2013.11.04. 12:37 – sajó d.

Hoppon maradt sztárok a Youtube első díjátadóján

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

gg.jpgMost először rendezték meg a Youtube Music Awards díjátadót, amivel a Youtube is beszállt a vitatható jelentőségű gálaestek világába. A díjazottak között volt például Eminem, mint a legjobb előadó, a többi nyertes azonban nem a szokásos körből került ki. A legjobb zenei videó díját például a dél-koreai Girl's Generation K-pop lánycsapat nyerte olyanokat megelőzve, mint Psy, Lady Gaga vagy Miley Cyrus. Macklemore és Ryan Lewis párosát pedig megszavazták az év legnagyobb Youtube-áttörésének. Hajtás után megmutatjuk a győztes videókat.

Majdnem napra pontosan tavaly ilyenkor írtunk arról, hogy az ázsiai popzene képes lehet egyszer betörni a nyugati piacra, és Psy rekorddöntő klipje után most a Girl's Generation a soros, akik a legjobb videónak járó díjat kapták meg. A lánycsapat rendkívül népszerű Ázsiában, ami pont arra volt elég, hogy a gálán értetlen szemforgatás fogadja a győzelmüket. Az I Got A Boy egyébként semmivel sem több, mint egy feltuningolt Spice Girls-videó, de legalább egy kukkot sem értünk belőle.

Az itthon is igen népszerű Macklemore és Ryan Lewis páros érte el a legnagyobb áttörést idén, amivel mi sem tudnánk igazán vitatkozni, mivel pofátlanul rövid idő alatt váltak világsztárrá, na meg a meleg közösség kedvencévé. A Thrift Shop című számukhoz készült videót egy év alatt majdnem félmilliárdan látták, ez az adat pedig magáért beszél.

Az előző klipet egyébként jelölték az úgynevezett Jelenség-díjra is a Harlem Shake és a Gangnam Style mellett, végül mégse ők, hanem Taylor Swift I Knew You Were Trouble videója nyert. Ezt a kategóriát az alapján állították össze, hogy melyik Youtube-feltöltés kreálta a legtöbb válaszvideót, és hiába bohóckodott még itthon is mindenki a Harlem Shake-re vagy ismerte meg a nagyanyám Psy nevét, mégis Swift pofátlanul semmilyen popdala ihlette meg legjobban az internet népét - azon belül is legjobb feldolgozást készítő Walk Off The Earth csapatot KRNFX beatboxossal kiegészülve. Sőt, még az Arcade Fire-frontember Win Butlert is megihlette a nagybetűs Jelenség, és kanyewestelt egy jót: a díjátadást megszakítva mondta el a mikrofonba, hogy bizony a Harlem Shake-nek kellett volna nyerni. A feldolgozás helyett inkább megmutatjuk az eredetit csak hogy mindenki lássa, ennél tényleg nem nehéz izgalmasabbat csinálni.

Az év innovációja a tök ismeretlen Destorm nevéhez fűződik, ezzel a See Me Standing lett az egyetlen VEVO-videó a győztesek között. Őszintén szólva fogalmunk sincs mi annyira innovatív ebben a fölöslegesen hosszú klipben pláne, hogy még a szám is borzalmas. Mindenki tudja, hogy az Anamanaguchi nintendopunk formációnak kellett volna nyerni ezzel a videóval, de a Bat For Lashes vagy az Atoms For Peace is más kategóriát képvisel ehhez képest. A mindössze 170 ezres nézettséget látva pedig tényleg azt gondolná az ember, hogy a VEVO nagykutyái rászóltak a Google-re, ugyan vágjanak már hozzájuk is egy csontot.

Ugyan a Jelenség kategória valamilyen szinten összefügg az év válaszvideójának járó díjjal, ezt végül az Imagine Dragons Radioactive című számát beatboxos-vonósnégyeses verzióba átültető Lindsey Stirling és a Pentatonix nyerte. A hegedűs hölgy egyébként sokaknak ismerős lehet, tavaly pár napig vele volt tele mindenkinek a Facebook-fala, amikor páratlan zsenialitásról tanúbizonyságot téve feltalálta a vonós Skrillexszet, ezzel minden kultúrmisszióban jártas ismerősnél létjogosultságot adva a vartyogós dubstepnek, nekünk pedig okot szolgáltatva a Hide News Feed funkció használatára.

Az év előadója díjat amúgy Eminem kapta, ami elsőre komoly fejvakarást okozhat az olvasónak, de amikor meglátja kik elől happolta el az elsimerést (One Direction, Justin Bieber, Nicki Minaj, Katy Perry és társaik), akkor inkább összeteszi a két kezét. A nagy visszatérésre készülő rapper fel is lépett az eseményen a Rap God című számával. A rendezvény különlegessége, hogy minden fellépés egyben élő videoklip is volt, amit Spike Jonze rendezett, Eminem például fekete-fehér háttér előtt szövegelt, már amit hallani lehetett belőle.

A YTMA élő adását ugyanis rengeteg probléma kísérte, sokszor komoly hanghibák voltak a közvetítésben, többször leállt a stream és az előre megírt szövegek illetve a forgatókönyv hiánya miatt néha káoszba fulladt az egész. Persze ennek is megvan a varázsa, hiszen tévében ilyet sohasem látni és a bántóan gépiesre formált Grammy- vagy Oscar-átadók mellett ez így még kifejezetten izgalmassá is válhat egyszer. Ugyan a legnagyobb nézőszám is alig érte el a 220 ezret (azt is Lady Gaga fellépése alatt), de legalább rajta kívül zenélt még az Arcade Fire, M.I.A. illetve Tyler, The Creator és Earl Sweatshirt is, A teljes műsor felvétele egyelőre még megtekinthető, ameddig a Youtube le nem veszi, majd tölti fel inkább magától.


youtube hír eminem youtube music awards



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása