2013.11.27. 14:34 – [MTI]

Elhunyt Chico Hamilton legendás amerikai dzsesszdobos

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

chicohamilton-47b7fbcff1ff636fc57cb05c79748c489cad186b-s6-c30.jpgKilencvenkét éves korában New Yorkban elhunyt Foreststorn "Chico" Hamilton legendás amerikai dzsesszdobos és zenekarvezető, akinek nagy szerepe volt a nyugati parti cool jazz megteremtésében és fiatal zenei tehetségek felfedezésében. Hamilton természetes halállal hunyt el hétfő éjszaka New York-i otthonában - ismertette a zenész szóvivője, April Thibeault.

Az ötvenes évektől Hamilton több mint 60 albumot készített zenekarvezetőként, számos filmben is feltűnt és filmzenéket is jegyzett. A washingtoni Kennedy Központ az élő dzsesszlegendák közé sorolta. Hamilton a kilencvenévesen is folytatta a zenélést és októberben rögzített az Inquiring Minds című korongot Euphoria nevű együttesével. A lemez a tervek szerint 2014 elején kerül a boltok polcaira. Az 1921-ben, Los Angelesben született zenész már iskolája dzsessz-zenekarában is játszott, mások mellett olyan későbbi legendákkal, mint a szaxofonista Dexter Gordon és a nagybőgős Charles Mingus. A negyvenes években Lionel Hampton és Count Basie mellett is zenélt.

Hamilton finom, kreatív dobjátéka volt az egyik fő eleme Mulligan úttörő jelentőségű kvartettjének, amelyet a trombitás Chet Baker gazdagított, és amely kulcsszerepet játszott a bársonyos, lírai hangzású, nyugati parti cool jazz megteremtésében. Hamilton számos zenészt inspirált, a Rolling Stones dobosa, Charlie Watts felidézte, hogy még tinédzserként ismerkedett meg Mulligan négyesének hangzásvilágával. Watts vendégművészként szerepelt Hamilton 2001-es Foreststorn című albumán.


dzsessz hír chico hamilton



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása