2016.11.15. 14:00 – Lángoló Gitárok

Tíz év tíz dala az Esti Kornéltól

Jubileumi best of

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

esti_kornel.jpg

Talán hihetetlen, de idén már tizedik éve létezik az Esti Kornél. Pénteken este nyolc órai kapunyitással az Akváriumban ünnepel a csapat, számos olyan dallal, amelyek az elmúlt években a legtöbbet jelentették számukra, köztük sok olyannal, amelyek már nagyon régen nem voltak hallhatók koncerten. A külön erre az alkalomra megálmodott látványvilágú bulin különleges vendégek, barátok, többek között Likó Marci (Vad Fruttik), Németh Róbert (Heaven Street Seven, Pegazusok Nem Léteznek), és Csernovszky Márk is közreműködnek majd. A Lángoló Gitárokon pedig ebből az alkalomból megosztják az olvasókkal az elmúlt tíz év számukra legkedvesebb dalait. 

1. Panodráma

Dodi: 2007-ben írtuk, az első valamirevaló demónk címadó dala, az első klipes számunk, amit később az első lemezre is feltettünk. Esti Kornél-hőskorszak, gombahaj, csíkospulcsi, bársonyzakó, indokolatlan hintaló, igazi „tarisznyás-lilás” dalszöveg, de azért valahol még mindig szeretjük. Most, hogy a 10 éves koncertre elővettük, kicsit újra 18 évesnek érezzük magunkat. A klipet Vad Robi barátunk készítette, a forgatási helyszín a mezőtúri „kilián” laktanya, ahol például anno Hobo is szolgálta és védte a Magyar Népköztársaságot. Éreztük a szellemét, reméljük ez azért átjön.

2. Ki van kint?

Dodi: Az első időszakban ez volt a másik nagy „slágerünk”. A klip legsúlyosabb részeit a kétpói Vadvirág Sörözőben forgattuk. A vendéglátó egység törzsvendégeinek aznap este mi álltuk a fogyasztását, amiért cserébe Tarr Bélai-i szinten hozták a mélyalföldi „egy sör nem sör” életérzést. A másik felét a Kossuth Lajos Általános Iskola (ez volt a suli, ahova Imi kivételével mindannyian jártunk) tornatermében forgattuk és a forgatás végére a cuccaink egy részét megfújták az öltözőből. Ebből is látszik, hogy már a kezedtekbenkomoly áldozatokkal járt a zenekar működtetése.

3. Mit akarsz látni?

Dodi: Ez volt az első és talán utolsó „rádióslágerünk”. A Petőfi Rádióban annak szétbarmolása előtt eléggé gyakran játszották, a koncerteken a mai napig az egyik olyan szám, ami soha, semmilyen körülmények között nem maradhat ki. Egy táncolható popdal az elvágyódásról. Nagyon frusztráló belegondolni, hogy mennyi mindent (helyet, élményt, érzést, stb.) nem láthatunk, nem tapasztalhatunk meg, hogy az emberi idő mennyire véges és hogy mennyire korlátoltak a lehetőségeink. Önsegítő könyvek, lélekguruk, Oravecz Nórák tömkelege hirdeti, hogy „ismerd meg önmagad és a világot, légy boldog!”. Kár ezekkel a „jótanácsokkal” frusztrálni az embereket.

4. Akkor hagylak el

Dodi: „A szakítós dal”. De több azért, mint egy szakítás története. Valójában a szakítás csak egy ürügy arra, hogy elpanaszolhassuk, hogy mennyire magányosak vagyunk. És a dal valójában arról szól, hogy élhetünk bármennyire is jó párkapcsolatban, azért az egyenlet végén úgyis az jön ki, hogy egyedül vagyunk. „Magát nézi a toronyból, hogy el fog tűnni, de nem izgul”. Az okosok úgy mondják, hogy „elfogadás”, mi inkább úgy fogalmaznánk, hogy „nem kell beszarni”. Sokféle hangszerelést kapott már, legtöbbször zongora nélkül játsszuk élőben, de most a 10 éves koncerten éteri pianino kíséri majd.

5. Boldogság, te kurva

Dodi: A zenekart sokan ezzel a dallal azonosítják, ez a legnépszerűbb számunk. Ez biztosan azért is van így, mert mindenki nagyon boldog és elégedett az életével. Nyilvánkönyvtárnyi irodalmat írtak már különféle okos emberek a boldogságról, a művészeti alkotások jelentős része is ezt a témát járja körbe. Mi meg ebben a dalban egyszerűen lekurvázzuk a boldogságot és ez a fajta beszédmód általában áttöri az emberek ingerküszöbét (nevezhetjük ezt akár „bulvárosnak” is). Én már sokszor kényelmetlenül érzem magamat emiatt a dal miatt, talán ma már ezt nem így írnám meg, szofisztikáltabban, árnyaltabban látom mostmár a dolgokat. De azért még mindig az egyik legjobb érzés, amikor izzadtan, boldogan, 600 emberrel együtt üvöltjük, hogy „úgyse foglak megkefélni újra”. Akkor azért mindig azt érzem, hogy végül is a rockandroll erről szól, amúgy meg tök ösztönösen így jött ki ez a dal anno belőlem/belőlünk, szóval nincs miért magyarázkodni.

6. Ne félj

Dodi: A harmadik lemezünk címadó dala, amelyhez Vad Robi és Rácz Peti barátaink forgattak videóklipet. E nyugtalanító dalt legalább annyira írtuk önmagunk, mint mások megnyugtatására. Forgatási helyszínként a legendás mezőtúri Zsibó-halásztanyára esett a választás, kiegészítve a városi strandfürdő nagymedencéjével. Több dologra is fény derül a videó megtekintése során: világossá válik, hogy az orosz (szovjet) katonai esőzubbony mindenkinek nagyon jól áll ésaz is, hogy mennyivel jobban járt a haza, hogy nem mi lettünk a Magyar Honvédség búvárjai.

7. Rohadt eső

Dodi: Ez a második legnépszerűbb dalunk, az Országos Meteorológiai Szolgálat ajánlásával. Keletkezéstörténet: Áron írt egy verset, amit feldobott a Facebook-falára. Az egyik versszak nagyon megtetszett, erre találtam ki a dallamokat, ez lett a dal repitiív refrénje, amihez utólag hozzáírtam még két-három versszakot. Mivel nem szoktam a saját zenéinket a megjelenés után hallgatni, nem tudom milyen lehet egy zsúfolt, undorító, nyálkás reggelen ezzel a dallal a füledben mászkálni a városban, de talán – ahogyan a reklámokban mondják – páran már kipróbálták és bevált.

8. Téren

Áron: Ez volt az első dal, aminek a teljes szövegét és dallamát is én írtam. Szeretem a keserédes hangulatokat, mintha élnének az ilyen dalok, több lelkiállapotban is társak tudnak lenni. Persze a megírásakor nem volt ez annyira tudatos, de mindenképpen önazonosra sikerült. Az esti, kihalt Veszprémben sétáltam a buszpályaudvar felé, és elkezdtem hangosan gondolkodni - mert úgysem hall senki -, aztán eszembe jutott, hogy milyen hülyének néznének az emberek, ha látnának. A város meg nem néz hülyének soha. Az egyik YouTube-hozzászólás koronázta meg ezt az édes keserűséget, csak ennyi: „Seress Rezső: Szomorú vasárnap”. 

9. Éjszaka van

Dodi: Az új lemezünk címadó dala, aminek a szövege a lemezfelvétel előtt két perccel állt össze véglegesen. Valami olyasmiről szól, hogy van egy pont, amikor már nem éri meg „felmenni” a másikért. Ez a határ azonban homályos és sokszor nem is érezzük, mert eleve nagyon nehéz kiigazodni önmagunkon is, nemhogy egy másik emberen. A dalaink jelentős részében egyébként vagy félünk, vagy magányosak vagyunk, vagy magányosak leszünk, esetleg sötétséget tapasztalunk kívül-belül, netán boldogtalanok vagyunk, időnként pedig fájdalmat érzünk.Ha kívülről nézzük, tényleg eléggé komikus ez az egész, mondják is sokan, hogy na, „már megint jöttek szomorkodni a fiúk”. Az biztos, hogy mindannyiunkra jellemző egyfajta melankólia, ami legjobban az éjszakával, éjszakai hangulatokkal írtható körbe. Talán ezért is lett ez a lemez címe.

10. Nem kár

Dodi: „Nem eshetek újra ilyen hibába, úgyhogy kibaszom a szívemet a picsába”. – a srácok (bár ezt az Áron találta ki, szóval vigye el ő a balhét) már megint csúnyán beszélnek. Múltkor összefutottunk a Baksó-Soós Attilával egy helyen, legutóbb ő kérdezte, hogy miért használunk annyi trágár szót a dalainkban.Úgy emlékszem, azt válaszoltam, hogy ha a trágár szavakat nem öncélúan használják, ugyanúgy lehet létjogosultságuk egy dalszövegben, mint a nem trágár szavaknak. Írhattuk volna persze, hogy „kidobom a szívemet” vagy „megszabadulok a szívemtől”, de ezek túl puhák lettek volna, nem fejezték volna ki azt, amit a lírai én oly hevesen kívánt magából kiadni (meg hülyén is hangzanak). A Boldogság, te kurvánál is ugyanez volt a helyzet és ha kell, minden trágár szövegünket meg tudom védeni, ki tudom magyarázni. Ez persze a rádiókat nem különösebben érdekli, minket viszont a rádiók nem érdekelnek különösebben. Dalokat írunk, nem rádióslágereket. Azokhoz mások úgyis jobban értenek nálunk.

A jubileumi koncertről további információk a Facebook-eseményen

A poszt megjelenését a Nemzeti Kulturális alap és a Cseh Tamás Program támogatta:

cstp_logo.jpg


születésnap rock koncert jubileum esti kornél dalválogatás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása