2016.10.06. 17:01 – Nihil_AK

"Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy számos, ma már jól menő zenekar tőlünk indult el"

Beszélgetés Andrásik Removal, a Budapest Music Expo szervezőjével

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

21832_100595396640688_3221585_n.jpg

Ahogy tíz éve minden október elején, ezen a hétvégén ismét megnyitja kapuit Budapesten Közép-Európa legnagyobb hangszerkiállítása, a Budapest Music Expo. Idén még több koncert, még több hangszer várja az érdeklődőket új helyszínen, a korábbinál is nagyobb területen, emellett rengeteg fiatal zenekar kap lehetőséget a bemutatkozásra az Öröm a zene tehetségkutató színpadain. Mindezekről a rendezvény főszervezőjével, Andrásik Removal beszélgettünk.

Már tizedik alkalommal rendezitek meg a kiállítást, ha a korábbi Hangfoglalásokat is beleszámítjuk, viszont ez az év jelentős változásokat is hozott. Mesélnél erről?

Idén el kellett költöznünk a Syma Csarnokból, mivel az idén áprilistól megszűnt, mint rendezvényközpont. Tehát ezen a hétvégén, ahogy már az olvasók is értesülhettek róla, a Hungexpo területén tartjuk a Budapest Music Expot. Ennek köszönhetően a helyszíneket bővíthettük három fedett szabadtéri színpaddal, amelyek rossz idő esetén is gond nélkül üzemelhetnek, így jóval több koncertnek tudunk helyet adni ebben az évben. 

Rengeteg fellépőtök lesz idén, már-már komplett fesztiválnak tekinthető a Budapest Music Expo.

Azt szeretnénk, hogy ezek a programok elsősorban nem a szakmai közönségnek, hanem a kiállítást felkereső zeneszeretőknek jelentsenek szórakozást, ezért a leghíresebb, legjobban menő zenekarok közül meghívtunk jó néhányat, és persze olyanokat is, akik már ott kopogtatnak a siker kapujában, így állt össze a Fülesbagoly, az Electro Voice, illetve a Rádió Rock színpad programja. A teljes program elérhető már a honlapunkon, érdemes átböngészni, mert várható néhány igazán jó zenekar. Nyilván ezek elsősorban félórás showcase koncertek lesznek, tehát nem az a céljuk, hogy egy esti nagykoncertet pótoljanak, hanem hogy az emberek találkozhassanak egy-egy korábban még nem ismert zenekarral, és aztán később elmenjenek egy rendes bulijukra is. 

A koncertek mellett milyen programok várhatók?

Lesz három csarnokunk összesen 6 400 négyzetméteren, amelyek közül a G a korábbi hagyományoknak megfelelően, hangerőszint alapján ketté lesz választva: lesz egy teljesen csendes csarnokrész, ahol a látványtechnika, a professzionális audiotechnika, illetve a hangszerkészítő műhelyek standjai lesznek megtalálhatók, amelyek nem igényelnek hangerőt, a másik felében pedig a hangosabb hangszerbemutatók, gitárok, dobok lesznek elhelyezve, ahol természetesen egész hétvégén próbálgathatják a hangszereket a látogatók. 

Az F csarnokban az Öröm a zene tehetségkutató friss tehetségeit mutatjuk be, a Cseh Tamás program, a Gitármánia tábor és a Kőbányai Zenei Stúdió fiatal zenekarainak közreműködésével. Ezt a tehetségkutatót tavaly kezdtük el, és legnagyobb megdöbbenésünkre nagyon nagy sikert aratott, rengetegen nézték meg ezeket a fiatal zenekarokat, akik meglepetésre nagyszámú közönséget tudtak megmozgatni. Nagyon régi, eltökélt célunk az, hogy ezt is felvállaljuk, és nekik is lehetőséget adjunk. Talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy rajtunk kívül ilyen léptékben és mennyiségben nem is foglalkozik más azzal, hogy fiatal zenekaroknak bemutatkozási lehetőséget biztosítson. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy számos, ma már jól menő zenekar tulajdonképpen tőlünk indult el, hiszen a Gitármánia Táborban rengeteg fiatal csapatot istápoltunk, és az Öröm a Zene tehetségkutatón feltűnt zenekarok közül többen is az ország legjobb színpadaira is kerültek, említhetném itt például a Junkie Jack Flasht, Szatmári Julit, vagy a Margaret Islandet, akiket kis túlzással első lépéseiktől kezdve figyelemmel követünk.

apey.jpg

„Nagyon izgatottak vagyunk a BME kapcsán. Én már egyszer játszottam ott, még a Hangfoglalás-időkben, négy vagy öt éve a Necksprainnel. Akkor kicsikét steril feeling volt, mert szinte már túl jó volt a színpad, mondhatni kicsit megijedtünk, hogy milyen jó hangtechnika van. Vasárnap délutánra egy rövid szettel készültünk, természetesen Lagzi Lajcsi és korai Ákos-feldolgozásokkal. Viccen kívül, a szokásos arc- és májletépésre lehet számítani a rendelkezésünkre álló idő alatt. Voltam már látogatóként is párszor, de igazából a dobosunk, Makkos az, aki mindig szokott menni, ő ott is lakik a környéken. Most mindenképpen körbemegyek én is, hiszen ez egy zenésznek tényleg olyan, mintha beszabadulna egy játékboltba.

Jelenleg a Stubbornnal és az Uzipovval turnézunk, ez a kör egészen februárig tart majd. A harmadik lemez írását most fejeztük be, úgyhogy most annak a dalait fogjuk próbálni, remélhetőleg december környékén fel is vesszük majd az anyagot, és jövőre meg is jelenik. Legalábbis remélem, hogy így lesz, mivel szerintem a legjobb dolog, amit hárman együtt eddig csináltunk."  

Áron András, Apey & the Pea

Emellett természetesen lesznek szakmai programok, konferenciák, előadások, illetve zenei játszótér, ahol zenetanárok foglalkoznak majd a fiatalokkal, felmérve, hol tartanak most a zenélésben, milyen irányba lenne érdemes továbbmenniük. Igyekszünk sok hasznos programmal hozzájárulni ahhoz, hogy aki zenét szeretne Magyarországon tanulni, az megtalálja a számára ideális utat.

Jól érzem, hogy idén egy új látogatói kört is megcéloztatok?

Volt egy nagyon komoly félelem bennünk azzal kapcsolatban hogy tudunk-e új fejezetet nyitni a Budapest Music Expoval, és ezt hogyan tudjuk megvalósítani. A Syma egy nagyon kompakt hely volt, ha oda eljött 12 000 ember egy napra, azt néha elég komoly tömegként lehetett megélni. Ehhez képest a Hungexpon sokkal nagyobb a helyünk, ahol ugyananez az embermennyiség nemhogy kényelmesen elfér, de még kevésnek is tűnhet. Ez a fajta félelem indította el minket abba az irányba, hogy mivel lehetne egy friss közönségréteget megszólítani?  A korábbi években azt a fajta szakmai közönséget, akit egy ilyen rendezvénnyel el lehet érni, nagyrészt elértük. Most úgy gondoltuk, hogy megpróbáljuk azoknak a zeneszeretőknek is érdekessé tenni a rendezvényt, akik nem zenélnek aktívan, de érdekli őket a zene, a hangszerek világa. Persze ez lényegében nem újdonság, hiszen már tíz éve, az első Hangfoglalás idején is ez volt az egyik legfontosabb, egyáltalán nem titkolt küldetésünk. Reméljük, hogy aki úgymond laikusként eljön a kiállításra, az a rengeteg hangszer láttán kedvet is kap majd ahhoz, hogy kipróbálja magát és a hangszereket. Nagyon fontos, hogy őket is megszólítsuk, hiszen ha csak tíz ember elkezd zenélni, miután részt vett a kiállításon, akkor nekünk már megérte.

Ha már szóba került a tehetségkutató, szerinted ki az, akire érdemes lesz odafigyelni a hétvégén? 

Van néhány olyan zenekar, akit szívesen ajánlok, és szerintem akár a győzelemre is esélyesek lehetnek. Ott van például a Luckies, akik nagyon tehetségesek, a Volumen, akik szintén nagyon jó zenét játszanak, illetve fejből még a Koalabell és az Immigrants neve jut eszembe, akiket mindenképpen ajánlok az olvasóknak. De nyilván ez ízlés dolga, hiszen közel negyven zenekar indult idén is, mindenki találhat közöttük olyat, akinek a zenéje közel áll hozzá. Elég komoly szakmai zsűrije lesz a tehetségkutatónak: Doncsev András, aki a NKA alelnöke többek között, illetve Hrutka Róbert, Dandó Zoli, Lombos L. Marci, és Czutor Zoli. Nem új számukra a feladat, hiszen korábban is bizonyítottak már ebben a szerepkörben, úgyhogy biztosan jó döntést fognak hozni, amit az is alátámaszt, hogy a korábbi győzteseink, mint a Junkie Jack Flash, Szatmári Juli, vagy a Margaret Island, mind elég komoly menetelésbe kezdtek az elmúlt években.

További információk, részletes program a Budapest Music Expo Facebook-eseményén, a Facebook-oldalon, és a rendezvény weboldalán


interjú programajánló rendezvény bme háttér hangszerkiállítás budapest music expo



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása