2015.03.25. 13:29 – Hirdetés

Kortárs francia pop-sanzon - Élodie Frégé a Hajón

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A francia kultúra évente megrendezett fesztiváljának idei záróbuliján egy varázslatos dalszerző-előadó, Élodie Frégé lép fel az A38 Hajón. Sugárzó tehetség, a kortárs francia pop-sanzon egyik legfényesebb csillaga, egyben a Nouvelle Vague énekesnője - ő Élodie Frege, akinek előzenekara a melankolikus pop különleges magyar együttese, a Voler Mouche, utána pedig a párizsi producerduó, a technót és a közel-keleti zenét ötvöző Acid Arab következik.

A harminchárom éves énekes-színésznő, Élodie Frégé a kortárs francia pop-sanzon egyik tündöklő csillaga. A dalszerző-előadó nagyjából egy évtizede robbant be a köztudatba, amikor fölényesen megnyerte a nagyon népszerű televíziós tehetségkutató, a Star Academy harmadik szezonját. Hamarosan megjelentette első, óriási sikerű, többszörös aranylemez első albumát, és az üde, bájos, akusztikusgitáros lány igazi közönségkedvenc lett. 

Frégé elegánsan és magától értetődő módon ötvözi a francia sanzonhagyományokat a modern poppal, némi elektronikával, de mindig megmaradva a klasszikus, történetmesélős "chanson" határain belül. Mindehhez sokat tesz hozzá egészen különleges karaktere, amit az utóbbi időben már filmekben (első szerepét François Ozon-tól kapta) is kamatoztat.

Második lemezét a francia poplegendával, Benjamin Biolay-val készítette, aztán duettezett egy másik hatalmas sztárral, Pascal Obispóval. Legutóbbi lemeze két évvel ezelőtt jelent meg, közben (Alizée-vel együtt) visszautasította a francia Voice zsűrifelkérését, mint kiderült, csak azért, hogy a D8 csatorna Nouvelle Star című tehetségkutatójának éppen ezekben a napokban végződő szezonjában legyen döntőbíró. Emellett sokszor énekel Marc Collin itthon is nagyon népszerű feldolgozászenekara, a Nouvelle Vague koncertjein - így Camille, Mélanie Pain, Nadéah és Phoebe után újabb Nouvelle Vague-énekesnő lép fel az A38 Hajón.

Egy sugárzó tehetség, remek dalokkal, modernizált sanzonokkal - ez Éloide Frégé, a kortárs francia pop egyik legvarázsosabb egyénisége.

A különös nevű Voler Mouche (azaz, szándékolt nyelvtani hibával "Szállni Légy") bizonyos értelmezések szerint földi, más megközelítésben földönkívüli zenét játszó magyar zenekar. A hazai színtéren egészen egyedülálló hangvételt megütő sanzon-ballada-popdalai, szomorkés melankóliája, elszállós hangulatai egészen különlegessé és eredetivá teszik. A Voler Mouche nehezen kategorizálható, udvariasan kísérletező, elektroakusztikus kortárs zene.

A párizs DJ- és prudcerduó, az Acid Arab nevéhez méltón elektronikus világzenét nyom: elsősorban keleti dallamokat és hangzásokat, a Maghreb, a Közel-Kelet és India zenéjét ötvözi modern elektronikus tánczenével. Rai és bangra találkozik house-zal és technóval: "elegyítjük a technó ridegségét a keleti zene érzelmi és drámai erejével" - mondják magukról. Éppen ezért gigantikus analóg eszközparkkel dolgoznak, és hogy nem eredménytelenül, azt az is bizonyítja, hogy a Radio Novától Gilles Petersonig rengetegen istenítik az Acid Arabot.

Élodie Frégé (F)

Vouler Mouche, Acid Arab (F) Live Set

A Frankofón fesztivál záróbulija / Tours de France sorozat

2015.  március 27., péntek 20h

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón. A koncert és a Tours de France sorozat támogatója a Francia Intézet. A koncertet támogatja a Liveurope és a Cseh Tamás Program.


hír vouler mouche acid arab élodie frégé



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása