2012.07.29. 21:35 – Sajó Dávid

Yozsefváros 2012 - klipmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

LGklipszemle.jpgAhogy ígértük, következzen a hétvégi kliprovat magyar kiadása, ahol megnézzük milyen hazai videók jelentek meg az utóbbi hetekben. Elkészítette első klipjét Mongoose, aki Mirával állt össze közös munkára. A Supernem most az egyszerűségre ment rá, a Soerii & Poolek pedig még mindig nagyon vicces, vagy nem. A Mayberian Sanskülotts magasan a legjobb videót hozta össze a mostani válogatásban, miközben a régi Fekete Vonatos Beat mesél arról, milyen is a nyócker 2012-ben. A Till We Drop metálosította Adele-t, a One Night Stand megpróbál slágert írni, miközben az Egy Másik Zenekar három városban is járt a videójukhoz, Kis Channak hála pedig röhöghetünk egy rakás ázsiai sztereotípián.

Mongoose feat. Mira – Comin’ Alive

Mongoose egy fiatal magyar glitch-hop producer, aki többek között Dub FX Convoy Unlimited kiadójánál is jelentetett meg dalokat. Most elkészült első videoklipje is, amelynek munkálataiért Birinyi Tamás felelt. A Comin’ Alive-ban Mongoose mellett a vokált éneklő Mira is feltűnik a plasticheavenből és mindketten a városban sétálnak, ameddig fel nem robbannak egy metróaluljáróban. A történetet homály fedi, viszont a megvalósítás kifejezetten ügyesre sikeredett, az apró kis képhibáktól kezdve a szándékosan félrekomponált képekig, na meg persze a szereplők darabokra hullása is abszolút pofás lett.

Supernem – Elvileg

A Supernem most nem bonyolította túl a videózást és egy Zöld Pardonban tartott koncert után kapták el a zenekart köztük Papp Szabi frontembert, aki láthatóan hulla fáradtan (vagy készen?) jön le a színpadról, miközben az Elvileg szövegét énekli. Két perces, inkább werk-szerű videó, aminek díjazzuk az ötletét, talán a kivitelezésre lehetett volna kicsit több energiát fordítani.

Mayberian Sanskülotts – Nagyon szőke lány

Igaz, a Nagyon szőke lány videóját már három hete feltöltötték, mégis hiba lenne, ha nem szerepelne a klipmegosztásban. Rengetegszer hiányoljuk az eredetiséget és a kreativitást a hazai klipekből, ezt viszont most nem mondhatjuk el a Mayberian Sanskülotts videójáról. Egy pofon egyszerű ötlet maximálisan kihasználva, amikor a különböző hátterekre felragasztott matricák (rajzok?) egymásutánjából egy folyamatos mozgás fejlődik ki, amely alkalmazkodik a dal szövegéhez. Pár percig kifejezetten szórakoztató azt játszani, hogy véletlenszerűen leállítjuk a felvételt és megnézzük éppen milyen falfelületre kerül fel a rajzábra. Remek kis videó, szeretnénk még több ilyet látni.

Till We Drop – Someone Like You (Adele-feldolgozás)

Popdalok metálosítása azok az olcsó trükkök közé tartozik, amivel egy kevésbé ismert előadó vagy zenekar hamar több tízezres (vagy akár milliós) nézettséget tud generálni, ezzel felkeltve az érdeklődést a zenéjük iránt. Nem tisztünk megítélni, hogy ez jó-e vagy rossz, a Till We Drop metalcore csapat mindenesetre egy Adele-számot választott legújabb videójához. A zenekar a Gellért-hegy egyik kilátójában rugózik terpeszállásban, miközben a frontember egyszer a víz alatt, majd egy hegy tetején találja magát. Jól összerakott klip, amely a négy és fél perces játékidő végéig leköti a néző figyelmét köszönhetően a feszes vágásnak, az ügyes operatőri munkának és az átgondolt dramaturgiának.

Soerii & Poolek – Brutális nyár

Nem tisztünk megfejteni Soerii & Poolek sikerének okait, mindenesetre a páros futószalagon ontja magából a videókat, és egy akkora ziccert, mint a nyár, ők sem hagyhattak ki. A Brutális nyár akár egy 2012-es Soho Party-videó is lehetne, ha a páros megpróbálná komolyan venni magát, aminek az esélye hál’ istennek nem áll fent. A klip egy profi felszereléssel forgatott nyári home video, ahol a szokásos ökörködés mellett igazából semmi említésre méltó nem történik.

Beat – 8zsefváros

Emlékszik még valaki a Fekete Vonatra? És az Animal Cannibals Yozsefváros című számára? A Fekete Vonat rappere volt Beat, aki újragondolta 2012-ben a Yozsefvárost és elkészítette saját verzióját róla. Érdekes összehasonlítani az eredeti képi világát a mostanival, hogy mennyit változott a nyolcadik kerület az Animal Cannibals videója óta. Az alkotás egyébként teljesen rendben van, tipikus urbánus klip, ahol egyszerre tűnik fel a városrész szebb és csúnyábbik oldala is. Egy-két üresjáratot azért lehet találni a vágóképeknél, de összességében egy klassz hiphop-videó, Beat újbóli feltűnése pedig kellemes meglepetés a hazai rapvilágban.

Egy Másik Zenekar – Jó reggelt, Élet!

Az Egy Másik Zenekar videóját három különböző városban forgatták, Budapesten kívül a svédországi Malmöben és a dán fővárosban, Koppenhágában. A klip képminősége és színvilága abszolút megfelel a mai trendnek, igaz kissé ingerszegény több mint három percig vízparton zenélő embereket nézni még akkor is, ha az énekes hölgy kifejezetten kellemes látványt nyújt. A főszereplő férfi a nagybetűs Életet hivatott megtestesíteni a videó leírása alapján, bár nekünk nem igazán sikerült rájönni arra, pontosan milyen célból is kapta ezt a nemes feladatot. Kellemes, látványos történet híján mégis kissé középszerű videó, amelynek a technikai hátterét mindenképpen dicséret illeti.

One Night Stand – Sláger

A Sláger egyértelműen egy MR2-kompatibilis poprock-alkotásnak készült, amelynek sikerességéről majd a kedves olvasók döntenek. A videóban a zenekar tagjait láthatjuk diszkógömbből fabrikált fejhallgatókban, miközben a történetet három különböző személy szemszögéből láthatjuk. Nem tudjuk, hogy szándékosan, de mindhárom karakter képi világa különbözik egymástól és ezt inkább a felvétel minőségére értjük, mintsem a színvilágra. A metróban tartózkodó férfi például kifejezetten profin lett felvéve, de a lány részei olyanok kicsit, mintha kézi kamerával rögzítették volna. Elég felemás alkotás, amin a házfalra animált, kissé gagyi kivetítő sem segít nagyon.

Kis Chan – A piaci sárkány

Kelemen Kabátban, Johnny Gold és társaik megmutatták, hogy Magyarországon a viccesnek szánt szarból várárkos palotát lehet építeni. Kis Chant igazából ezt a vonalat viszi tovább, mégis képtelenség fejhangon röhögés nélkül végignézni. Az ázsiai sztereotípiákra épülő szöveghez kapunk egy mókás kínai srácot, aki a piacon kívül néha egy pelenkában rohan végig a Deák téren. Ideje volt már, hogy a hazai ázsiai kisebbség is megmutassa magát a tehetségkutatós vonalon kívül, pláne ha ezt ekkora iróniával teszik.


hír beat örökség mira supernem mongoose soerii es poolek till we drop one night stand mayberian sanskülotts kis chan egy másik zenekar



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása