2014.12.07. 13:51 – m.adi

Sokat ősszel sem javult a közízlés

MAHASZ-toplisták

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

toplista_yt_fb_mahasz_2014_q4.jpg

Szokás szerint nagyon gyorsan elment ez az év, máris itt van az adventi időszak, a MAHASZ képében megjelenő Mikulás pedig ezúttal friss magyar zenehallgatási statisztikákat hozott nekünk. A szeretet ünnepének közeledte talán arra is jó lesz, hogy az ilyenkor szokásos felháborodás és a társadalomba vetett hit végső elvesztése helyett egy kicsit békésebben szembesüljünk az adatokkal. Mert hogy nagy változás nincs, a 2014 őszét feldolgozó listák ugyanúgy tele vannak teljesen színvonaltalan produkciókkal és tehetségkutatós tucatsztárok anyagaival. A helyzet semmivel sem rosszabb, mint korábban, de sokkal nem is lett jobb, szóval nyugodtan nevezhetjük siralmasnak. Úgyhogy igyunk egy forralt bort, tegyük fel az egyébként az aktuális lemezeladási listán nyolcadik Vigasztaló Énekek I. című albumot a Református Kórusok előadásában, és nézzük az eredményeket.

youtube.PNG

Az eredeti képet szétvagdostam, hogy jobban látszódjanak az olyan dolgok, mint hogy a No Roxa Áj sajnálatos módon már csak a YouTube-lista kilencedik helyén tanyázik. Szegény Jolly és Kis Grófo azért került ilyen kellemetlen helyzetbe, mert idén ősszel Majka három száma is beelőzte, meg Horváth Tamás, Nótár Mary és a Kelemen Kabátban is. Na meg persze a listavezető Boggie, aki könnyen lehet, hogy jó adag külföldi kattintással megtámogatva állt az élre, és ebben a társaságban abszolút a vállalható előadók közé tartozik, a hátrébb szereplő Halott Pénzzel és Punnany Massiffal együtt.

facebook.PNG

Gyorsan essünk még túl a facebookos lájk-toplistán, mert ez talán a legszomorúbb része az összeállításnak. Az első tízben nincs olyan, aki nem a tehetségkutatós vagy az übergagyi kategóriába tartozna, és a többieket most hagyjuk, de egyszerűen nem tudom elképzelni, hogyan kedvelheti több mint háromszázezer ember Kasza Tibort. És ebben tényleg az a legdurvább, hogy másfél debrecennyi honfitársunk nem csak hallgatja/nézi, amit művel, hanem fel is vállalja mindezt. Szóval sajnos ez a lista egészen elképesztő, kis karácsonyi gyertyafényt a sötétségben a Quimby, a Csík zenekar és a Tankcsapda sugároz.

streaming_radio.PNG

A streaming Top20-ba első alkalommal kerültek be a Spotify adatai, ahol viszont nem kapnak külön kiemelést a magyar előadók, így ez a lista meg is fogyatkozott. Az látszik, hogy a streamszolgáltatókhoz Grófóék és a tehetségkutatósok még nem igazán törtek be, van viszont Majka, a single-listát is vezető Wellhello, Honeybeast, Kelemen Kabátban és Punnany Massif. Ha átnézünk a kép túloldalára, azt is láthatjuk, hogy a rádiók továbbra is ezerrel bedolgoznak a tehetségkutatók körül működő celebgyárba, és ezzel lökdösik a közízlést újabb Sztárban Sztár-féle borzalmak felé.

single_album.PNG

Azt is el lehet mondani, hogy ha a magyar ember neadjisten még lemezvásárlásra adja a fejét, akkor nagyon valószínű, hogy Ákos vagy a Tankcsapda egyik anyagát fogja levenni a polcról. A fenti képen ugyanis pontosan tízszer szerepel a jövő héten az Arénában duplakoncertet adó énekes neve, az albumeladásokról szóló listán pedig öt darab Tankcsapda-lemez van (és persze az Urai vagyunk a helyzetnek vezet). Ebben mondjuk biztos nagy szerepe van az egyik félnél a Media Markt-akciónak, a másiknál meg a benzinkutas terjesztésnek. Rajtuk kívül a lemezeladási listán szerepel a Kowalsky és a Depresszió is, de leginkább a Budapest Bár és Halász Judit vállalható, akinek a lemezét mondjuk én is megvenném a gyerekemnek, ha lenne, miután megmutattam neki a régi másolt kazettáimat.

Hát ennyi, nagyon bizakodni ezúttal sem lehet a hazai közízlést illetően, legalábbis a MAHASZ listái alapján. Most újra végiggondolva azért talán úgy tűnik, hogy a YouTube-listán egy kicsit csökkent az ESSEMM-féle előadók száma a tavaszi adatokhoz képest, ebbe egy jó adag optimizmussal bele lehet kapaszkodni. Akinek pedig nincs ennyi felesleges optimizmusa, az biztatgathatja magát, hogy ezek a listák igazából nem is tükrözik a viszonyokat, leírhatja a véleményét kommentben, vagy mondjuk kérhet jobb hazai zenei ízlést a Jézuskától.


magyar lista hír gagyiKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása