2016.04.07. 12:42 – Lángoló

Tankcsapda swingbe ültetve - Créme De La Pop-lemezpremier

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

creme_20x202.jpg

A Créme De La Pop tök egyszerűen leírható. Popdalok swing köntösben. A zenekar már egy ideje adogatja ki a feldolgozásait, most azonban itt az első nagylemezük, amin még olyan eddig nem hallott számok vannak, mint a Hip Hop Boyz vagy a TNT slágerei. Meg persze itt van a Tankcsapda, a Sing Sing, a Venus vagy a Shygys örökzöldjei is sok más mellett. Nem is szaporítjuk a szót, alább a Swing szól a házban című album premierje, illetve Kertész Csaba gitáros dalról-dalra kommentárja.

1. Swing szól a házban (Kozmix)

Valószínűleg ez a dal jelentette a legnagyobb kihívást a lemezről. Az eredeti Kozmix-slágerben folyamatosan váltják egymást a zakatoló techno- és a lágy, lírai részek, amit nem volt egyszerű a swing nyelvére átültetni. A dalban a szemtelenül fiatal Babindák István közreműködik klarinéton. A klipben szereplő Kasznai Dóra és Bendik Marcell (Marcell & Dóra), akik a hazai swing tánc ismert alakjai, valószínűleg nem számítottak rá, hogy egyszer Kozmixra fogják ropni.

2. Titkos üzenet ft. Csobot Adél (TNT)

Ez az egyetlen olyan dalunk, amelyben énekes közreműködővel volt szerencsénk együtt dolgozni. Kevesen tudják Adélról, hogy mennyire jó swing énekesnő, mi szerencsére ismertük ezt az oldalát is és mindenképpen azt akartuk, hogy ő énekelje a TNT bájos kis szerelmes nótáját. A klipet a Postamúzeumban forgattuk régi telefonok, távírók és egy impozáns csőposta társaságában. Adél kiváló telefonközpontosnak, Boogie pedig első osztályú postásnak bizonyult. „Bom-bom-bom-bom...” 

3. Megbántottak (Hip Hop Boyz)

A Megbántottak szerintem egy nagyon érdekes dal: a rádióban,vagy tizenévesen a tábori disco-ban hallgatva sosem  tűnt fel, hogy milyen jók az akkordok, vagy a vokálok, csak most, amikor elkezdtünk vele foglalkozni. Nagyon megörültünk, hogy valójában nem is áll olyan messze a mi stílusunktól, mint gondoltuk. Szerintem Egry Leventének is swingből van a lelke. 

4. Hello (Shygys)

Már sajnálom, hogy a kliphez nem tanultuk meg a híres „tenyér-lengetős” koreográfiát, amit annak idején mindenki tudott. Amikor készültünk felvenni a dalt, sokat törtük a fejünket, hogy mi legyen a rap betéttel, ki adhatná elő. Végül vakmerően megkörnyékeztük Kozso-t, aki végtelenül segítőkész volt és vállalta, hogy elrappeli az egyébként saját szerzeményét.

5. Bolond aki sír (TNT)

Boogie – aki amúgy előszeretettel élcelődik a ’90-es évek dalkincsével – azt mondta a felvételkor, hogy a Bolond aki sírt „nem cool cikizni”. Szerintem sem. Ez egy igazi jó, szentimentális, szerelmes szám, amiből mi egy kicsit finomabb hangszerelésű bolero-t igyekeztünk faragni egy enyhe francia chanson-os beütéssel, amiért a dalban közreműködő barátunk és zenésztársunk, Maszkura harmonikázása felel. 

6. Ha lemegy a Nap (Orsi)

Szerintem kevés olyan sláger van, ami ennyire „nem kopik”, mint a „jöttegyfelhő...”. A mai napig hallani a rádióban, rendszeresen megszólal disco-ban, házibulikban. Valamit annak idején nagyon eltaláltak...
Egy úgynevezett gypsy rumba lett belőle, a videóban pedig igyekeztünk összegyűjteni a repülés hőskorának leghajmeresztőbb pillanatait.

7. A hegyekbe fönn (Hip Hop Boyz)

Ez volt az első dal, amit megcsináltunk közösen. Nem is hiszem el, hogy A hegyekbe fönn eredetileg nem manouche swingnek készült, annyira passzol! Ez a kedvencem a lemezről...

8. Mennyország tourist (Tankcsapda)

A lemez „kakukktijása”, az egyetlen rock szám, amit feldolgoztunk. Sosem értettem, hogy az odamondós,  társadalomkritikus szöveg és a kemény hangzás ellenére akárhányszor megszólalt egy buliban két dance sláger között, mindenki önfeledten táncolt rá és kívülről fújta a szöveget az összes versszakkal együtt. Boogie nyomás alatt is van élőben: a Mennyország Tourist szövegében téveszteni nem tartozik a bocsánatos bűnök közé.

9. Álomhajó (Carpe Diem)

Szerintem az Álomhajó minden idők  legnagyobb magyar nyár-himnusza. Ki gondolta volna, hogy passzol a refrén dallam a Cherokee c. jazz standard akkordjaira?!  Nem tudom, hogy az eredeti felvételen hogyan sikerült Erős Attilának kimondani azt, hogy „a maláj-szoknyák felett egy szál semmi a módi”, nekünk komoly gyakorlásba került. 

10. Halál a májra (Sing Sing)

Ennél brutálisabb party-anthemet nem is tudok elképzelni. Én még az eredeti Sing Sing-féle előtt a Kerozin változatát ismertem meg, ami kicsit sem szűkölködött fürdőruhás hölgyekben, vízalatti jelenetekben és bugyborékoló szintetizátor hangszínekben. Úgy éreztük, hogy ennek a dalnak helye van a lemezen és, hogy swingre is lehet (sőt kell) féktelenül bulizni.

11. Régi nyár (Venus)

Mindig az volt az érzésem, hogy ez a dal valójában sokkal komolyabb, mint amilyen az eredeti változatban. Ezt a nosztalgikus, szomorkás oldalát szerettük volna megmutatnia a mi verziónkban, ezért választottuk hozzá a bendzsót és egy különleges hangszert, a szivardoboz gitárt. 


pop rock hír swing créme de la pop



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása