2016.02.04. 15:33 – Prieger Zs.

Izraeli punkfolktechno a LÄRMben - Szombati izgalom Budapesten - Red Axes-módra  

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

redaxes.jpg

DJ Suhaid-tól már megszokhattuk, hogy az általa szervezett zenés esteken gyakorta léptet fel határsértő, különleges előadókat. Szombaton sem lesz ez másként a LÄRMben, ahol egy izgalmas izraeli duó, a Red Axes nyújt betekintést korunk egyik legszellemesebb zenei mixturájába.

A mutáns rock és az elektronika összehozójaként is ismeretes társával, DJ Crimson-nal közös Férfimunka/Szép Booking-sorozata unikális dolgokat szállít a szokásos uncsi, ezerszer hallott közhelyzenék helyett. Most éppen a rokonszenves módon az arab és török zenék felé is nyitott "Israeli Wave" mozgalom zászlóshajóját, a Red Axes-t csíphetik el a szerencsések. Azok tehát, akiket még nem butítottak le túlságosan a beskatulyázható zenéket prezentáló, ásítós partyk.

Ahogy a főszervező Suhaid is hangsúlyozza, "a klubzenék rákfenéje az unalom, ezért sok más DJ-hez hasonlóan igyekszem új, érdekes hangzásokat találni, és a klubestjeimre is ilyesmi vendégeket hívni. Unaloműzőként egyre több előadó szövi bele a saját népének zenei hagyományait a techno-ba, ami egy remek tendencia - de ez sem sül el minden esetben szerencsésen. A Red Axes viszont az egyik legjobb példa arra, hogyan lehet ezt szimpatikusan csinálni. Ezek a srácok a punkból, technoból, pszichedéliából, diszkóból és saját folkjukból olyat csavarnak, hogy unatkozni jut eszünkbe utoljára. Ebben a szellemben volt nálunk Andy Votel, Damiano Von Erckert, a Soft Rocks, a Khidja duó, DJ Fett Burger, JD Twitch és Mehmet Aslan a Férfimunka/Szép Booking-bulikon. Ha a közönség velünk tart, egyre extrább dolgokat engedhetünk meg magunknak, és itt nem a még nagyobb nevekre, hanem az "érdekesség" faktor alaposabb kiaknázására gondolok. Crimsonnal jól működik ez köztünk, összedobjuk, amink van: ő a technós-darkos attitűdöt hozza, én a hippis-folkos, hip hop-os vonalat"

És hogy mire is számíthatunk, arról ékesen beszél ez a kvázi B-52-gitárokkal leöntött vicces 4/4, ami kb olyan, mintha a CBGB az Olajfák hegyére költözött volna:

Ez meg egy álmodozóbb, funkosabb, vizuálisan meg szürreálisan military nosztalgiadarab, az 1970:

A zseniális Andy Weatherall óta tudjuk, hogy nincs is szexibb, mint a gitáros-kiabálós tánczene:

Foglaljuk tehát össze: divatos, aktuális, izraeli. A két tel-avivi producer, Dori Sadovnik és Niv Arzi először a Red Cotton nevű new wave-post punk zenekarban szocializálódtak, majd egy amszterdami kitérő után tértek vissza hazájukba. Hét éve jönnek ki sorban zenéik a Red Axes név alatt, jórészt a nagyszerű I'M A CLICHE kiadónál. Ahogy az event vicces és okos kísérőszövege is ragozza, "zenéjük egyáltalán nem olyan, mint egy viszonylag távoli, másod-harmad unokatestvérünk karácsonyra küldött válogatáskazija, viszont ugyanúgy nem tudod hova tenni: reszelős ipari diszkó? Orraesős hipno-house? Tökös-kúrós keleti beatek? Kecskepásztor-baleária? Vallásos áhitat? Ironikus hülyeség?" Válaszok helyett mondjuk inkább azt, hogy tuti rendesen meg leszünk buliztatva. Körülbelül így:

Tessék tehát nyitottnak lenni, Suhaid is erre bíztatja a nagyérdeműt. "Ha a közönség velünk tart, egyre extrább dolgokat engedhetünk meg magunknak, és itt nem a még nagyobb nevekre, hanem az 'érdekesség' faktor alaposabb kiaknázására gondolok. Crimsonnal jól működik ez köztünk, összedobjuk, amink van: ő a technos-darkos attitűdöt hozza, én a hippis-folkos, hip hop-os vonalat".

Szóval akkor itt a lehetőség, hogy kicsit megmozgassuk a seggünkön kívül az agyunkat is. Használjuk ki az alkalmat!

 


folk punk program techno red axes



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása