2016.08.19. 17:33 – Nihil_AK

Best of Szeged, első fejezet

Szegedi zenekarok az idei SZINen

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

nyers.jpg

Az idei SZIN fellépőinek dicséretes módon meglehetősen nagy hányadát adják a helyi zenekarok. Kétrészes ajánlónkban most rájuk koncentrálunk, hiszen ha csak a fesztivál programkínálatát nézzük meg alaposabban, akkor is számos kitűnő produkcióval találkozhatunk. A nemzetközi fellépők mellett érdemes rájuk is odafigyelni, jöjjön tehát szubjektív Best Of Szeged ajánlónk első része!

Nyers - Augusztus 26, péntek, Jate Klub & Burn Aréna, 21:30

Nehéz elhinni, hogy immár 21 éve annak, amikor a Nyers felborzolta a jóérzésű metálosok idegeit debütáló, "Elmúltak a buta zenék" című albumával. Harmincas éveiket taposó olvasóink talán emlékezhetnek rá, kisebbfajta levélháború is indult a lemezhez kapcsolódó interjú után a méltán legendás Súgd meg nekünk! rovat hasábjain, hiszen a fingszagú, pumacipős, békésszentandrási metálosok emlegetése sokaknál kiverte a biztosítékot. Persze a zenekar már akkoriban is többről szólt ennél. Akkoriban persze fogalmunk sem volt arról, hogy Czutor Zoltán és bűntársai már 1983-ban együtt zenéltek a Ropi együttesben. A Buta zenék után még négy lemezt adtak ki, olyan slágereket kitermelve, mint a Béna, vagy a gyakorlatilag szállóigévé nemesedett Fényre csúnyuló lányok. A hatodik lemezt is feldemózták a hírek szerint, de ez végül sosem jelent meg, mert a zenekar a tagok között fennálló nézetkülönbségek miatt 2005-ben beszüntette tevékenységét. Búcsúkoncertjük után szinte napra pontosan 11 évvel állnak színpadra jövő pénteken a SZIN Fesztiválon. A 2015-ös dupla jubileumi év koncertsorozatából ugyanis a SZIN kimaradt, így a zenekar idén mindenképpen pótolni szeretné a fellépést.

shit.jpg

S Hit Gyülekezete - Augusztus 24, szerda, Royal Színpad, 21:00

A Nyershez kapcsolódó hír, hogy a fesztivál nyitónapján fellép a S Hit Gyülekezete nevű, Szegeden állítólag világhírű katasztrófa-zenekar. Szimpatikus tagjainak küldetése megmenteni a közel- és a nem annyira közelmúlt olcsó slágereit a ma szórakozni vágyó ifjúságának. Az úri közönségnek táncot ígérnek. Más információt róluk beszerezni nem sikerült, ugyanakkor a Facebook-oldaluk tanulsága szerint a Nyers együttes kiváló basszusgitárosa, Tiklós Mibi ebben a zenekarban is érdekelt. Ez a tény, a zenekar neve, valamint bemutatkozásuk audiovizuális kedvcsináló nélkül is garantálja a maradandó élményt, szóval aki már szerdán Szegeden szeretne szórakozni*, az mindenképpen nézze meg őket!

Dystopia - Augusztus 27, szombat, Royal Színpad, 19:30

Minden jóérzésű cikkíró irtózik az olyan hangzatos címszavaktól, mint például "a magyar metálzene titkos fegyvere", vagy "Csongrád megye legféltettebb fémes titka", úgyhogy nem írnánk le most ilyen bicskanyitogató mondatokat a szegedi Dystopiáról. Az viszont biztos, hogy az idén már tizenharmadik éve aktív csapatot meglehetősen kevesen ismerik ahhoz képest, milyen jó zenét játszanak.

A már két stúdiólemezt megjelentetett Dystopia az utóbbi időben ismét egyre aktívabb, idén augusztusban pedig a Wacken Metal Battle magyar nyerteseiként eljutottak a világ legnagyobb metálfesztiváljára, a Wacken Open Airre. Ha valaki szereti az agyas, tartalmas, akár progresszívnek is nevezhető zenét, tegyen egy próbát a Dystopiával, nem fog csalódni!   

Gőzerő - Augusztus 26, péntek, Rézangyal Terasz és Összművészeti Tér, 17:30

Nem feltétlenül vagyunk hívei a folkzene és a rock ötvözésének, ugyanakkor ezt is lehet úgy csinálni, hogy az embernek ne egy-egy jól megtermett kakasos nyalóka, netán glazúrrózsával díszített mézeskalács szív jusson róla eszébe. Példának felhozhatnánk akár a Gépfolklór, a Barbaro, vagy metálosabb közegből az Aebsence nevét. Ebbe a sorba mindenféle szívfájdalom nélkül beleilleszthető a náluk országos szinten sokkal kevésbé ismert Gőzerő. Az 1987-ben alakult zenekar, melynek vezetője, Szurdi Zsolt idén januárban megkapta a Szeged Kultúrájáért Díjat, Szeged egyik, ha nem legrégebbi ma is működő rockzenekara.

Elmondásuk szerint a tagok sokszínű zenei érdeklődésének köszönhető zenéjük sokszínűsége, hiszen nem csak népzenészek, de funky-t, jazzt, vagy akár extrém metált játszó hangszeresek alkotják a zenekart. A Gőzerő koncertje ugyanígy érdekes lehet bárkinek, aki el tud viselni kobozt, tekerőlantot, hegedűt rockzenei hangszerek társaságában.

KomfortZóna - Augusztus 24, szerda, SZIN Hyde, 14:15

A KomfortZóna olyannyira fiatal zenekar, hogy első koncertjüket 2014 végén játszották. A fesztiválos infólap szerint sokszínű-lelkes szegedi együttes, akik dalaikon keresztül is változatos témákat boncolgatnak néhol humoros, néhol ironikus, néhol szívhez szóló, de mindenképpen egyedi köntösben. Ehhez mi csak annyit tennénk hozzá, hogy dalszövegeik párszor kifejezetten kellemes KFT, netán L'art pour L'art társulat-emlékeket idéznek, bár nyilván a humoros arcuk csak egy a sok közül. A feltörekvő csapatokat kedvelő fesztiválozók számára mindenesetre kitűnő nyitószám lesznek, lévén a fesztivál legkorábbi időpontjában állnak színpadra, érdemes tehát hamar leverni a sátrakat - pláne, ha kötekednek. 

A programajánló folytatását hétfőn olvashatjátok. Addig is további információk a fesztivál honlapján és a Facebookon!

* költségmentes alliteráció kedves irodalomkedvelő olvasóinknak


programajánló fesztivál szeged szin dystopia nyers komfortzóna szegedi ifjúsági napok gőzerő helyi hősök s hit gyulekezete



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása