaj borostásodni. Mellesleg a csaj az a Candy Darling volt, aki központi szerepet játszik Lou Reed Walk On The Wild Side című szerzeményében is.

The Who – Pictures of Lily

Lily valójában nem egy létező személy, legalábbis akkor már biztos nem létezett, amikor Pete Townshend kitalálta, mennyire király lenne egy rádiós dal a maszturbálásról. A történet szerint egy kis srác nem tud aludni és apjához fordul a problémájával, aki a falára tűzi egy nő fotóját. Onnantól kezdve a fiú mindig jól alszik, mindig boldog és minden bizonnyal – erre a szöveg nem tér ki ugyan – a magömlésével sem lett többé problémája. Aztán amikor a fiú többet akart, mint csak egy képet szerelméről, csalódottan tudta meg apjától, hogy Lily 1929 óta halott.


nőnap



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása