2016.05.23. 09:54 – Gnosis

Krautrock, drone és blackmetal - Koncertajánló

Aluk Todolo, Sum of R és Kolp

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

luka.jpg
A Subterra mindig belenyúl a tutiba és jobbnál-jobb és érdekesebb underground bandákat sikerül elcsalogatniuk hozzánk, hogy koncertet adhassanak. Június 14-én a Dürer Kertben pl. az Aluk Todolo lesz a nagy dobás, megtámogatva az estet a Kolp és Sum of R zenekarok zajongásával. Részletek alább.

A francia Aluk Todolo célja a kezdetektől fogva az anyagon túli keresése volt a zenében. Munkásságuk kezdetén hosszú, instrumentális improvizációkban gondolkodtak, a szabad jammelést látták a legjobb eszköznek a szakrális szférák megérintésére. Igazán érdekessé és eredményessé ott vált a kísérletük, amikor tényleges vallási rituálék példájából okulva megváltoztatták hozzáállásukat, és az improvizációkat többé már nem végső formaként, hanem csak köztes eszközként használták. Zenéjük elejétől végéig megtervezett, megírt és átgondolt epikus hangjáték, egy vibráló, lendületes, zajos hangorkán. Ami tartalmaz ugyan ismerős jegyeket, kraut- és noise rock elemeket (a Neu! és a Can hatása a legnyilvánvalóbb talán), valamint a zenészek korábbi projektjeit idéző black metalos hangzatokat, témákat, de a végeredmény abszolút sajátos, kortalan és időtlen. Két évvel ezelőtt már bemutatták a hazai közönségnek is, hogy milyen, amikor ezt az energiakoncentrátumot élőben elszabadítják, most pedig a Voix című második, szellősebb, a korábbi élő tapasztalatokat is feldolgozó albumuk ad apropót fellépésüknek. 

Az Aluk Todolo turnépartnere, a svájci Sum of R valamivel jobban kötődik a korszellemhez; a posztrockhoz, a drone-hoz és hasonlókhoz, de ha ettől valamivel statikusabbak is, a felhasznált megszólalások változatossága és a hangzatok megformálása bőven túlmutat a bevett sémákon.

Ugyanitt, a hangzás fogalmánál kötődik a két külföldi bandához az est hazai fellépője, a Kolp. A Kolp egyértelműen a black metal műfajból indul ki, és igazán messzire nem is lép el, a stílus eszközeinek minimalista, hangulatformáló, képszerű alkalmazása, az entrópia mélyébe való utazás azonban összeköti őket a kísérletező előadók szellemiségével.

luka_fly.jpg

 

Facebook event


koncertajánló subterra aluk todolo kolp Sum of R



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása