2013.12.12. 15:05 – Nihil_AK

„Rakendroll, baszdalovat!” - Megmondjuk, ki menjen az Eurovízióra

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Most, hogy kiderült a Dal 2014 versenyzőinek névsora, az ország zenekedvelői izzadó tenyérrel ülhetnek majd esténként a képernyők elé, azon izgulva, ki is képviseli majd az országot a Koppenhágában megrendezendő finálén. A Lángoló Gitárok stábja azonban úgy gondolja, hogy a zsűri kicsit nagyobb bátorsággal és nyitottsággal is összeválogathatta volna a harminc indulót, hiszen az ország zenei élete nem korlátozódik kizárólag a mainstream előadókra, a popzenei formátumot irányadónak tartó produkciókra. Nem szégyen más országoktól tanulni, hiszen 2006-ban például a finn Lordi nyerte meg a döntőt a Hard Rock Halleluja című dallal, de Norvégiát is egy black metal banda, a Keep of Kalessin akarta képviselni pár éve. Mindkét zenekar kitűnő példa arra, hogy nem kell beállni a sorba, nem kell félni attól, ha különbözünk. Norvégiában a black metal lemezek exportja már komoly nemzetgazdasági tényező, tehát miért ne lehetne Magyarország is az eredeti, érdekes elképzelésekkel dolgozó zenekarokról ismert? A Lángoló Gitárok szerkesztősége megteszi az első lépést az új országimázs felé vezető úton, ezért fogadjátok szeretettel a következő összeállítást azokról a zenekarokról, előadókról, akiket mi neveznénk a Dal 2014 versenyre.

Pándi Balázs: Egyszemélyben a magyar underground nemzetközi nagykövete, egyben kultikus doboshérosz, aki a Merzbow-val közös koncertektől kezdve a legutóbbi, Billy Gould Faith No More-basszusgitárossal közös projektje mellett számtalan formációban bizonyította rátermettségét, széles zenei látókörét. Valószínűleg az ő számára nem jelentene problémát a színpadi show sem, hiszen pár éve a Szigeten is berugdosott egy komplett dobszerkót a közönség soraiba, szívesen végignéznénk ugyanezt élő adásban is.

Ajánlott dal: Star Crasher

Gutted: A magyar death metal színtér nemzetközi szinten is egyik legmagasabban jegyzett csapata, akik az elmúlt időszak inaktivitása után ismét mozgolódni látszanak. Eddigi három lemezük mind-mind minőségi death metalt rejt, élő intenzitásuk pedig felülmúlhatatlan – több szemtanú van arra, hogy a Cannibal Corpse előtti fellépésüket Jack Owen gitáros és Paul Mazurkiewicz dobos hüledezve nézte végig, és csak becsületből nyomták le az aznapi koncertet. Owen még abban az évben ki is szállt a zenekarból, motivációvesztésre hivatkozva. Valószínűleg holmi tévékamerák láttán sem remegne meg a lábuk.

Ajánlott dal: Devourer

Flash: A méltán legendás Flash együttes tavaly új szerzeménnyel hívta fel magára a figyelmet, amely Cenzúra címmel látott napvilágot, és megjelenése pillanatában vált klasszikussá. Barcs Miklós énekes közvetlen színpadi személyisége a tévéképernyők előtt ülőket is garantáltan meghódítaná, hiszen egyetlen olyan tökös frontemberre sem emlékszünk a televíziózás egyetemes történetéből, aki egyenes adásban vedelte volna a kannásbort, illetve „rakendroll, baszdalovat!” felkiáltással buzdítaná a kedves közönséget. Minket biztosan a képernyő elé szögezne a Flash.

Ajánlott dal: Cenzúra

Rákosi: Az Euróvíziós Dalfesztivál szabályzata az előadott dalok maximális hosszát három percben határozza meg. Többek között ezért nem lépett fel még soha a rendezvényen például a My Dying Bride, vagy a Bathory. A Rákosi, amely jelenleg vitán felül a legjobb magyar punk/HC zenekar, ezt a problémát egy vállrándítással intézné el, hiszen náluk három percbe néha 6-7 dal is belefér. Így mindenki jól jár: a közönség több dallal is megismerkedhet, ha meg közelít a műsoridő vége, a zenekar legfeljebb kihúz egy-két dalt a setlistből. Emellett „Fölszállott a páva” kezdetű daluk közvetlen bizonyíték arra, hogy van bennük affinitás a tehetségkutatók irányába.

Ajánlott dal: a teljes negyedik lemez

GM több mint 49: Az egyik legnagyobb sikerrel kecsegtető út a közönség szívéhez, ha az előadó meg tudja őket nevettetni. Aki volt már Galla Miklós zenekarának koncertjén, az tudja, hogy a bő kézzel mért zenei humor mellett az átkötő szövegek is tele vannak jobbnál jobb tréfákkal. És mivel a frontember magas szinten bírja az angol nyelvet, nyilván nem okozna neki gondot egy-egy dán vonatkozású szóvicc rögtönzése. (Gondolunk itt olyanokra, mint például a következő: Hogy hívják a dán gyorséttermet, ahol fejhangon kell rendelni? – Burger King Diamond! Óriási!!!) A színpadról való távozásba belekoreografált műesés pedig garantáltan tömegével hozná a szavazatokat, így nem lenne kérdés a végén, hogy hányaDÁN állunk.

Ajánlott dal: Feljelentem

Kill With Hate: Az idei Wacken Metal Battle hazai nyerteseinek nyilván nem okozna gondot egy újabb tehetségkutatón maguk alá gyűrni a mezőnyt. Kitűnő death metalt játszanak a fiúk, sokat koncerteznek, külföldi turnés tapasztalatuk is jelentős, és az is biztos, hogy Gyémánt Krisztián – akit egyébként távoli rokoni szálak fűznek egy ismert dán metálénekeshez – bugyborékoló hörgéséhez hasonló még sosem hangzott el a műsor történetében, azaz marandó élménnyel gazdagodhatnának a műsor nézői.

Ajánlott dal: Epistle of Fire

Bornholm: A régóta működő black metal csapat köztudottan egy dán szigetről nevezte el magát, koncerteztek is már Koppenhágában, tehát magyar zenekarként is egyfajta hazai pályán játszanának. Ha a dán közönség nem is lenne vevő a csapat intenzív produkciójára, a hazaszeretettől vezérelve még akkor is biztosan Sallai Péterékre szavaznának, így garantált lenne a győzelem, hiszen két ország közönsége állna mögöttük.

Ajánlott dal: Moonlight Wanderer


eurovízió hír



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása