2014.08.09. 10:11 – m.adi

Robotok, papagáj, diavetítő – 15+1 működő trükk arra, hogy felhívd zenekarodra a figyelmet

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Az avclub.com-on megjelent egy nagyon menő összeállítás arról, milyen néha csak furcsa, néha őrült trükköket vetettek be egyes zenekarok azért, hogy felhívják magukra a figyelmet. Vannak itt ismert dolgok, mint a Kiss sminkje, de olyanok is, amikről talán még nem hallottatok, mint a zenéjét családi diavetítéssel megtámogató zenekar, a Vénuszról jövő metalbanda, a death metal zenekar, ahol az énekes egy papagáj, vagy a lucha libra maszkos banda, ami instrumentális szörf rockot játszik. Azért egy módszer nekünk nagyon hiányzik a listáról, úgyhogy azt kiegészítésnek odatettük a végére.

1. Tegyél úgy, mintha az űrből jönnél

A legismertebb űrből érkező zenekar talán a GWAR, akik legalább annyira híresek a megjelenésükről, mint a zenéjükről. A vérszomjas űrlényjelmez annyira bejött nekik, hogy az több másik bandát is arra gerjesztett, hogy földönkívüli származását hangoztassa. Ott van például a Man or Astro-Man, akik szkafanderben nyomják, vagy a japán-amerikai punkbanda, a Peelander-Z. A Valient Thorr nevű metalzenekar meg állítólag a Vénuszról jött, hogy elpusztítsa a városokat. Az űrlény zenészek keresztapja pedig a jazz innovátor Sun Ra, aki 1936-ban érkezett a Szaturnuszról.

2. Legyél robot

A robot aterego nagyon jó módszernek bizonyult több zenekar számára is. Először a Kraftwerk használta 1978-ban, hogy promózza The Man-Machine című albumát. Aztán jött Thomas Bangalter és Guy Manuel De Homem-Christo, akiket így névről nem nagyon szokás felismerni, úgy viszont már annál inkább, hogy Daft Punk. Odáig azonban még ők sem mentek, mint Tom Jenkinson, azaz Squarepusher, aki konkrétan robotoknak írt zenét (többek között egy 78-ujjú gitárosnak és egy 22 kezű dobosnak). Érdemes még megemlíteni a Compressorheadet, azaz három robotot, akik ebben a videóban az Ace of Spadest játsszák.

3. Hordj maszkokat

Egy profi zenész számára fontos, hogy egy kicsit misztikus hangulatot varázsoljon maga köré, amire jó megoldás az arcának eltakarása. A maszkok sokat dobnak azok is, hogy hogyan fogadja a közönség a zenénket, gondoljunk csak a Slipknotra. De nem csak vészjósló maszkok vannak, a Lordi például démoni maszkban énekelte azt, hogy “The devil is a loser, and he’s my bitch”. Olyan is van, amikor a maszk lényege csupán az, hogy teátrális, figyelemfelkeltő legyen – Deadmau5 például sokkal kevésbé vonzó fesztiválfellépő lenne nélküle.

4. Sminkeld ki magad

A smink évtizedek óta a rock and roll része, de néhányan nagyobb hangsúlyt fektettek rá, mint a nagy átlag. A Kiss tagjai a sminkjük alapján váltak ikonikussá, és mindegyiküknek megvolt az arcfesték által előállított karaktere – Starchild, Demon, Spaceman, és Catman. Aztán különböző zenekarok használtak festéket eltérő sikerrel, mint a Mudvayne vagy a King Diamond. A sminkelés egyik alműfaja maga a black metal bandák által előszeretetten használt corpse paint, azaz az, mikor fekete és fehér festékekkel démoni hullának festi ki magát az ember.

5. Hagyd abba a smink/maszk viselését

Még a Kiss tagjai is meglépték azt, hogy felfedik valódi arcukat, mikor népszerűségük erősen csökkent, ami egy tök jó marketingfogás arra, hogy újra rád figyeljenek. Az 1983-as Lick It Up-ot promózták így, és meg is lett az eredménye, aztán 1996-ban a Grammy-díjátadón újra sminkben voltak. A Mudvayne többféle arcfestést is kipróbált, aztán a 2000-es évek elejére felhagyott vele.

6. Dolgozz fel híres dalokat, de nagyon más stílusban

Sok, feldolgozásokat játszó zenekar abból él, hogy hűen lemásolja az eredeti zenét, de vannak olyanok is, akik át is alakítják a feldolgozott számokat. A Dread Zeppelin például arról vált híressé, hogy Led Zeppelin-számokat adott elő reggae stílusban, egy Elvis-kinézetű énekessel, a Moog Cookbook pedig hülye szintis átiratokat csinált Pearl Jam, Nirvana vagy például Neil Young számokról. Uwe Schmidt Kraftwerket dolgozott fel latin stílusban Señor Coconut néven, Macaulay Culkin pedig egy Pizza Underground nevű zenekart csinált, ami Velvet Underground-számokat játszik pizzásított szöveggel.

7. Vetítsd ki a koncerten a családi fényképalbumot

Jason Trachtenburgnak nem volt sok sikere énekes-dalszerzőként addig, amíg felesége, Tina haza nem hozott egy diavetítőt tele valaki másnak a diáival. Ettől aztán megjött az ihlet Jasonnek, és írt egy számot a diák mellé, ezzel pedig egy 11 évig működő zenekar indult útjára, a Trachtenburgs. Jason zongorán vagy gitáron játszott és közben énekelt, Tina kezelte a diavetítőt, lányuk, az alapításkor még csak 6 éves Rachel pedig dobolt. A Trachtenburgs annyira fura, hogy már jó.

8. Állíts be állatokat is a bandába

Ez először egy death metal zenekarnak, a Hatebeaknek jutott eszébe, ahol Waldo, a kongói jákópapagáj vokálozik. Az eredmény pont olyan elképesztő, mint amilyennek gondolná az ember. Élőben persze egy papagájjal nem nagyon lehet fellépni, úgyhogy a zenekar csak stúdióban működik, ott viszont már három albumot is elkészített. A második ezek közül egy megosztott lemez volt a Caninus-szal, ahol meg két nőnemű pitbull látja el az éneklés feladatát. Van még egy Rock Cats nevű, csak macskákból álló zenekar is, akik érthetetlen módon össze tudtak szedni harmincezer dollárt a Kickstarteren, turnébuszra.

9. Soha ne fedd fel a személyazonosságod

Sokan próbálkoztak ezzel, de az internet korában már nem olyan egyszerű megvalósítani. Nem tudott teljesen anonim maradni sem Deadmau5, sem a Daft Punk, sem a Slipknot. A Residents nevű zenekar azonban eddig megoldotta, hogy ne derüljön ki, hogy kik a tagjai. Ők egyébként nagy, szemgolyó alakú maszkokban mászkálnak, és igen hülye zenét csinálnak.

10. Legyél nagyon fiatal

A rock and rollról sokan azt tartják, hogy a tinédzserkorban igazán beinduló hormonok fűtik, éppen ezért különleges, ha valaki már a hormonok megjelenése előtt is jó zenét csinál. A legjobb példa persze a Jackson 5, amiben Michael már hat évesen is a színpadon állt. Jacksonékat több iskoláskorú gyerekeket felvonultató produkció is követte, például az Old Skull, ami annak ellenére is kapott műsoridőt az MTV-n, hogy tagjai kilenc-tíz évesek voltak. A legsikeresebb a követők közül talán a Hanson volt, de csakúgy, mint a többi ilyen zenekar esetében, az ő hírnevük is elmúlt fiatalságukkal együtt.

11. Csak egy nagyon különleges témáról szóljanak a számaid

Néhány zenekar azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy csak egy témáról ír dalokat. Ilyen például a kreatív nevű Harry and the Potters, vagy a The Baseball Project. Vagy itt van például a grindcore He Who Corrupts, ami kifejezetten a Metallica fikázásával foglalkozik (olyan számokkal, mint a Master of Profits, vagy a Sell ’em All).

12. Csinálj úgy, mintha nevetségesen gazdag lennél

A zenekaralapítás egyik nyomós oka a meggazdagodás lehetősége. Még ha ez sokaknak nem is jön össze, néhányan már akkor is előrevetítik, mikor még semmi nincs belőle. Ilyen például Upper Crust, ami AC/DC-inspirálta rockot játszik saját arisztokrata voltuk megünneplésére, régies ruhákban és parókákban, vagy a Powerpoint, ami meg üzletembernek öltözve nyom hardcore-t a kiegyensúlyozott portfóliókról.

13. Csinálj egy alterego bandát

A rockzenész élete néha nehéz, ezért szüksége lehet alteregókra, hogy elbújhasson a nyilvánosság elől, és csökkentse a rá nehezedő érzelmi nyomást. Gareth Brooks létrehozta Chris Gainest, kamu háttérsztorival együtt. David Bowie és bandája álneve Ziggy Stardust And The Spiders From Mars lett. Igazán érdekes a Bronx nevű hardcore banda, ami időnként hagyományos mariachi öltözékben, Mariachi El Bronx néven zenél.

14. Fejleszd ki a saját nyelved, és énekelj azon

Az izlandit csak háromszázezer ember nevezi anyanyelvének, de még ez sem volt elég exkluzív a Sigur Rós tagjainak, akik kifejlesztetek egy Vonlenska (vagy Hopelandic) nevű saját nyelvet () című albumukhoz. Egy francia progresszívrock-csapat, a Magma jópár évvel az izlandiak előtt szintén csinált egy saját nyelvet, a Kobaïant, ami elvileg egy képzeletbeli bolygóról származik.

15. Legyen közöd a pankrációhoz

Mint UltraMantis Blacknek, aki amellett, hogy profi pankrátor, egy azonos nevű hardcore csapat frontembere is. Ez azért nagyon jó dolog, mert lehetőséget ad neki arra, hogy kedvenc témáiról szólhasson a közönséghez, mint például a vegetáriánus életmódról, és a környezettudatosságról. A Los Straitjackets pedig lucha libra maszkokban játszik instrumentális szörf rockot.

+1 a Lángolótól: Csinálj a capella metalt

Olyat, mint a Van Canto. Egyrészt azért, mert csak egy dobos kell hozzá, neked elég azt mondani keményen, hogy ramdamdam meg dindidindidi. Másrészt, mert ez egyszerre jól hangzik, és tök vicces is. Harmadrészt pedig azért, mert többmilliós YouTube-nézettségeket lehet vele elérni.


hír



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása