2012.06.24. 14:04 – Sajó Dávid

A szemétkedő Jézus és az indiai szuperhős esete - klipmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

LGklipszemle2_1.jpgÚgy néz ki a hőség mindenkiből egészen furcsa dolgokat hoz ki. King Khan & The Shrinesból például egy elmebeteg szuperhősös sztorit, benne egy nagyon nem szimpatikus Jézus-utánzattal, a Slaughterhouse pedig az év egyik legborzalmasabb dance sláger feldolgozását vegyíti egy elképesztően vicces Eminem-gegparádéval. A Beirut elvarázsolt vizekre evez a meleg elől, a Volkova Sisters pedig egy vörös szobába zárkózik. A Pilvaker All-Stars rapperei mezei parasztgyerekekként udvarolnak, miközben a The Shins bemenekült egy erdei kunyhóba. Kitty Pryde pedig a legfurcsább Z-generációs rapzenét mutatja be, amilyenhez hasonlót tényleg nem nagyon lehet hallani illetve látni.

Pilvaker All-Stars – János Vitéz

A Red Bull Pilvaker mindenképpen egy különleges kezdeményezés, pláne ha ilyen alkotások születnek belőle. Nincs itt igazából semmi extra, csak egy ügyesen összerakott produkció, ahol szinte minden a helyén van és a régi parasztruhában szövegelő és udvarló rappereket látva képtelenség nem mosolyogni egy kicsit. A hazai hiphop színtér első osztályából összeválogatott MC-k mindenféle izzadság nélkül teszik a dolgukat, nincs semmi prosztó kivagyiskodás vagy túlontúl elvontnak szánt művészkedés. Kifejezetten hangulatos videó, ráadásul Kautzky Armand nyitójelenete miatt már külön megéri elindítani. Talán csak a hatalmas Budapest-sapkás, citromsárgába öltözött Széles Iza lóg ki kicsit a sorból, de túlontúl nagy kivetnivalót azért mi sem találunk ebben.

Kitty Pryde & Riff Raff – Orion’s Belt

Kitty Pryde egymagában testesíti meg mindazt, ami a purista rapperek legdurvább rémálmaiban létezik csak. Az egyik X-Men csapattagról elnevezett 19 éves hölgy pont úgy olyannak tűnik, mint az az identitászavaros budai csaj a házibuliban, aki egész este egy szót sem szól, de minden csíkhoz odatolja az orrát. Nem is áll távol ez a meghatározás a lánytól, hiszen ugyanolyan természetességgel beszél a drogokról, mint a twitterezésről, miközben szirupos mesehiphop zene szól alatta. Kitty Pryde már most elég nagy ellentábort tudhat magáénak, amelyen a mémszter Riff Raffel készült videója sem segít túl sokat. Mégis van valami, ami miatt újra és újra megnézi az ember az Orion’s Belt és a korábbi Okay Cupid klipjeit, valami hipnotizáló ami miatt külön várjuk, hogy az egyre növekvő gyűlölethullámot hogyan vészeli majd át ezzel az egészen unortodox rapzenével.

Slaughterhouse – My Life ft. Cee Lo Green

Továbbra is maradunk a hiphopnál, méghozzá a dolgokat nagyon poposra vevő Slaughterhouse-nál. A Cee Lo Green által énekelt ’90-es évekbeli dance megasláger feldolgozott refrénje különleges fájdalmakat okozhat a hallgatónak – ilyenkor tessék szídni a Kitty Pryde-hoz hasonlókat – viszont a videó bevezető része Eminemmel egyszerűen akkora telitalálat, hogy az ember nyugodtan leállíthatja a lejátszást a második percnél. Annál a résznél, ahol azt ecsetelik, hogy Eminem kisfiús báját más rapperek könnyeiben való fürdéssel tartja fent már mi is visítva röhögtünk. Kár, hogy a dal és videó többi része egy rakás hulladék. Aki látni akarja milyen az egyszemélyes Eminem-komédia az viszont bátran kezdjen neki.

Netsky – Puppy

A mindössze 23 éves belga Netsky a stadionrobbantós lufi-dnb egyik első számú képviselője, akinek pont a mai napon jelent meg 2 című nagylemeze, amin a drum and bassen kívül más stílusok is helyet kaptak. Mily’ meglepő, hogy ezek közül a Puppy épp egy electrohouse szám, abból is az infantilis tinihimnusz fajta. A videóban szerpentinen süvítő gördeszkásokat látunk, akik este még petárdákkal és tűzijátékokkal is feltuningolták a járgányukat. Ha a szám magában nem is, a videóval együtt azért egész jól megállja a helyét, összeillik ez az extrém sportos sebesség, a húzós electro kissé, de annyira azért nem zavaróan mesterkélt szabadságvágyával.

Volkova Sisters – Das Mädel und die Dunkelheit

A Volkova Sisters klipjei inkább avantgárd filmalkotások, mint „sima” zenei videók. A magyarul a lány és a sötétség című számban egy képkivágásból láthatunk egy vörösen világított szobát, ahol látszólag csak két ember van, akikről a végén kiderül nincsenek is egyedül, ráadásul az elején még a nemüket sem sikerült jól eltalálnunk. Nem egy akármikor nézhető videó, viszont ez pont a javára válik. Bizarr, zord és mégis megkapó alkotás, ahogy a Volkova-klipek mindig.

Beirut – The Rip Tide

A világzene sosem tartozott Amerika fontos zenei exportcikkei közé, és a Beirut kellett ahhoz, hogy valakinek sikerüljön nevet szerezni magának ebben a tengerentúlon. Persze nem balkáni fúvósokról és lógó csöcsű afrikai kongásokról van itt szó, hanem a folk és a világzenét keverő modern popzenéről. Igaz a Beirut azonos című nagylemeze lassan már egy éve megjelent, az egy magányos hajó mesebeli utazását bemutató videó mégis ugyanolyan frissnek hat, amennyire monumentálisan elbűvölőnek.

The Shins – No Way Down

A lassan már veterán új-mexikói indie-rockerek sosem kapkodták el az albumkészítést, így fordulhat elő, hogy ’96-os megalakulásukhoz képest az idén márciusban megjelent Port of Morrow csak a negyedik nagylemezük volt. Innen jött a No Way Down, amit egy kis faházban rögzítettek az oregoni erdőben. Miközben egy klasszikus zenekar zenél-esettel állunk szemben, mégis van valami egészen kellemes hangulata a klipnek, amiben az együttes szolidan zenélget az állatfejek helyett gitárokkal díszített faházban.

King Khan & The Shrines – Bite My Tongue

King Khan kétségtelenül a mai garázszene egyik legszórakoztatóbb figurája. A Shrines mellett ismerhetjük a zseniális Mark Sultannel közös King Khan & BBQ Showból, na meg persze a Black Lips tagokkal feltöltött Almighty Defenders garázspunk supergroupból. Utóbbi pont Berlinben alakult, ahol a Bite My Tongue is készült. A balhékból soha ki nem maradó Khan még a Die Artzés Bela B.-t és Rummelsnuffot is szerepelteti a klipben, ahol két olyan pantomimművész is feltűnik, akiket politikai véleménynyilvánításuk miatt egyszerűen betiltottak annak idején Olaszországban. A videó akár egy Black Lips-klip is lehetne (főleg ahol a szuperhős KK repül az égen) annyi ökörség van benne, kezdve a szemétkedő Jézussal, a jetpackes komornyikkal és a Khan által alakított KK nevű anti-hőssel. A videó végén aztán megtőrténik az epic showdown KK és Jézus között, ahol hiába lő a szeméből bort és dobál nindzsa módra szeletelt kenyeret, végül összebarátkozva repül el Khannal egy varázsszőnyegen.


king khan eminem the shins beirut klipmegosztás slaughterhouse netsky volkova sisters pilvaker kitty pryde



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása