2012.05.09. 15:50 – Rácz Mihály

Az Értől az Óceánig - Új világzenei rendezvénysorozat

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Egy új világ- és népzenei, a szervezők és közreműködők részéről éves periódusban ismétlődő rendezvénysorozat víziója rajtolódik ki a fenti címmel, aminek az első, sok mindent eldöntő fejezete május 24 és 27 között zajlik több helyszínen. Elsőre azt gondolhatnánk, mi ebben az újdonság, volt már ilyen, mostanában zajlik például a Budapest Folk Fest is egészen hasonló arculattal. Ám mind az alapötlet, mind pedig a kiszerelés valami tényleg más irány felé mutat, túl azon, hogy plakátilag itt is egy több helyszínen zajló, különböző intézmények által támogatott és bevállalt rendezvénysorozatról van szó a népzene, világzene és improvizatív muzsika színe javával.

Akkor nézzük miben más most a helyzet. A Sziget Világzenei Nagyszínpadát és a Müpás világzenei koncerteket szervező Lőkös Csaba, és Marton László Távolodó, akik hosszú évek óta járják a műfaj külföldi nagy fesztiváljait és a világzene központi éves szakvásárát, a Womexet, kapcsolatépítés és a felhozatal átfésülése végett, kisütötték: nem állapot az, hogy lassan mindenki elhúz mellettünk ismertség tekintetében, miközben jobbnál jobb produkciókkal rendelkezünk mi magyarok is, ezért jóval nagyobb elánnal be kell kapcsolódni valahogyan a világ körforgásába. Mostanában a balkáni muzsika kicsit túléretté kezd válni, az írek és románok is lehagynak bennünket, aztán jön fel a latin cucc, sok a menő skás és elektronikus pumpálással vadított banda, el is árasztják a fesztiválokat; tessék csak alkalmasint egy pillantást vetni az idei Szigetes világzenei kínálatra – igaz ott még hasonló súllyal esik latba a balkáni csürdöngölés is.

Az Értől az Óceánig tehát azt célozta meg, hogy nyílként lője be magát lehetőség szerint a nemzetközi világzenei térképre a magyar színekkel, és ezt úgy igyekszik elérni, hogy felépít egy jól körvonalazható, az említett műfajokat első körben tán legjobban reprezentáló, mind a nagy rutinnal rendelkező, mind pedig a kiváltképp tehetséges ifjú bandákból egy-egy csokornyit felvonultató fesztivált, de úgy, és itt jön a lényeg, hogy erre meghívja a műfaj nemzetközi szervezőinek, médiamunkásainak, és producereinek krémjét. Akik vállalják azt, hogy az egész rendezvényt, annak a több mint húsz produkcióját lelkiismeretesen végignézik, és átgondolják, mit is lehetne kezdeni velük, hogyan és miként lehet őket bekapcsolni a nemzetközi körforgásba? A meghívottak közt van az angol zenész-producer Ben Mandelson, a WOMEX első művészeti igazgatója, a német Bernhard Hanneken, a Rudolstadt Festival művészeti vezetője, a finn Henna Salo, a FIMIC (Finnish Music Information Centre) munkatársa, a norvég Hilde Bjorkum, a legnagyobb norvég nép- és világzenei fesztivál, a Fordefestivalen igazgatója, az amerikai Isabel Soffer, a Globalfest és a Live Sounds szervezője, a német rádiós Johannes Theurer, az európai World Music Charts megteremtője, Hollandiából Jerome Williams és Maarten Rovers, az Earthbeat és a RASA szervezői, az angol Judith Burrows, a FolkRoots magazin munkatársa, de érkeznek kínai és dubai vendégek is. A négy, egész napos programsorozatot végiglátogatása mellett tapasztalataikat egy bárki érdeklődő által meglátogatható nyilvános konferencián megvitatják és megosztják május 26-án 16.00 órától a Művészetek Palotájában. A téma tehát: mi kell ahhoz, hogy 2012-ben megjelenjen a magyar zene a globális színtéren.

Mivel annak ellenére nincs rá állami pénz, hogy a világ közönsége által talán a legkönnyebben és legélvezetesebb módon átélhető kulturális országimázs rejlik a dologban, nem maradt más az ötlet megvalósítására, mint összefogásra bírni a megfelelő intézményeket, ami a jelek szerint sikerült is. Az A38 ráerősít a világzenére, május 24-én a Tóth Evelin-David Yengibarjan duó, a Napra, a Fókatelep és Dj Suefo adja a felütést. A hajó egyébként is évek óta híve az összefogásnak, a Fonóval évek óta közösen szervezik az Újbuda Jazz Fesztivált. A Fonó szerepe itt is az, amiben egyébként is erősek, egyrészt az improvizatív, de folkos kötődésű arculat domborodik ki a Dresch Quartettel (Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalomművészek közreműködésével), a táncházas kultúrát pedig a Fanfara Complexa, a Berka, és a Téka reprezentálja május 25-én. 26-a igen erős nap lesz, aki az egészet végig akarja látogatni, aludja ki magát előtte rendesen. 13 órától indul a menet a szentendrei Aranysárkány Vendéglőben a Söndörgővel, majd a már említett müpás konferencia következik 16.00 órától Bodrogi András moderátorral. Ugyanitt lép fel 19 órától az új világzenei supergroup, a  FolkSide, majd a Makám, a Tárkány Művek és a Csík zenekar. Ezzel még nincs vége, az Akvárium is bekapcsolódott a buliba, roma muzsikából a Parno Graszt, és a Vojasa ad várhatóan ízes kóstolót. A 27-ei zárónap is igen erősnek ígéri magát, első körben 16 órától a szentendrei Skanzen utazik városi, azaz kétpólusú blues-folkban, Ferenczi György és a Rackajam (képünkön), valamint a Buda Folk Band részvételével, majd 19 órától a záróaktus az egész rendezvénysorozat intézményi hátterét is biztosító Hagyományok Házát illeti meg egészen pazar népzenei felhozatallal, a Tükrös Együttes, a Szeret Zenekar, a Magyar Állami Népi Együttes, a Fonó Zenekar, valamint a Csűrös Banda frissíti fel a táncházi kultúráról való tudásunkat.

Az Értől az Óceánig több mint kezdeményezés, ilyen nagyot hazai szervezők talán még sosem dobtak, főleg nem ezekben a műfajokban. Az, hogy minőségi bulikra van kilátás, nem vitás, és aki egy kicsit is ismeri a színteret és a fenti bandákat, tudja, mire számíthat, ám a kérdés ennél messzebb mutat. Sőt, két komolyabb kérdés is felmerül a jövőre nézve, egyrészt ugye lesz-e egy új Muzsikásunk, azaz lesz-e olyan banda, aki igazán be tud futni nemzetközi terepen, és rendszeresen tud turnézni, vagy ennél álmodjunk-e nagyobbat, azaz az egész magyar folk alapú kultúra kerül a világban tágabb keretek közé? Az első verzió esetén is nagyon örülünk bármelyik banda sikerének, de azért jobb lenne, ha az egész nem maradna meg a „lesz-e magyar világsztárunk?” -féle sok évtizedes szegény-remény szintjén. Lehet, hogy először ezt a tudatot kellene gyökeresen átalakítani, körülnézni saját házunk táján, és ráébredni, mennyi pótolhatatlan és nagyszerű banda rejtőzik, küzd és muzsikál töretlenül, míg mi bealudva azt se tudjuk, hol élünk.


folk hír világzene az értől az óceánig



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása