2015.09.24. 12:02 – dankógábor

Itt van az első Nagy Feró és a Bikini-lemez angol nyelvű verziója

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

world_class_punk.jpg

A Nagy Feró és a Bikini Hova lett… című 1983-as lemeze a kánon szerint az egyik legjobb magyar könnyűzenei album, ami valaha készült. Ezért is meglepő, hogy mindenki, még a készítők is szinte elfelejtették, hogy van belőle angol nyelvű változat is, ami soha nem jelent meg. Egészen mostanáig, ugyanis idén váratlanul felkerült a lemez az iTunesra, amit valaki letöltött, és szeptember 7-én felkalózkodta a Youtube-ra.

A Recorder megkereste Nagy Feró énekest és Német Alajos basszusgitárost is, hogy mit lehet tudni a felvételről, de nekik is hézagosak az emlékeik. Annyit azonban elmondtak, hogy Jello Biafra Dead Kennedys-énekes megvette 4000 dollárért a jogokat az Alternative Tentacles nevű kiadója számára, amihez angol nyelvű dalok kellettek. A Hungaroton ezért lefordíttatta a szövegeket, Nagy Feró felénekelte, valaki újrakeverte, aztán nem adta ki senki. Árnyalja a képet viszont, hogy Lévay Tamás újságíró szerint Biafra soha nem akarta kiadni a lemezt, és ez csak egy ellenőrizetlen városi pletyka, ami annak idején bekerült a köztudatba.
FRISSÍTÉS: Csak kicsit tovább kellett volna kutakodni a válaszért. A Magyar Tarajnak adott interjújában Biafra sem emlékszik olyanra, hogy ki szerette volna adni a lemezt. Ezzel összhangban Reisz Ildikó, a Hungaroton vezetője a Recordernek azt mondta, hogy ők döntöttek úgy, hogy elviszik a MIDEM nemzetközi vásárra az albumot, ezért készült az angol nyelvű verzió, ami végül sehol nem jelent meg. A lemezt amúgy akár itt is meg lehet venni.

Egyébként 1984-ben egy dal, a Maradj már! felkerült egy New York-i kiadó, a ROIR punkválogatására, emiatt aztán a gyűjtők egyik nagy kincse lett a tengerentúlon a Hova lett... magyar nyelvű változata. Ez: 


punk rock nagy feró bikini



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása