2013.10.04. 12:13 – Szponzorált Tartalom

Klubszemle 4. - Granárium Zebra Klub, Szarvas

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Rezangyal_Klubszemle_Small_2.jpg

Klubszemle rovatunkban minden pénteken egy olyan szórakozóhelyet mutatunk be nektek, ahová nem csak hétvégi bulizás miatt érdemes lemenni.  A sorozatban megismerhetitek az adott hely történetét, fő profilját, zenei kínálatát, valamint néhány mostanában aktuális programot is ajánlunk nektek. Ma az ország egyik legpatinásabb vidéki klubja, a szarvasi Granárium Zebra Klub mutatkozik be, kérdéseinkre Kiss György programszervező válaszolt.

1993_waszlavik.jpg

A klub rövid története

A Zebra Klub elődjének tekinti a rendszerváltozás hajnalán, 1989-ben megalakult „A Klub”-ot; itt az „A” az „alternatív” szóra utalt, ezzel is jelezve, hogy a klub mind kulturális, mind zenei programjai tekintetében el kívánt térni az akkori fősodortól, a mainstreamtől, bár a klub alapítói akkor még nem biztos, hogy ismerték ezt a kifejezést. A lényeg a lázadás volt, és a fiatalságban rejlő energiák felszínre segítése, alkotásra ösztönzése. A klub megalakítása egyszerre két párhuzamos vonalon indult el, az egyik (mondhatni: keményebb) vonalat Bencze Zoltán (Csáklyás) és Kohut Pál (Kojak) képviselte, míg a másik vonalat Szilvássy Ákos (Geri) és Pálinkás László (Lambee) képviselték. Az ötlet megvalósulásához nagy segítséget nyújtott az akkori Vajda Péter Művelődési Központ igazgatónője, aki támogatta az elképzelést és a „művház” pinceklubját a rendelkezésükre bocsájtotta.

A srácok legkülönbözőbb kezdő zenekaroknak és performanszoknak biztosítottak fellépési lehetőséget. Az akkoriban még kötelező sorkatonai szolgálat azonban rendesen szétzilálta a klub alapítóinak a sorát, aminek következményeként 1991-ben Bukovinszky Béla (Bukó) és Vrbovszky Zoltán (Bubu) vette kezébe a klubot, immár „Zebra” néven és egy meglehetősen rock-os vonalat képviselő vargabetű után egy igazi független klubbá vált, amely a hazai és külföldi underground képviselőit is a csöppnyi színpadára tudta csábítani (Deák Bill Gyula, Sziámi, Waszlavik Gazember, Kampec Dolores stb.). Ekkor már Bubu helyett a később csatlakozó Hricz Károly (Karesz) is segédkezett a klub életében.

Kép 381.jpg

Az igazán nagy változást az új helyszín jelentette, amely egy érdekes(?) kényszer hatására,de igen jól sült el: a mai Zebrának is helyet adó (egykori) Granárium Kávéház és Étterem-re esett a választás. Ez a hely kétszintes lévén akár két különböző jellegű programnak is helyet tudott biztosítani: filmklubok, koncertek, underground partik, tehetségkutatók (Rolling Rock, WAN2). Nem volt olyan zenekar vagy parti-dj, aki ne fordult volna meg itt! Az ország ismert és elismert klubjává vált a Zebra! Sajnos a 2000-es évek második fele lassú, de folyamatos hanyatlást hozott, melyet egy vezetőváltás sem tudott csillapítani.   

Azonban 2012-ben négy elkötelezett szarvasi fiatal (Olimpia, Gabi, Süni, Gyurma) átvette a klub irányítását és tiniket meghazudtoló energiával és lendülettel láttak neki a klub brandjének helyreállításához. Számos telt házas koncert és az országosan is ismert „Told a májkot” tehetségkutató is erről árulkodik, amelynek sikerén felbuzdulva idén újra élőzenés verseny veszi kezdetét a klubban „Dobbantó” címmel, ide fiatal kezdő zenekarok jelentkezését várjuk.                                

Mi a hely fő profilja?   

Szerdánként főiskolás bulik, pénteken és szombaton koncertek, illetve undergound techno partik. Alkalmanként író-olvasó találkozók, sport események nézése projektoros kivetítéssel és a hamarosan induló film klub. A klub történetéből fakadóan a zenei repertoár a főiskolás bulik kivételével, rock, rockabilly, hip hop, techno műfajaiban vándorol. Lakodalmas teknót és Majkát ne kérj tőlünk!

DCM20100416 147.jpg

Mi az, amiért érdemes még elmenni hozzátok?

Alkalmanként író-olvasó találkozók, slam poetry, táncház, sport események nézése projektoros kivetítéssel és a hamarosan induló filmklub.

Néhány aktuális program, amit ajánlanál az olvasóknak?

Október 26-án vendégünk lesz Naga a Hairy records dj-je, november 8-án a Blues Company,  9-én Sena Dagadu és Dermot lép fel a klub színpadán, december 14-én pedig a Nyughatatlan zenekar játszik nálunk. Emellett hamarosan indul legújabb  rendezvény sorozatunk, amire már megnyitottuk a jelentkezési lehetőséget a neve „DOBBANTÓ Harapós-Szabadfogású Élőzenés tehetségkutató verseny”.

Erre feltörekvő fiatal zenekarok jelentkezését várjuk az ország bármelyik pontjáról, bármilyen stílusban a lényeg, hogy a produkciónak hangszeresnek kell lennie!

Klubszemle_Adatlap_04_Zebra-1.jpg

(x) A Klubszemle rovat együttműködő partnere a Rézangyal - Jellem a palackban!


ajánló program szponzoráció szarvas rézangyal klubszemle zebra klub



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása