2012.04.24. 10:00 – Dankó Gábor

Isten Háta Mögött helyett itt a Bőrzsír - Interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Április 29-én, azaz vasárnap este, IHM Tag-és Közgyűlés címmel egy komplett kis minifesztivál lesz a Dürer Kertben, ahol a több mint fél éve szunnyadó Isten Háta Mögött tagjaihoz köthető zenekarok lépnek fel szép sorban. Név szerint: Tej, Seen, Dereng, Óriás, valamint vendéként a Doomsday Funk. Ezen kívül, amolyan ráadásként fellép a Bőrzsír is, amiben az IHM eddigi összes tagja a színpadra lép (természetesen IHM-dalokkal), tehát Sándor Dániel billentyűs-gitáros és Egyedi Péter basszusgitáros mellett a zenekar alapítótagjai, azaz Pálinkás Tamás énekes-gitáros, Bokros Csaba gitáros, Győrfi István basszusgitáros és Hortobágyi László dobos is. Utóbbi négy zenésszel készült az alábbi Bőrzsír-interjú.

Milyen érzés volt leállítani az Isten Háta Mögöttet?
Pálinkás Tamás: Nem is az, hogy érzések, hanem inkább hogy a szükséget kellett kielégíteni, legalábbis nekem, mostanra tisztán látszik minden téren, hogy megérte. Szóval úgy összességében teljesen rendben van a dolog. Mivel nem feloszlásról volt szó, ezért semmi elvesztéses cucc nem volt benne.
Hortobágyi László: Engem azért eléggé megviselt eleinte, de ez valószínű annak tudható be, hogy 13 éves korom óta folyamatosan doboltam zenekarokban, sokszor párhuzamosan, szóval kevésbé az IHM-nek, inkább a dobolás hiányának kínját éreztem. Aztán persze helyére kerültek a dolgok a fejemben és egyértelművé vált, hogy ez egy jó döntés volt.

Megérte?
HL: Abszolút! Szerintem erre minden zenekarnak szüksége van ugyanúgy, ahogy az emberi szervezetnek is. Persze más időintervallumokról van szó, és egy zenekarnál nincs konkrét lecsukódó szem, vagy megrogyó térd.

Mennyire hiányzik a zenekar?
HL: Nekem nagyon! Mindig szívügyem volt a csapat, bár ha jobban belegondolok mindig az együttjátszás volt nálam a középpontban, a többit leszarom.
PT: Mivel a személyes kapcsolataink nem szakadtak meg, sőt, nem mondhatnám, hogy ilyen szinten hiányzott volna, de most, hogy újra próbálunk hét hónap után, nagyon menő érzés újra riffeket játszani, ráadásul rájöttem, hogy milyen jók a dalaink. A szövegeket persze elfelejtem azért.

Isti, az őszi búcsúkoncerten úgy tűnt, mintha te lennél a legjobban meghatódva, holott te akkor fel sem léptél. Így volt?
Győrfi István: Nézd, ahogy ezt akkoriban is elmondtam, sok embernek ez a zenekar csak három betű volt, néhányunknak pedig sokkal több. Akárhogy is számoljuk életem több mint húsz százalékát ebben a csapatban töltöttem és sosem fogom elfelejteni, vagy bánni. Miért tennem? Én megmondtam ezeknek a pöcsöknek, hogy bármit csinálnak, én akkor is büszke leszek rajuk. Amúgy persze, meghatódtam, szerintem méltán.

Mondhatjuk azt, hogy az IHM nem is egy zenekar, hanem egy baráti közösség? Vagy egy kommuna?
PT: Hát a kommuna szó szerintem politikailag nem korrekt. Viszont szinte egyházi értelemben véve baráti közösség a miénk, igen.
Bokros Csaba: Még ha nem is járunk össze feltétlenül minden héten, de azért közösen építettünk fel valamit 10-12 év alatt. Na jó, ez elég HR-menedzseresen hangzott. Szóval jót hülyültünk 10-12 évig együtt.

Pali, egy korábbi interjúban beszéltük, hogy az utolsó lemez összerakása is sokat nyomott a latba, hogy elment pihenni az IHM. Most mit gondolsz az albumról?
PT: Egész jó. Ez egyébként egy olyan lemez, amit tényleg sokkal jobb élőben játszani, úgy szólalnak meg igazán a dalok, hogy ilyen hammeresen fogalmazzak. A lényeg, hogy kipihenjük lassan ezt az egészet, és gondolom, úgyis csinálunk lemezt egyszercsak.

Csabi, Isti nektek hogy tetszik az Ű?
BCs: Ha még akkor részt veszek a zeneszerzésben, biztos más számok is lennének rajta, de nekem a dalok tetszenek. Egyik-másik egyre jobban. A hangzás az, ami nem az én világom, de hát én ilyen buta jószág vagyok, ha nincs betorzítva a gitár, akkor az a fiam szavaival élve buta lányos zene. Na jó, az Ű nyilván nem az, de én tradicionálisabb kemény hangzást csináltam volna. Persze ez utólagos okoskodás, mert még az Ű nagyon kezdeti, ötletelős fázisában Palival együtt én is azon voltam, hogy a Kényelmetlen lemezhez képest kéne valamit variálni.
GyI: A hangzás nekem sem feltétlenül a kedvenc, viszont rengeteg remek ötlet és nóta van rajta. Vicces, hogy egy csomó dal számomra valahogy kézenfekvő következmény volt, amikre sokan fújoltak, hogy így pop, meg úgy pop. Való igaz, hogy ez egy más dimenzió, ami nem feküdt egyből, de attól, hogy nem a megszokott - már ha van ilyen - attól még lehet jó. Tekintse mindenki ezt egy kirándulásnak az IHM részéről egy kanyargósabb turistaúton. Aztán most pihennek a vadászházban.

Már léptetek fel így hatan IHM-ként, most miért Bőrzsír néven adtok koncertet?
PT: Erre nem tudok pontos választ adni, állítólag egy szegedi Dereng-koncert után hazafelé jövet találtuk ki a buszban ezt a nevet, aztán mikor Csabitól jött az ötlet, hogy kéne ez a taggyűlés-cucc, mintha már kész tény is lett volna, hogy ezen a néven lépünk fel, hogy ne zavarjunk össze senkit azzal, mintha ez egy rendes, újraösszeállós IHM-koncert lenne. 
BCs: Én már tavaly felvetettem ezt a közös koncert dolgot, amikor is az IHM eddigi tagjai elhozzák a jelenlegi zenekarjaikat, és egy közös estén fellépünk. Nekem első pillanattól az volt az ötletem, hogy ha már ott vagyunk, akkor nyomjunk el IHM-számokat is. De mivel az IHM éppen parkol, meg itt ugye mindenféle extagok is vannak, nem lenne szerencsés azon a néven nyomulni.
HL: Én nem voltam ott a buszban, de amikor először hallottam a Bőrzsír nevet és a mögöttes tartalmat, egyértelmű volt, hogy ez így kompakt. A Fülzsírt mondjuk lehet, hogy megvétóztam volna.

Mi a név mögöttes tartalma?
PT: Visszautasítok minden olyan feltételezést, ami azt sugallja, hogy velünk kapcsolatban bárminek mögöttes tartalma lenne! Nincs, és sosem lesz.
HL: Én csak arra céloztam ezzel, hogy nem teljes reunion koncert, hanem más jellegű az esemény. Ezért jó, hogy nem IHM-koncertként hirdetjük.

Csabi, te igazából kiszálltál az IHM-ből? Szinte minden budapesti koncerten felbukkansz.
BCs: Igen, a zenekarból kiszálltam. Zeneileg teljesen a Derengre koncentrálok, oda öntöm be az ötleteimet, és hát Istenemre mondom, nagyon jó társakra leltem. Ez nem jelenti azt, hogy nem jut eszembe időnként, hogy kéne csinálni egy fasza metál IHM albumot, de ez nem hiszem, hogy aktuális lenne. Viszont ha a fent említett baráti közösségként értjük az IHM-et, annak továbbra is ugyanúgy tagja vagyok. És igen, az utódommal Sándor Danival is nagyon jóban vagyunk, csak néha verekszünk. Meg innen is üzenem, hogy megtalállak danika! Szigorúan kis d-vel!

Isti, te még 2006-ban léptél ki a csapatból. Azóta milyen az életed az IHM nélkül?
GyI: Nyilván eleinte borzasztó volt, sőt meg rosszabb, eléggé széthullottam akkoriban több okból kifolyólag is, de aztán ugye próbáltam az energiaimat összpontosítani és ez így az Eejit Midgetben csapódott le. Amúgy sokszor eszembe jutnak a régi jó kis próbák és kalandok, és ilyen tekintetben nekem ezek etalonok is, nagyon sok mindent ehhez viszonyítok. Igazából ez már úgysem lehetne ugyanaz és nem is kellene, hogy az legyen. Ez így marad meg, és ez így van jól.

Mennyiben lesz ez másabb ez a koncert, mint azok a bizonyos öt-hatszemélyes bulik?
PT: Rövidebb lesz, hat vagy hét dalt játszunk el, és nyilván nem fogom elmondani, hogy mik lesznek azok. Egy rendes IHM-koncert minimum másfél órás, szép kis hegyekkel-völgyekkel, meg ilyenek, ez meg csak egy kis rövid rockdiszkó lesz.
HL: Időtartamban valóban más lesz, de ez alapvetően ilyenkor mindig egy lelki gang-bangről szól.

Ez olyan lesz, mint az eddigi hasonló fellépések, vagy mindannyian a színpadon lesztek végig?
PT: Ja, inkább olyan felépülős lesz, és természetesen viszonylag kiszámítható.

Esetleg lesz folytatása is a Bőrzsírnak? Lesz egy ilyen hatfős IHM?
PT: Ez bennem még fel sem merült, dehát honnan is tudnám, nem igaz?
HL: IstenHátaMögött útjai kifürkészhetetlenek.

Lesz esetleg más IHM-aktivitás a mostani koncerten, és a Fishing On Orfű-s fellépésen kívül?
PT: Igen, fogunk jammelni a próbateremben.
HL: Palival a kezdetektől meghatározó dolog ez a jammelés. Szinte minden dal így indult útjára. Írországban is ezt csináltuk, fel is kéne rakni azokat a netre. A Kényelmetlen lemez fele ott fogant. A jammelésen túl amúgy nem tervezünk semmit, de ember legyen a talpán, aki tudja azt nálunk, hogy mi lesz négy hónap múlva.

Amúgy kikből áll most az IHM?
PT: Hagyjál már, hát nem mindegy?


interjú pop rock metál isten háta mögött bőrzsír



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása