2012.04.30. 11:14 – Sajó Dávid

Fű, kokain, extasy és pusztítás – Klipmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Mintha direkt az elmúlt hétre tartogatták volna egyesek a felgyülemlett feszültséget, hiszen több videóban is megjelennek a pusztító drogok. A Prong egy kokainmániás menedzsert mutat nekünk, Unicorn Kid pedig pár extasy és egy spangli társaságában élvezi a városi életet. A DZ Deathraysnek drog sem kell, hogy mindent elpusztítsanak, ami eléjük kerül, a Hadouken! pedig még rovarokat is ültetett egy férfi bőre alá. Az Of Montreal videója is erősen LSD-gyanús, a Kaiser Chiefstől viszont csak egy adrenalin fűtötte autósfilmre futotta. A hét legjobb videóját Foster The People szállítja, de a beszédes nevű Say Anything is képes izzadságmentesen stop motionölni. Magyarok közül lesz a We Plants Are Happy Plants és egy alvó macska, illetve a Hortobágy Hardcore Crew, akik feltalálták a világ egyik legegyszerűbb videoklipjét. Végezetül megint lesz „zenészek zenélnek” rovat, ahova már két együttes is képes volt bekerülni.

Of Montreal – Spiteful Intervention

Az most már egyre világosabb, hogy az Of Montreal frontembere Kevin Barnes nem éppen százas figura. A legutóbbi Of Montreal-lemezről felhasznált dalhoz készült videóban az esetek nagy részében fogalmam sincs mit látok a képernyőn, miközben a zene alatta sem éppen egészséges, ha lehet ilyet mondani. Valahogy úgy tudom elképzelni ennek a klipnek a megszületését, hogy betegre LSD-ztettek egy festőt, akinek a munkáit szintén egy hasonló procedúrán áteső animátorral mozgatták meg.

Kaiser Chiefs – Listen To Your Head

Az első pillanatokban azt hittem megint kijött valami Halálos iramban (2 Fast 2 Furious) folytatás és az igazat megvallva ez a videó akár az is lehetne. Nagyon profi, már-már mozifilmes hangulata van a klipnek, mégse működik annyira, amennyire kellene neki. Az egész olyan, mint egy kibővített filmtrailer, ahhoz viszont nem elég látványos. Kisfilmnek viszont egyszerűen rövid és képtelenség kibogozni a szálakat. Esetleg ha nem elégedtek volna meg kizárólag a dal hosszával, hanem még forgattak volna hozzá egy kicsit, biztosan a hét egyik legjobb munkájáról beszélnénk.

Hortobágy Hardcore Crew – Nehezen enged

Nem tudok túl sok mindent a Hortobágy Hardcore Crew-ról az viszont biztos, hogy feltalálták a világ egyik legegyszerűbb klipjét. Mindenkinek kell, hogy legyen olyan gyerekkori ismerőse (vagy akár saját maga), aki kiskorában vadul le-föl kapcsolgatta a villanyokat és közben azt kiabálta „diszkóóóó”. Na, hát valami hasonlót csináltak a Nehezen engedben is, ahol egyszerűen egy darab gombot nyomkod végig az egyik énekes ezzel változtatva a fényeken. A vicces az, hogy ez teljesen rendben van. A megfelelő öniróniával egy ennyire idióta ötlet is lehet jópofa. Az énekest pedig érdemes figyelni hányszor pislog az első két perc alatt.

 

We Plants Are Happy Plants - Glactic Spiral Arms

Nemrég jelent meg a We Pplant Are Happy Plants Any Day Now című harmadik lemeze, amihez rögtön két videót is készített. Azonban választani kellett közöttük és végül a Galactic Spiral Arms nyert. Nagyon szépen illik a zene a pihenő macskához, illetve a kameramozgás és átúszások lassúsága is annyira el van találva, hogy az utána következő rózsaszín köd láttán szinte eggyé válik a kép és hang. Akit egyébként érdekel annak érdemes megnéznie a most kimaradt Earth Mars Venus című videót is, mert tényleg nehéz volt dönteni a kettő között.

Stamusic. – Love Music

Ha már magyar elektronika. A Love Music videója sajnos követi azt a videós trendet, miszerint teljesen véletlenszerű dolgokat vesznek fel, amik valamilyen módon akár még menők is lehetnének manapság (longboard, retro lada, bmx), majd az egészet összevágják és feldobják pár képfilterrel, hogy valamiféle vintage hangulata legyen. Jelen esetben annyival jobb nekünk, hogy végre nem kell megint ugyanazokat a pesti helyeket nézni, hanem kimentek a szabadba. A Stamusic. klipje alapjában véve egy közepes anyag, amely semmiképpen sem rossz, de nincs is benne semmi kiemelkedő. Viszont a vágásban azért lehetne találni kivetnivalót.

Foster The People – Houdini

Magasan az egyik legjobb videó az eheti listán. A cselekmény szerint végigkövetjük a Foster The People-tagokat miután fejükre zuhant a teljes stúdióberendezés, aminek következtében mind azonnal szörnyethaltak. Onnantól a srácokat újraprogramozzák és végül fehéringes fiúzenekart csinálnak belőlük. Nagyszerűen a helyén van minden egyes részlete a videónak, ráadásul a talpig feketébe öltöztetett figurák használata csak emeli az így sem alacsony színvonalat és az ötletességet.

Prong – Revenge Best Served Cold

A Prong frontemberének Tom Selleck-bajsza már alapjáraton megérdemelne egy külön klipet, de kiegészülve azzal a csontvázmintás gitárral tényleg egészen szürreális látványt nyújt az egész együttes. A videóban ráadásul egy menedzser típusú férfi van a középpontban, aki rendületlenül szívja a kokaint, és bosszút forral valami ellen. Csak hát olyan mennyiséggel dugaszolja el az orrát, hogy szép lassan paranoiás lesz.

DZ Deathrays – Dollar Chills

A két tagot számláló, leginkább a Death From Above 1979-ra hasonlító DZ Deathrays sorrendben második videóját hozta ki a debütáló Bloodstreams albumukról, amiben megtudhatjuk, hogyan vezeti le a feszültséget egy ausztrál kispolgári családból származó fiatal. Rengeteg pusztítás, koponyamaszkos tombolás és házrombolás is látható az alábbi klipben.

Unicorn Kid – Pure Space

Úgy néz ki ez most egy ilyen hét. A Unicorn Kid nevű brit srác eddig főleg chiptune-8bit zenéket csinált gameboyjal. Egy ideje viszont a Nintendo-hangzást különböző műfajokkal keveri, aminek egy tökéletes példája a Pure Space, amely akár egy korai Skins sorozatepizód is lehetne. Füvezés a téren, ufó fejes extasy és kábult császkálás a város különböző pontjain. Inkább egy hangulatvideó mintsem egy előre kitalált klip, annak viszont tökéletes, mert ehhez az infantilis, sokak által bizonyára hallgathatatlan prüttyögéshez tökéletesen illik ez az életérzés.

Hadouken! – Parasite

Szintén egy viszonylag erősebb idegzetűeknek ajánlott videó. A Hadouken! most egy klasszikus stadion drum and basst csinált (ez nem jelenti azt, hogy még jó is), ez a Parasite, amiben egy átlagos férfi kínszenvedést követhetjük végig. A vágás nagyon rendben van, mindig megtalálják a tökéletes pontot, hol kell ellőni a férfi teste alatt mozgolódó paraziták jelenetét, vagy amikor már teljesen elveszti az önkontrollt, és szétveri a lakása falát. A bőre alatt tanyázó bogarak egyébként meglehetősen gusztustalannak néznek ki így is, szóval én speciel nagyon örültem, hogy végül nem is másztak ki onnan.

Say Anything – Say Anything

Szeretjük a stop motion videókat még akkor is, ha már igen nehéz vele valami újat alkotni. a Say Anything nem is nagyon próbálkozott meg ezzel, hanem egy könnyed, vidám hülyülésre használta fel, miközben olyan zenekarok klipjeire reflektálnak egyes jelenetek, mint a White Stripes, Weezer és a Vampire Weekend. A félelmetes dobszerkószörnyes csata pedig külön dicséretet érdemel.

Decapitated – Homo Sum (heti „zenekar zenél”-videónk 1)

Múlt héten kezdtünk egy új rovatot, miszerint minden válogatásban külön figyelmet szentelünk az olyan videókra, amelyben semmi sem történik, csak a zenekar zenél. Így szimplán. Igaz a lengyel Decapitated nem éppen holmi örömzenélést mutat be a Homo Sum videójában, ettől függetlenül tényleg nem látunk mást, mint zenélést és egy-két néha felugró feliratot. Ezért fölösleges pénzt kidobni egy videóra.

We Barbarians – Headspace (heti „zenekar zenél”-videónk 2)

Azért, hogy ne tűnjön igazságtalannak, hogy már megint egy metálzenekar került ebbe a csoportba, ezért álljon itt példaként a We Barbarians videója, amiben még annyi sem történik, mint lengyel elődeiknél. Gyenge vágás, ötlettelen háttér és nulla hangulat.


klip klipmegosztás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása