2015.12.02. 12:02 – Lángoló

Öt zenész, akik jobban ismerik (ismerték) a pszichiátriát, mint kellene

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Az utóbbi napok zenei hírei Adele hihetetlen sikerei mellett Sinéad O’Connor teljes összeomlásáról szóltak. Az ír énekesnő legfrissebb, pár órája kitett facebookos bejegyzése éppen arról szól, hogy joga van a halálhoz, és élni is fog vele. Az énekesnőről az Index írt egy szép nagy cikket, azt el lehet olvasni, ha képbe akarunk kerülni mik vezethettek ahhoz, hogy O’Connor megint a pszichiátriára került. Viszont rajta kívül is van még pár zenész, akik nem csak a zenéjükről híresek, hanem, hogy sok időt töltenek/töltöttek kórházban vagy a gyógyszerikkel. És persze a művészetük szorosan össze is függ a mentális zavarukkal.

Brian Wilson

A Beach Boys zeneszerző zsenije. Minden bizonnyal a megkattanása nélkül nem született volna meg a Pet Sounds, illetve még jó pár zseniális Beach Boys-szerzemény. A zenekar a laza kis szörfrockból a hatvanas évek közepén átfordult pszichedeliába, és ez nem (elsősorban) a drogoknak volt köszönhető, hanem Brian Wilson mentális zavarainak. Azoknak a zavaroknak, amik miatt egy idő után fel sem lépett a zenekarral, hanem inkább a gyógyszereivel, meg a fejében lévő hangokkal feküdt otthon az ágyban egész nap és ette túl magát. Tiszta csoda, hogy nem lett tragikus vége az életének, sikerült a bipoláris depressziójával kevert skizofréniáján úrrá lenni, és még ma, 73 évesen is vígan zenél.

Syd Barrett

A Pink Floyd alapító-frontemberéről mondjuk hivatalosan sosem mondták ki, hogy mentális zavarban szenvedne, de a zenésztársai szerint ez egyértelmű volt. A zenekarral egy nagylemezt készített, majd 1968-ban már annyira elviselhetetlen volt a drogok miatt felerősödött antiszociális viselkedésre, hogy koncertre menet egyszerűen nem mentek el érte. Ezután még kiadott két szólólemezt, és végleg szakított a zenével. Remeteként élt, kertészkedett és festegetett. 2006-ban hunyt el rákban.

Nick Drake

A maga idejében nem igazán ismerték el a tehetségét, ma már zseninek tartják. Drake nem igazán tudta elviselni a negatív kritikákat, ezért szép lassan nem csak interjúkat nem adott, hanem harmadik lemeze után lényegében el is tűnt az emberek szeme elől, a zenélést is feladta. A depressziója pedig egyre inkább elhatalmasodott rajta, gyógyszereket kapott rá, amikkel aztán 1974-ben, 26 évesen túladagolta magát.

Ian Curtis

A Joy Division énekese depressziós volt. Ahogy a zenekar egyre híresebb lett, ő úgy került egyre mélyebbre. Viszont a depressziójáról leginkább a tönkrement házassága és az egyre elviselhetetlenebb epilepsziája tehetett, és nem az, hogy ne tudta volna elviselni a sikert. 23 évesen lett öngyilkos.

Kurt Cobain

Kurt Cobain minden bizonnyal mániás depressziós volt. Mindezt unokatestvére, Bev Cobain is megerősítette. A mentális betegeket is kezelő Bev szerint Cobaint gyermekkorában figyelemhiánnyal diagnosztizálták, ami aztán később bipoláris zavarba fordult át. Persze ebben a drogoknak is volt némi szerepe. Az pedig már mindenki tudja, hogy a zenész a sikert sem igazán tudta feldolgozni, így 1994 tavaszán öngyilkos lett.


depresszió mentális zavarok



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása