2013.04.10. 16:35 – Lángoló Gitárok

A popzenében is megeszik az embert (18+)

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Ma debütál a magyar tévében a Hannibal sorozat, amiről bővebben testvérblogunkon, a Comment:comon lehet olvasni, szóval ezzel most itt nem foglalkozunk. Annál inkább Dr. Hannibal Lecternek és kedvenc időtöltésének a popzenére gyakorolt hatásáról, merthogy természetesen, mint minden menő dolognak, ennek is van ilyenje. Alább összeszedtünk pár dalt, amikben vagy megemlékeznek a doktorról vagy éppen embert esznek ilyen-olyan módon. De az biztos, hogy utalnak rá.

A kannibalizmusról és a zenéről rögtön a metálzene ugrik be mindenkinek. Természetesen joggal, hiszen elég csak a vértől csöpögő, nagyon híres death metál csapatra, a Cannibal Corpse-ra gondolni, illetve a death mellett rengeteg belezős grindcore zenekar is létezik, de ezeknek külön cikk kellene, szóval nem részletezzük. Vannak azonban ennél lágyabb csapatok is, már ha a beteg, piromán szövegekkel támadó Rammsteint lágynak lehet mondani. A németeket ráadásul a saját honfitársuk inspirálta, ugyanis a Mein Teil című 2004-es daluknak az az Armin Meiwes a kvázi főszereplője, aki 2001-ben először szexorgiát rendezett, majd levágta partnere péniszét, elfogyasztotta, a teste többi részét pedig elrakta későbbi időkre. A legbizarabb az egészben viszont az, hogy mindezt az áldozat teljes beleegyezésével tette, sőt, a péniszt közösen sütötték ki és fogyasztották el. A Rammstein refrénje ráadásul az, hogy: "Az vagy, amit megeszel."

A Rammstien tagjai indulásakor rendre megkapták, hogy ők az európai Marliyn Manson, és lehet sokkolásban tanultak tőle, de jelen esetben inkább a németek inspirálhatták az amerikait. Manson ugyanis 2007-es lemezén utal a Meiwes-ügyre, méghozzá egyenesen az Eat Me, Drink Me című nagylemezének a címével, de az egész albumot áthatja a kannibalizmus (és vámpírizmus) témája.

És hogy legyen már egy kis death metal is a Meiwes-témában, megmutatjuk a Bloodbath metál supergroup (többek között Katatonia- és Opeth-tagok) Eaten című dalát, ami szinténa német emberevőről szól..

Ezek után sokaknak felüdülés lesz a Limp Bizkit, és annak fiktív témája. Miután Wes Borland gitáros kiszállt a zenekarból az Eat You Alive volt az első kislemez a nélküle. Ebben Fred Durst egy székhez kötözött nő arcába üvölti egy megafonnal, hogy meg fogja enni. Ennél mélyebbre nem is megy a dalszöveg, a videó végén pedig az egész csapat lelép a rendőrök zseblámpáit látva, mintha csak az esti négysajtos pizza helyett véletlenül egy megkötözött nőt hoztak volna nekik és ehhez négy perc kellett, hogy rájöjjenek.

Hannibal Lecterre amúgy érdekes módon a legfogékonyabb a hiphop voltl. Amíg az olyan mára nagy öregnek számító veteránok, mint a Public Enemy vagy a Wu-Tang Clan csak egy-egy sor erejéig emlegetik a doktort, addig a fiatal Odd Future rapkollektíva előadóinak dalszövegeiben rendszeresen megjelenik a kannibalizmus. Érdemes azt is megemlíteni, hogy Action Bronson remekbe szabott bemutatkozó nagylemeze is a Dr. Lecter címet kapta, a borítón pedig a Rapper látható Anthony Hopkins elhíresült maszkjában.

Eminem is több alkalommal megemlítette Hannibal Lecter nevét a pályafutása során vagy legalábbis utalt a filmekre, de ebben a 2006-os klipben konkrétan eljátssza az emberevő pszichopatát, több jelenetet is kölcsönvéve a Bárányok hallgatnakból, de persze a maszkban-muszájdzsekiben rappelés sem maradhat ki belőle. Sajnos azonban Eminemen kívül 50 Centtől a fél keleti-partig egy rakás közreműködő bohóckodik az egyébként sem túl jó dalban.

Dr. Lecter és a kannibalizmus a hiphopon belül legtöbbet a horrorcore alfajban jelenik meg. Hála a jó égnek itthon még viszonylag ismeretlen, vagy legalábbis örömtelien alulreprezentált. Az Egyesült Államokban viszont az Insane Clown Posse vagy a Twiztid komoly követőtáborral rendelkezik a főleg gyilkolászásra, nekrofíliára, kannibalizmusra és más hasonló hétköznapi témákra támaszkodó szövegeivel. Közülük is kiemelkedik Brotha Lynch Hung, aki horrorcore emberevési felelőse, hol kisbabák nassolásáról rappel, hol elegánsan elfogyasztott randipartnerekről, de mit várjunk egy olyan embertől, aki egy egész albumtrilógiát kreált egy sorozatgyilkos kannibál szemszögéből elmesélve. A rapper nevéhez egy halálos kimenetelű lövöldözés is kapcsolódik, amikor egy 18 éves coloradói srác egymás után jó sokszor meghallgatta a Locc 2 da Brain című számát, majd lelőtte három ismerősét és végül a rendőrök végeztek vele.

És ha már az elején emlegettük, zárjuk ezt a vértől lucskos posztot egy igazi Cannibal Corpse-szösszenettel.


hannibal kannibalizmus



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása