2012.12.13. 16:47 – Lángoló Gitárok

Későbe ér - Verőköltő-lemezpremier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

verokolto kesobeer cover 300dpi.jpgItt a Lángoló Gitárokon eddig csak akkor foglalkoztunk a Verőköltő zenekarral, amikor megjelent a Kispál és a Borz előtt tisztelgő Holnaphoz Holddal feldolgozáslemez, amin a csapat a Húsrágó hídverő című számot adta elő. Most viszont teljes pompájában megmutatkozik a Verőköltők, ugyanis bemutatjuk a zenekar második nagylemezét teljes egészében. A csapat amúgy 2010 decemberében alakult, idén januárban jelent meg az első nagylemez, az Én előttem, most pedig kijön a Későbe ér is. "Amorf dalszerkezetek, eklektikus zenei felépítések, mélyreható, gyakran sűrű szöveg jellemez minket, de néha még ez sem, tehát teljesen szabadon zenélünk bele a világba." - mondja Gressai Ferdinánd, a zenekar gitáros énekese, aki a furcsaságukat még tovább tetézi - "Egyenruhánk is van, ez a honlapunkból jön, ahol ilyen ruhában ábrázoltam a zenekart, utána gondoltuk, hogy mókás lenne a valóságban is létrehozni a pólókat. Nagyon izgalmas a honlapunk, rá lehet venni a zenekart a tubázásra, és a dobosunkkal körbe lehet ugrálni a virtuális próbatermünkben." Alább meghallgatható a lemez, valamint elolvashatók Gressai Ferdinánd kommentárjai is az egyes dalokhoz.

A későbe ér két részből áll.

Első rész (az első 10 dal, 35 perc)

01 csörgőkígyó

Az első elképzelés alapján csak ének és dob lett volna benne, de beletettük ezt az effektes A-mollt, ami nagyon jót tett neki. Nagyszerű nyitódal, arra gondoltunk, hogy ha valaki beteszi, és meghallja az elejét, azt gondolhatja: mi a franc? Mikor a stúdióban felgitároztam, egy kisiskolás csoport vett körül, akik stúdiólátogatásra jöttek.

02 majmok bolygója

A lemezen ennek a dalnak van a legegyszerűbb szövege. Fiatalabb koromban nagyon szerettem Pierre Boulle A majmok bolygója c. könyvét. Persze nagyon szeretjük a majmokat, és ez a dal a majom szót az emberek által kialakított negatív értelmében használja. Régebben, ha valami hülyeséget tapasztaltam magam körül – ami azért gyakran megesik –, ezt mondtam: majmok bolygója…

03 azt hittem, kitartasz

Három részből áll. Az egész lemez hű a ’későbe ér’ címhez, de talán ennek a dalnak az eleje fogalmazza meg a leginkább, hogy ez mit is jelent. A középső giccsbe hajló naplemente után pedig beszélnek a rossz nyelvek, a többi meg csak kussol.

04 ékezetes betűk

Általában elég sok kontraszt van egy Verőköltő-dalon belül, itt a verse és a refrén közt. (A végén király minimál szóló!)

05 Naplopó

Ez is ritka dal, mert Verőköltő-dal még sosem alapult szójátékra. Ez persze csak a kiindulópont, sokkal mélyebbre lehet ásni. Az elejével kapcsolatban azt beszéltük meg, hogy olyan gyorsan játsszuk, amilyen gyorsan csak tudjuk. Vagyis egy kicsit gyorsabban.

06 áztatod

Egy elég régi szöveget illesztettem erre a témára, a refrén (ami csak egyszer hangzik el) megmaradt az eredeti áztatodból, a verse dallamát meg ezután tettük – egy kicsit megbabrálva az ütemmutatókat. Itt aztán megkapja az ember az arcába a tizenhét tizenhatodot, meg a tizenkilenc tizenhatodot. (Matekalternatív!)

07 ez a hét

A legelső Verőköltő-próbán két éve két dalt játszottunk. A felkavar c. 15 másodperces szösszenetet, és az ez a hét címűt. Akkor még punk volt pörgős és ritmusos torzított gitárral, zúzós dobbal. Aztán kapott egy ilyen akusztikus hangszerelést, és kész a csoda.

08 az, ami elvetélt

Az első nagyobb hangvételű dal a lemezen, ami egy picit előre is vetíti a késő trilógiát. Ennek a dalnak van egy testvére, aminek az a címe, hogy az, ami megfeszült. A harmadik lemezen lesz rajta. Az az, ami megfeszültben lett volna az a mondat, hogy „megmaradt minden, ami elvetélt”, de nem fért bele, és rájöttem, hogy a szöveg, amit erre a zongorásra kezdtem el eszkábálni, valójában ennek a mondatnak a kibontása, így gyorsan átemeltem. (Nem vagyok nagy szólómániás, de ebben a dalban is felhívnám a figyelmet a gitárszólóra!)

09 transz

Trance munkacímen futott, aztán mikor Dodi kimentette a végső fájlokat, gyorsan összedugtuk a fejünket, hogy mi is legyen a címe. Így lett a trenszből transz. Ez sem egy megszokott Verőköltő dal, mert nincs benne szöveg. De Szilveszter énekel egy gyönyörűt a waltzos résznél. Aztán máriós pergőhang, minden van ebben a dalban.

10 csörgőkígyó

És visszatér a csörgőkígyó, keretet biztosítva a lemez első részének. Kibővül az első csörgőkígyó szövege, és tesz is bele egy csavart azzal, hogy az elbeszélő egy idő után elkezd idézni, amely idézet vége egyáltalán nem egyértelmű, így összekeverednek a személyek. A végére akartam egy kb. egyperces csöndet, ami egyrészt a szöveggel is harmonizál, másrészt picit pihenteti a fület, és felkészít a következő dalokra, harmadrészt pedig egyértelműen elválasztja a lemez két részét. Először arra gondoltam, hogy leülünk hárman, a zenekar a stúdióban a mikrofon elé, és egy percig ott ülünk. Arra is gondoltam, hogy kb. 20 fő legyen csöndben, az egészen más csönd. Végül szabadtéri csönd lett a dologból.

Második rész (3 dal, 24 perc)

Ez a késő trilógia. Egybetartozó mű, de külön-külön is értelmezhetőek. A szövegek utalgatnak egymásra, és a dallamok is összekapcsolódnak a számok között.

01 belső hang

Ebben a dalban végig egy elég keményen önmarcangoló belső hangot hallgathatunk mindenféle lelki sérülésekből kifolyó radikálisan elkeseredett tév- és nemtévképzetekről.

02 megaláztatás

Talán ez a legzúzósabb a lemezen. Folytatódik a belső hang, csak ez már külső hang.

03 fóbiák

Már a legelső koncertünkön is ez volt a záródal. Itt a belső hang elhallgat, és kiteljesednek a fóbiák. Két leállás és újrakezdés is van a dalban, így három tetőpont. És tökéletes lezárása a késő trilógiának és a későbe ér lemeznek.


premier pop hír exkluzív verőköltő



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása