2014.03.13. 09:11 – Hirdetés

Shakespeare és a zene találkozik ma este az A38-on

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

140313_wh01.jpg

A W.H. formáció Márkos Albert csellista/zeneszerző kezdeményezésére alakult. Tagjai a magyar zenei élet népszerű szereplői, nevük több rangos hazai együttesben is feltűnik. A zenekar célja aktuális zenei környezetbe helyezni William Shakespeare szonettjeit és egyéb munkáit. A megnevezés egy monogramot takar, nyomtatásban megjelent szonettjeit Shakespeare Mr W.H.-nak ajánlotta. A titokzatos személy kiléte - akárcsak a szonettek tartalma - a mai napig vita tárgyát képezi. 

1609-ben adták ki először William Shakespeare szonettjeit, a közhiedelem szerint a szerző akarata ellenére, Thomas Thorpe korabeli kiadó állhatatosságának köszönhetően. Ennek emlékére jelent meg a W.H. bemutatkozó albuma 2009-ben Shakespeare's Sonnets címmel (Bly Records), 400 évvel az első kiadás után, MC Sena, hazánk hip-hop dívájának angol nyelvű előadásában. A formáció általános koncepciója a különféle művészeti területek közötti átjárhatóság megteremtése. A megzenésített szonettekben keveredik a kortárs improvizatív zene, a zenetörténeti utalások, a klangfarbe musik, a free jazz, az abstract hip-hop és a spoken word. 

A Shakespeare munkáiból előszeretettel válogató zenekar 2012 májusában újabb zenés szonettválogatást hozott napvilágra, Crabbed Age and Youth címmel, a budapesti DDK Records és a BlyWorx közös gondozásában, az NKA támogatásával. A második album az első méltó folytatásának tekinthető, a műfajok keveredése ugyanúgy szembetűnő, néhol tovább is bővítve a stílusrepertoárt. A jól bevált klasszikus és kortárs hatások, a free jazz és a performansz költészet mellett afrobeat és egyéb kevésbé szokványos elemek is hallhatók. Továbbá két vendégművész is szerepel a korongon: Fenyvesi Márton gitáron, valamint Zságer-Varga Ákos billentyűn.

Az élő produkció részeként kivetítésre kerülnek a kiválasztott szonettek facsimile másolatai és a szövegek fordítása.

Ha mindenképpen be kellene valahogy skatulyázni, a pofátlanul fiatal háromfős Makrohang zenéjét a kísérletezős jazz, noise- és postrock érdekes hibridjeként jellemezhetnénk legjobban. Elszállós szférák, techno veretések, tört ütemek, galád kettőnégyek és megerőszakolt gitárzajok járnak kéz a kézben, az ilyen fiatal bandáknál szokatlanul jelenlévő kiforrottság miatt azonban mindez közel sem eredményez értelmezhetetlen, öncélú katyvaszt; inkább csak arcon rúg elsőre, hogy aztán önként veszhess el komplex rétegeiben. Tavalyi kislemezük, valamint idén várható új anyaguk előzetes dalai és élő teljesítményük alapján pedig egyértelműen lejön, hogy a velük kapcsolatban mindig felemlegetett jazzt sokkal inkább szemléletként, mint műfajként értelmezik, ennek a hozzáállásnak pedig nemcsak a sűrűsödő budapesti koncerteket, hanem saját hangjuk megtalálását is köszönhetik. 

W.H., Makrohang

2014. március 13., csütörtök 19.30
A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

Kiállítótér

Jegyár elővételben: 700 Ft., koncert napján: 1000 Ft


hír program w.h.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása