2012.05.14. 16:30 – Lángoló Gitárok

Meghalt Donald "Duck" Dunn, basszusgitáros

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Hetvenéves korában elhunyt Donald Dunn, a Booker T. & The M.G.'s basszusgitárosa, a legendás Stax kiadó stúdiózenésze, aki pályája során számtalan előadó számtalan dalában és slágerében működött közre. Session zenészként olyanokkal dolgozott együtt, mint Otis Redding , Jerry Lee Lewis, Ray Charles, Elvis Presley, Neil Young, Bob Dylan, Eric Clapton, Tom Petty, Levon Helm, Muddy Waters, Stevie Nicks, Joan Baez, és még hosszasan sorolhatnánk.

Az 1941-ben, Memphisben született Dunn karrierje kezdetén a The Mar-Keys zenekarban játszott, majd a hatvanas évek közepén a Stax Records stúdiózenésze lett és a kiadó művészeinek számtalan slágerré vált felvételén dolgozott, valamint tagja volt a kiadó házi zenészeiből álló Booker T. & The M.G.'s nevű zenekarnak is, amiben egészen haláláig zenélt, az együttes összes újjáalakulásakor jelen volt. A zenekarnak jelentős szerepet tulajdonítanak a hatvanas évek soul hangzásának alakításában.

Később sessionzenészként megszámlálhatatlan előadóval dolgozott együtt, köztük a fentiekben sorolt legendákkal. Emellett tagja volt a Blues Brothers című filmhez kapcsolódó zenekarnak, és szerepelt a mozi mindkét részében.

Pályája során több komoly elismerésben is részesült a Booker T. & The M.G.'s tagjaival: Grammy-életműdíjat kapott, valamint 1992-ben a Rock And Roll Hall Of Fambe-be is bekerült.

A Duck becenevet Donald kacsa után kapta, éppen koncertkörúton volt Japánban, amikor május 13-án, Tokióban, egy szállodai szobában hunyt el. Az eddigi hírek szerint álmában érte a halál.


rock hír soul gyász donald duck dunn booker t & the mgs



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása