2016.09.05. 12:29 – Nihil_AK

Egy dal, ami mégsem a Mötley Crüe-ről szól, valamint tökpucér meztelenség

Napi könnyű

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

money_for_nothing.jpg

Szeptember 5. Gróf Széchenyi Istvánt a döblingi elmegyógyintézetbe szállítják. Az Amerikai Egyesült Államok bejelenti semlegességét a második világháborúban. Palesztin terroristák ejtenek túszul tizenegy izraeli sportolót a müncheni Olimpiai Játékokon. Megszületik Johan Christian Bach, Giacomo Meyerbeer, Freddie Mercury és Brad Wilk, a Rage Against the Machine dobosa. Dave Navarro beszáll a Red Hot Chili Peppersbe, amely kollaboráció végül az egyik legjobb, egyben legalulértékeltebb lemezüket eredményezte. A Money For Nothing a legjobb videóklip díját nyeri az 1986-os MTV Video Awardson.

Igazán szép évfordulókat tartogat a mai nap. Hálás feladat lenne például írni egy kettőszáztizenharmadik biográfiát Freddie Mercuryról, de ezt ma úgyis megteszik helyettünk sokan. Így hát jöjjön a Money For Nothing! Na de mit lehet írni egy csontig rágott MTV-slágerről, ami már legalább húsz éve a könyökén jön ki mindenkinek?

Például azt, hogy Nikki Sixx a Dirt című könyvben úgy nyilatkozott, hogy a dal a Mötley Crüe együttesről szól, az inspirációt pedig az szolgáltatta, hogy az elektronikai üzletben, ahová Mark Knopfler betért, minden tévé képernyőjén az ő klipjük volt látható. Nikki amúgy szereti fényesíteni a saját szobrukat, hiszen az Aerosmith Dude Looks Like a Lady című száma szerinte Vince Neilről szól, Bruce Dickinson első lemezének címadója, a Tattooed Millionaire pedig személyesen róla. Mivel a nyolcvanas években lefeküdt az Iron Maiden énekes akkori feleségével, utóbbi még csak-csak lehetséges, Steven Tylerék viszont sosem erősítették az állítását, a Dire Straits-dalához kapcsolódó városi legenda* pedig egy félreértés eredménye.

Knopfler valóban egy elektronikai áruházban írta a szöveg több sorát, egész pontosan lejegyezte, hogyan panaszkodik az áruházi tévén futó MTV-s klipek láttán az egyik szállítómunkás, mondván, ő csak dolgozik, amíg a rocksztárok csilivili, könnyű életet élnek. Knopfler, meghallva emberünk ízes mondatait, azonnal kölcsönkért valakitől egy darab papírt, hogy minél több ott elhangzott mondat szerepelhessen a szövegben, még hitelesebbé téve azt. Így tehát a dalban az énekes az áruházban hallott melóst személyesíti meg, és bár egyes szám első személyben énekli a szöveget, kitalálható, hogy a dal általánosságban arról szól, mit gondol az emberek egy része a zenészekhez hasonló munkakerülő csepűrágókról, akik a semmiért kapnak pénzt és ingyen csajokat.

Ha ez nem lenne nyilvánvaló, a dalhoz készült videó, amellyel az 1987-ben indult MTV Europe adása is kezdődött, végképp egyértelművé teszi a helyzetet a tévé előtt mindenféle háztartási eszközöket pakoló munkásokkal. Ez volt az egyik első klip, melyben számítógéppel animált emberi karaktereket alkalmaztak, és ma már talán megmosolyogjuk a szögletes figurákat, megjelenése idején ez bizony forradalmi megoldásnak számított. Knopfler kezdetben egyáltalán nem lelkesedett a klip koncepciójáért, és végül a klip rendezője, Steve Barron győzte meg, az énekes akkori barátnője segítségével, akinek szintén tetszett az elképzelés.

Mindez Budapesten történt 1985 májusában, amikor is a Budapest Sportcsarnokban egymás után négy koncertet adott a zenekar. Így történhetett meg, hogy a Money For Nothinghoz készült kisfilmben szerepel az Első Emelet az Állj vagy lövök eredeti klipjével, míg az egyik animátorról elnevezett fiktív zenekar, az Ian Pearson Band jeleneteit a Halászbástyán forgatták. Az MTV persze, mivel számukra a dal és a videó is olyan volt, mint egy zenés image hirdetés, folyamatosan műsoron tartotta a klipet, szóval nem meglepő, hogy a Money For Nothing a Dire Straits legnagyobb slágere lett.

A lemezverzió egyébként a videós változattal szemben majdnem nyolc és fél perc hosszú, és a Brothers in Arms albumon jelent meg. A felvételekkor Sting épp szabadságát töltötte Monserraton, ahol a Dire Straits is dolgozott, így szinte kézenfekvő volt, hogy beugrik egy kicsit vokálozni. Figyelmesebb olvasóink észrevehetik, hogy az általa énekelt szólam gyakorlatilag teljesen megegyezik a The Police Zenyatta Mondatta lemezén hallható Don't Stand So Close To Me vezérdallamával. A dal jellegzetes riffjét és gitárhangzását meg állítólag a ZZ Top gitárosa, Billy Gibbons inspirálta. Hogy mik vannak?!

Természetesen azért Freddieről sem feledkezünk meg, rá emlékezzünk a Bicycle Race videóklipjével, amelyet garantáltan nem fogtok látni egyetlen televíziós csatornán sem. Itt ugyanis a zenekari jelenetek mellett meztelenül bicikliző hölgyek láthatók mindenféle retusálás nélkül. Egyszerűségében is nagyszerű ötlet: 65 modellt kértek fel a feladatra, akik aztán a Wimbledoni Greyhound Stadionban kerekeztek körbe-körbe, hogy vágóképek legyenek a klipben. Jellemző sztori, hogy amikor a forgatáshoz bérbe vett kerékpárokat kikölcsönző cég tudomást szerzett a használat módjáról, azt követelték a stábtól, hogy vásárolják meg a biciklik üléseit. Úgy látszik, a prüdéria nem függ sem évszámtól, sem országhatártól. A másik jellemző sztori, hogy állítólag Freddie Mercury egyik legendás partiján megismételte ezt az akciót biciklistől, meztelen csajostól. Tudott élni! A dal 1978. október 13-án jelent meg kislemezen, B oldalán a Fat Bottomed Girls-szel, amelynek címe a Bicycle Race-ben is szerepel. Freddie Mercury pedig ma lenne 70 éves.

*Én is csak most lettem ilyen okos. Nagyon sokáig kész tényként terjesztettem a Nikki Sixx által állítottakat anélkül, hogy ellenőriztem volna az információ hitelességét. Ezért ezúton is elnézést kérek az érintettektől. Így születnek a legendák. 


mtv mötley crüe aerosmith freddie mercury napi sting dire straits queen meztelenség the police bruce dickinson biciklik napi könnyű csupasz csajok



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása