2017.05.30. 12:17 – Rácz Mihály

Csináljuk, amíg van kedvünk - Korai Trancemission-interjú + játék

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A míves hanghordozók, no és a pszichedelikus zenék szerelmesei most kiváltképp örülhetnek. Az egyik leginvenciózusabb hazai zenészkollektíva, a Korai Öröm körébe tartozó Korai Trancemission jelenteti meg debütáló albumát vinylen szerzői kiadásban, de a Budapestvinyl támogatásával. Villáminterjúnkban a már Korai Örömöt is alapító, Kilián Zoltán basszusgitárost faggattuk.

Első körben vágjunk egy kis rendet a Korai Öröm leágazásai és oldalági projektjei között. Valójában miért állt elő a leküzdhetetlen késztetés, hogy egyéb neveken valami más is szülessen?

A Korai Öröm kezdetben, az első pár évben, vagyis 1990 és 94 közt instrumentális, énekes nélküli zenekar volt. Emellett rendszeresen adtunk akusztikus, ezoterikus indíttatású koncerteket is, például a Mu színházban és a Picasso Pointban, tehát ezek nem új keletű dolgok. Az akusztikus újraélesztéshez a lökést a Tiéd a fesztivál felkérése adta, majd a Petőfi rádiós szereplés, illetve a Balcony Tv-s video. Emellett visszatérve a pszichedelikus, instrumentális gyökerekhez elkészült a 2013-as Korai album, melyet elsősorban a későbbi Korai Trancemission tagjai alkottak. Ekkor is indult útjára ez a projekt, amellyel aztán 2015-ben már az Ozora fesztivál nagyszínpadán huszonötezer ember előtt játszottunk nagy sikerrel. Erről videoklip is készült.

A hasonlóan több lábon álló zenészkollektíváknál adja magát a kérdés, hogy miként működik az ötlet-kavalkád, mi melyik projecthez kerüljön?

Ez a próbák során történik, igen spontán módon, azaz az ott jelenlévő zenészek adják ki, hogy melyik projekt fogja játszani azt, ami épp készülőben van.

Egyébként nagyon más ennyi zenészként eltöltött év után a dalszerzés? Könnyebben megy, egyszerűsödik?

Néha könnyen megy, máskor meg semmi sem történik.

Most, hogy ennyi más aktiválódott már, miért fontos fenntartani az anyazenekart is?

Egyszerűen csak jó érzés időnként egy nagy Korai-koncert.

A Korai Trancemission debütáló albuma ugyebár az interjú apropója, manapság már kérdés, hogy miért fontos még az albumformátum? És miért vinylen?

Az internetes letöltés mellett, ami valamikor ősszel lesz, mi még fontosnak tartjuk a hanghordozón való megjelenést is. Az utóbbi időben CD-t kiadni már nem túl érdekes. A Korai korábban is preferálta a vinyl megjelenését, az eddigi diszkográfiánk tíz CD-re és két vinylre rúg. Így, amikor a Budapestvinyl első kiadványának lehetősége felmerült, örömmel éltünk a lehetőséggel. A lemezfelvétel szalagos magnóval történt Válik Lacinál az L.V. stúdióban, melyet aztán régi barátunk Amb masterelt Los Angelesben. A vinyl maga 180 grammos változatban Kovács Tamás és Rupaszov Tamás segítségével Németországban került legyártásra, 500 darab számozott példányban, Rőczei György borítótervével.

A Korai Trancemission zeneiségét egyfajta visszakanyarodásként definiáljátok a pszichedelikus gyökerekhez. Ennyire elment már ettől a fősodorbeli muzsikálás?

Valóban észlelhető az ehhez való visszatalálás, ami teljesen természetesen módon következett be az új tagok érkezésével. Ők: Kovács Andor gitáros, valamint Borosi Gábor és Domokos Tibor billentyűsök.

És ha már itt tartunk, mit is takar ez a pszichedelikus műfaji meghatározás valójában? Külső füllel hallgatva mintha egy nagyon kontúros és határozott lüktetésen lenne a hangsúly, amitől a hangszeres játék nem szalad túl messzire, és valamiféle spirális örvénylésben történnének a dolgok.

Mi ezen egyáltalán nem agyalunk, csak csináljuk. De azt halljuk vissza, hogy ez a zene ilyen.

Más a közönsége az új projecteknek?

Az új projektekre nagyon sok új ember jár a régieken kívül. Bár ez természetes, hiszen a Korain is felnőtt már több generáció.

Mit lehet manapság elérni ezzel a zeneiséggel, úgymond mi nagyjából a dolog teteje?

Mi nem akarunk semmi különöset elérni, csak játszunk. Örülünk a hazai és külföldi meghívásoknak, ezek szerencsére szép számmal megtalálnak bennünket. Csináljuk, amíg van kedvünk, és amíg vannak ötleteink, és persze ameddig hívnak.

Hol jöhet el az a pont, amikor felmerül egy újabb projekt ötlete?

Létezik még egy Korai Ambient projekt is, ezzel is felléptünk már néhányszor, és vannak vele további terveink. Meglátjuk, épp mihez van kedvünk.

Ingyenes lemezbemutató koncertet a Dürer Kert szabadtéri színpadán celebrál a Korai Trancemission június 21-én a nyári napforduló estéjén

JÁTÉK!

Egy példányt megnyerhetsz az említett Korai Trancemission-bakelitből, amennyiben a jatek@langologitarok.hu címre, Lángoló Korai tárggyal elküldöd, hogy hány CD-je és hány vinylje jelent meg eddig a Korainak.

A posztot a Cseh Tamás Program támogatta:

cstp_logo.jpg


interjú korai öröm pszichdelikus korai trancemission



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása