2015.08.07. 13:00 – Szponzorált Tartalom

Szélvihar, loopok, Tégla - Jónás Vera forgatási élményei

Sennheiser fejhallgatót és filmes ajándékokat nyerhetsz!

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

jonasvera_by_biro_roland.jpg

Az idei nyár egyik legérdekesebb mozija a Balaton Method,  amely igazán újító kezdeményezésnek tekinthető abban az értelemben, hogy korábban nem nagyon készült még hasonló zenés film, nemcsak itthon, de külföldön sem. Tizenhét magyar zenekar játszik különleges helyszíneken a Balaton környékén élőben, speciális hangszereléssel, nem mindennapi körülmények között. Most induló sorozatunkban a forgatás műhelytitkairól kérdezzük a résztvevőket, mindennek tetejébe pedig egy nyereményjáték is várja a cikkek olvasóit. Érdemes tovább olvasni!

Jónás Vera volt az, akinek zenekarával talán a legmostohább körülményeket tapasztalta meg a forgatás során. A most következő interjúban ez is szóba kerül. 

Hogyan kerültél ebbe az egészbe?

Már ismertem Bálinték munkásságát, nagyon invenciózus ötletnek tartottam a Kodály Methodot. Tavaly nyáron egészen más ügyben, az utcai stúdiós projektem miatt kerestem meg Bálintot, mi is közösségi finanszírozást indítottunk és kíváncsi voltam a tapasztalataira. Erről beszélgetve került szóba a Balaton Method.

A filmben a Send Your Love című dalod szerepel. Miért pont ezt választottad?

Ebből a dalból tulajdonképpen a forgatás hetéig csak a telefonomra felvett zajos vázlat létezett, eredetileg a Time, Time-ot szerettük volna megcsinálni, de a próbán annyira megtetszett nekik ez a loopos vázlat, hogy végül gyorsan megcsináltuk az egészet, így a forgatás napján debütált.

Hol és milyen körülmények zajlott a felvétel?

Siófokon forgattunk a Subscribe-os videóban látszó csúszdák mellett a parton. Szerintem sikerült kifognunk szeptember legszelesebb napját, sokáig vacillált a stáb is, hogy forogjunk-e vagy sem. Az alapötlet az általam gyakran használt loopokra épült. Egy olyan rendszert találtunk ki, amiben az énekhangom loopolása közben több nagy monitoron a kamera képe is loopolódik, pont ugyanannyi ideig, mint az ének. Erre száll be a zenekar, majd a végén megint egyedül maradok, és még több sávot éneklek az eddigiekre.

Osváth Gábor, producer: „A cél az volt, hogy a jelenlegi zenei színtérről szülessen egy pillanatfelvétel.” (Részlet a teljes interjúból.)

Csúnya szóval élve ez egy kísérlet is egyben, hogy egy olyan film, amelynek nincs a szó igazi értelmében története, megállja-e a helyét akár a mozikban is. Hál’ istennek a visszajelzések és kritikák alapján ez egy működőképes dolog. Talán a Moziklip című magyar film az, amihez a legtöbben hasonlították - az a film a nyolcvanas évek emblematikus magyar zenekarainak videóklipjeiből állt össze.  Nyilván a közönség szempontjából muszáj viszonyítani valamihez mindent, hogy el lehessen helyezni fejben, és a Moziklip nem is rossz rokonság.

Mi alapján választottátok ki a szereplőket?

Erről inkább Marcellt és Bálintot kellene kérdezni, de ők is azt mondanák, hogy elsősorban a személyes ízlésük határozta meg a közreműködők névsorát. Kicsit úgy álltak hozzá, mintha egyfajta filmes mixtape-et csinálnának, de nem feltétlenül egy-egy stílus mentén. Ha Marcin múlik, lehet, hogy csak hiphop zenekarokat szerepeltetett volna, Bálinthoz meg a rock áll közel. A cél az volt, hogy a jelenlegi zenei színtérről szülessen úgymond egy pillanatfelvétel. A filmet produkciós hátterét amúgy a Boddah nevű cégünk adta, amely Kurt Cobain gyerekkori képzeletbeli barátjáról kapta a nevét.

Ha kíváncsi vagy a forgatás szakmai részére, kattints ide a teljes interjúért!

A film koncepciója az volt, hogy a közreműködők élőben játsszák el a dalukat valamilyen különleges helyszínen. Milyen volt egy ilyen, nem feltétlenül próbatermi vagy koncertes közegben zenélni?

A szélvihart leszámítva jól éreztük magunkat. Minden ehhez hasonló új zenei helyzet kicsit más szemszögből mutatja meg a dalainkat, nemcsak a közönség, de a magunk számára is. Sokszor újragondoljuk ilyenkor a koncertes verziókat, új inspirációt adnak az extrém helyzetek.

Van valamilyen mókás sztorid a forgatásról?

Amikor megérkeztünk Siófokra, még nem állt össze teljesen a stáb, ezért a buszban a Tégla című filmet kezdtük nézni. Hazafelé mindenki kidőlt a buszban, egyedül gitárosunk, Fenyvesi Marci maradt ébren hogy végignézze a filmet. Reggel hétkor Pestre érkezve addig nem szállt ki, amíg vége nem lett.

jonasvera_01.jpg

Hogyan ajánlanád a filmet annak, aki még nem látta?

Ez egy zenés film sok jó ötlettel, nem kell benne se sztorit, se mély filozófiát keresni, csak engedni, hogy vigyen magával. A magyar zenei élet néhány zenekarát mutatja meg egy kicsit másképpen, mint eddig.

Veráék legközelebb augusztus 15.-én, azaz jövő szombaton lépnek fel a budapesti Várkert Bazárban!

A Lángoló Gitárok és a Sennheiser ma induló játékában három felsőkategóriás Sennheiser fejhallgatót és Balaton Method filmes ajándékokat nyerhettek! Nincs más dolgotok, mint megosztani ezt a cikket a Facebook-idővonalatokon, alatta kommentben megjelölni egy ismerősötöket, akit szintén érdekelhet a film, vagy akár egy minőségi fejhallgató, illetve válaszolni a cikkekben található kérdésekre. Ez talán kicsit soknak tűnhet, de nem akármilyen nyeremény vár gazdára, itt meg is nézhetitek.

Az első forduló kérdése:

Milyen felhasználási területre ajánlott a Sennheiser e902 mikrofon?

  1. Fafúvósok és egyéb aerofon hangszerek
  2. Érces hangú metálénekesek színpadi hangosítása
  3. A basszus-hangszerek nagyon precíz és részletezett hangreprodukciója

A megfejtéseket a jatek@langologitarok.hu címre várjuk jövő csütörtökön reggel kilencig, Lángoló Gitárok-Sennheiser-játék tárgyú e-mailben. Délelőtt sorsolás,  a szerencsés nyertest e-mailben értesítjük. Fejezetenként egy fejhallgatót sorsolunk ki, tehát érdemes mindhárom fordulóban játszani. A játék következő része aznap érkezik, amikor is a Subscribe gitárosával, Horváth Attissal beszélgetünk. 

A Balaton Methodot legközelebb augusztus 10.-én, azaz jövő hétfőn 15 órától nézhetitek meg a Szigetmoziban, ha épp kint lesztek a fesztiválon!

Ha még nem ismernétek a Balaton Methodban közreműködő zenekarokat, ajánljuk nektek ezt a cikket!

A film elődjéről, a Kodály Methodról itt olvashattok!

Sennheiser Facebook: https://www.facebook.com/sennheiser.hu 

Balaton Method: https://www.facebook.com/balatonmethod

(Jónás Vera illusztráció: Bíró Roland)


sennheiser szponzoráció nyereményjáték hogyan készült jónás vera balaton method



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása