2013.02.09. 18:02 – Lángoló Gitárok

Jelmezbál a Zagarral - dalmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

zagar_space_gyerek_3.jpgIgazi nagyágyúval indul a csak magyar zenekarok friss anyagaiból válogató dalmegosztás jelenlegi kiadása. Öt év szünet után ugyanis itt egy új Zagar-szám, amit egy különleges alkalmazással kellett a rajongóknak összerakni. De nem csak erről írtunk itt alább. Például van új Headshotboyz is, de a Piresian Beach új kislemeze is kifejezetten bejött nekünk, ahogy a Run Over Dogs is felkeltette a figyelmünket. Aztán van még a karácsony végére későn ráeszmélő Fancy Dress Party, a faszanevű Bigmek és még jó pár hallgatnivaló alább.

Zagar - Space Medusa

Több ezer rajongó játszott és figyelte, több mint két hónapon keresztül, hogy hogyan rakódik össze apró hangmozaikokból a Zagar új, márciusban megjelenő albumának első beharangozó száma, a Space Medusa. Az új kislemez rendhagyó módon egy saját fejlesztésű Facebook-applikációval debütált. Több mint 3000 beat talált gazdára a számból, melynek érdekessége, hogy Ligeti Gyuri és Zságer Balázs pályafutásuk során először egy duettet énekelnek. „A dal két személy párbeszéde, az egyikük egy nyughatatlan, színes fantáziájú gyermeki lény, aki egy meseszerű kozmikus utazásra hívja a hétköznapi valóságból a racionális, két lábbal a földön járó barátját.” – mondta Zságer a friss szerzeményről. Az új számból már készülnek a remixek is többek között Kuriouss, Simon Iddol, Headshotboys, Belle Belle és a belga Nishin Verdiano is összerak egy-egy átíratott, melyeket hamarosan a közönség is hallhat majd. És ha már közönség, akkor a Zagar-rajongók biztos, hogy nem fognak csalódni a zenekar új kislemezében, ami akár le is tölthető. (dg)

Headshotboyz - Bushcrack Hills EP

Új EP-vel jelentkezik a Headshotboyz is és a Bushcrack Hills talán a páros eddigi legsötétebb tónusú hanganyaga eddig, amire már tényleg csak nagyon erőlködve lehet bármilyen műfaji megnevezést kitalálni. A hatszámos EP űrutazásszerű miliője az egyperces Inner Lube-nál szakadt meg egy időre, amely mintha az összes eddig hallott hangot fekete lyukként nyelné el magában. Nehezen emészthető, de nagyon erős anyag a Headshotboyz űrodüsszeiája, amelynél egyedül csak azt nem értjük, vajon miért szerepel a Russian Federation szó az olyan tagek mellett, mint a future beats vagy a downtempo. (sd)

Stay Blunted - Repuffs EP

A Stay Blunted egy kétfős producer páros Budapestről és a Facebook-oldalukat böngészgetve illetve a Repuffs című remix EP-jük láttán van egy sanda gyanúnk honnan eredhet a Stay Blunted név. A hatszámos Repuffs egy nagyon füstös hangulatú remixlemez, tele wonkys és glitch-hopos dobokkal, töredezett szintetizátorhangokkal és álomszerű atmoszférával, ami különösen igaz az Aspirations című dalra, ami az egyetlen instrumentális szám az EP-n, egyben talán az egyik legjobb is, a maga végletekig széteffektezett és torzított zongoramenetével. A Repuffs egyébként ingyenesen letölthető. (sd)

Swagga Step - I'll Take Care Of You

A Swagga Step az első magyar zenekarként aposztrofálja magát, akik élőben dubstepet játszanak. Mivel a drum and bass hasonló felhasználásával a Brains itthon egy kisebb karriert csinált, ezért egyáltalán nem meglepő, ha valakik hisznek ebben a formulában. Most hagyjuk is mennyire érdemes egy olyan gyűlölt kifejezést, mint a swag zenekarnévnek használni, úgyis csak a zene számít. Sajnos abban sem találtunk semmi örvendetest, az I'll Take Care Of You-ban énekesnő azzal a tipikusan magyaros angolsággal énekel, amitől azonnal izzadságszagúvá válik az egész, ezen pedig semmit sem segít papírhangú pergődob meg a teljesen értelmetlen drum and basses váltás a végén, ahol szinte lihegve énekel az énekesnő, mintha nem tudná tartani a tempót a világ legáltalánosabb dnb dobjára. (sd)

Bigmek - Egy másik élet

Bigmek a TheShowCrew mellett szólóban is nyomul, most BrokenFinguz producerrel álltak össze egy közös dalra, amely a rapper következő nagylemezén, a Nyers és Rágóson szerepel majd. Az Egy másik élet szövegében egy kifejezetten filozofikus anyag, amelyhez tökéletesen passzol a sejtelmes urbánus alap. Ja, és még mindig nem tudunk királyabb rapnevet itthon a Bigmeknél. (sd)

Perfect Pill - Seals Broken EP

A négytagú Perfect Pillt alternatív fúziós grunge rockként lehetne jellemezni a zenekar Facebookján legalábbis az alternative-fusion-grunge-rock szerepel. A három plusz egy bónusz dalt tartalmazó bemutatkozó EP-jük kissé kétarcúra sikerült, hiába jók a számok és néhol kifejezetten dögösen szól a gitár - főleg az Empty Shapes végén - és a magyar nyelvű Kettős táj, amennyire ömlengősen kezdődik, annyira válik szép lassan monumentálissá. Mellesleg feleslegesnek tűnik az amúgy is elég esetlenül kiejtett angollal bajlódni, mivel ahogy az utolsó dalban is hallható, az énekes teljesen jól elboldogul a magyar nyelvvel, jó hangja van és sokkal természetesebben is szól az egész. A Seals Broken egy tisztességes bemutatkozó anyag, lesz ez még jobb is. (sd)

Hang-Art - What For?

A Hang-Art Hangácsi Márton popzenei projektje, amiben zenekarral adja elő az általa megírt szerzeményeket. Az első ilyen a What For?, amely az általánosság értelmetlenségéről szól és egy hónap múlva követi egy másik szám, majd tavasszal egy kislemez. A What For? egy tipikus poprock dal, ami ráadásul pont úgy szól, ahogyan egy slágernek szánt popszerzeménynek kell. (sd)

Fancy Dress Party - Christmas Is Over

A szobaprojektként indult, ma már zenekarként működő, önmagát sickpopként aposztrofáló kétlemezes Fancy Dress Party pont időben kapcsolt, hogy elénekelje a karácsony végét így februárban. A teljesen komolytalan Christmas Is Overről mindent elmond a refrén miszerint: "It started as a sad song but it turned out happy as we moved along." A karácsonynak voltaképpen köze nincs a szöveghez, nem mintha ez bármit is elvenne a dobgéppel megspékelt dal értékeiből, ami egyébként ingyenesen letölthető. (sd)

Piresian Beach - It's No Fun To Sleep These Days

Maradva a szobazenénél, a Piresian Beach a francia J.C. Satán garázsrock zenekarral adott ki nemrég egy négyszámos split bakelitet, amelyen a remek címet viselő It's No Fun To Sleep These Days is szerepel. Talán ez egyik legjobb dal a Piresian Beach-től, amit hallottam. Ez a stoner/noise/punk hibrid egyszerűen leszakítja a fejemet azzal az ordas gitárriffel, a baljós énekkel és a szinte fülsértő zajjal, amitől még morcosabbá válik az egész, mintha ezt valaki inszomniától szenvedve írta volna merő dühből. Várjuk a hasonló folytatást. (sd)

Run Over Dogs - Criminal Serenade

A Run Over Dogs 2011 szeptemberében alakult és rock and rollt játszik. Ezt írják magukról, de szokták erre a zenére azt is mondani, hogy garázsrock, ami kb. ugyanazt jelenti. December végén jött ki egy kétszámos EP-jük, de arról a Criminal Serenade, amit most megmutatunk rögvest. A zenekar tavaly megnyerte az R33 tehetségkutatóját, és ugyan mi nem hallgattuk végig mind a 270 jelentkezőt, de a Criminal Serenade-et hallgatva nem kezdtünk el fanyalogni, hogy rossz helyre ment a díj. Jelenleg épp az első nagylemezükre készülnek, ami a hallottak alapján lehet, hogy jó lesz, szóval várjuk. (dg)

FlatBand - NMY

"A FlatBand egy electrocore/post-hardcore/shikaricore zenekar, amely 2009-ben alakult Budapest egyik külvárosában." - mondja a bemutatkozó szöveg. Most tényleg van olyan, hogy shikaricore?! Rájöttem én persze, hogy ennek köze lehet a hasonló nintendós hangokkal prüntyögő, ugrabugra poszt-hardcore-t játszó Enter Shikarihoz, szóval a zenekart EP-jét hallgatva abban reménykedem csak, hogy élőben a FlatBand is tarol, ahogy az angolok. Csak hogy maradjunk a tehetségkutatós tematikánál: párszor már volt szerencsém (?) előválogató zsűriben részt venni, úgyhogy tapasztalatból mondom, az olyan zenekarok, mint a FlatBand, általában bejutnak az élő show-ba, de ott szépen el is véreznek. Ahhoz valami rettenetesen oda kell csapni élőben, hogy elfelejtsem ezeket az ügyes kezdőlépésnek beillő, de igazából teljesen ötlettelen dalokat, amik már akkor kimennek a fejemből, miközben szólnak. (dg)


zagar headshotboyz bigmek piresian beach fancy dress party hang-art dalmegosztás run over dogs stay blunted swagga step perfect pill



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása