2013.07.01. 10:46 – Hirdetés

Nile Rodgers és a Chic nyitja az EXIT fesztivált

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Nile Rodgers.jpegAz idei EXIT nyitónapját a zenetörténelem egyik legbefolyásosabb zenei producere fémjelzi. A Péterváradi-erődben megszervezett R:Evolution bulin július 10-én, szerdán Nile Rodgers és egykori zenekara, a Chic lép fel.

Nile Rodgers a zeneipar egyik nagy elméje. A polihisztor producer, zeneszerző és gitáros rengeteg világsikerű produkció, album és előadó fölött bábáskodott pályája során. Ő alkotta meg Madonna, sikerre vitte David Bowie-t és a Duran Duran-t, valamint oroszlánrészt vállalt abban is, hogy Mick Jagger vagy Michael Jackson karrierútjának építésében. Rodgers azonban a múlt sikerein túl jelenben is aktív, benne volt a keze például olyan új Daft Punk slágerekben is, mint a „Get Lucky" és a „Lose Yourself to Dance" című dalok. A vele együtt dolgozó zenészek hosszú listájában megtalálható többek közt a Chase & Status, Avicii és Felix da Housecat, a Sister Sladge, Eric Clapton, Robert Plant, Diana Ross, a B-52s és az INXS.

A Chic együttes 1976-ban alakult Nile Rodgers és Bernard Edwards vezérletével. Slágereiket a kezdő dallamok alapján felismerik a hallgatók, különféle adaptációkban hallhatóak, több feldolgozás is tovább vitte népszerű szólamaikat. Az „Aaah, freak out" – a szállóigévé vált ujjongó kiáltás a „Le Freak" című dalukból származik. A nevükhöz fűződik a „Good Times", a „Dance, Dance, Dance" az „Everybody Dance" és az „I Want Your Love" is. A „Good Times" az együttes 1979-es dala, első lett a soul slágerlistán, többször idéztek belőle későbbi rap és hip-hop előadók is. Basszushangzását többen lemásolták köztük a Queen, Grandmaster Flash, Beastie Boys. A dallam megjelent a house műfajban is, megannyi DJ-t megihletve.

A Chic rengeteget tett azért, hogy a disco zene olyan ismertséget kapjon, ahogy azt manapság látjuk. Védjegyükké váltak a fülbemászó szövegek, soul dallamok és pörgős funky ritmusok. Stílusuk és munkásságuk minden idők egyik legismertebb afro-amerikai pop bandájává tette őket.

A nyitónapon a Chic mellett fellép a szerb Viva Vox kórus is, egyedi műsorukat viszik a színpadra, melyek során pop, rock és beat slágerek sorát dolgozzák fel acapellában, hangszerkíséret nélküli, többszólamú kórusműként.

A belépők promóciós áron 1000 szerb dinárba kerülnek, a teljes bevételből pedig a Péterváradi-erőd felújítását támogatják a szervezők.


hír exit chic nile rodgers



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása