2017.07.26. 15:57 – Lángoló Gitárok

Ha tehetséges emberek nyúlnak egy-egy műhöz, összeadódik az alkotók energiája - Beszélgetés Bolyki Györggyel a Reframe-ről

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

reframe_bolyki_gyorgy.jpg

Az idei Kaposfest egyik legizgalmasabb programjának ígérkezik a Reframe, ahol már ismert dalokat, valamint Vivaldi Négy évszakát értelmezik újra olyan résztvevők, mint a 30Y, az Elefánt, az Akkezdet Phiai, Baráti Kristóf és a Kaposfest Kamarazenekar. Legutóbb a kezdeményezés ötletgazdájával, Szendrői Csabával beszélgettünk, most a fesztivál igazgatója, a rendezvény klasszikus zenei hangszereléséért is felelős Bolyki György válaszolt a kérdéseinkre. Interjú a hajtás után. (Fotó: Reframe Facebook)

Hogy írná le saját szavaival, mi is lesz a Reframe?

Újrakeretezünk olyan zenéket, melyeket sokan szeretnek. Prieger Zsolttal olyan zenei közegbe helyezzük az ismert dalokat, amitől még érdekesebbé, élvezetesebbé válnak, sőt, az a célunk, hogy új jelentéssel is gazdagodjanak. Ha jól végezzük a dolgunkat, a rajongók tanúi lehetnek a zenék újjászületésének.

Az ötletgazda az Elefánt énekese, Szendrői Csaba volt. Fesztiváligazgatóként azonnal látott fantáziát a Reframe-ben, vagy kellett azért győzködni egy kicsit?  

Régóta vártam azt az ötletet, mely a Kaposfest közönségének megfelelő színvonalon nyújt zenei élményt a 21. század kifejezésformáit felhasználva. Azt rögtön éreztem, hogy Csaba elképzelésében ott van ez a potenciál, és ahogy haladtunk előre, egyre inkább magával ragadott a projekt. Most már kifejezetten nagy lendülettel csinálom. Nagyon sokat fogunk dolgozni azon, hogy a közönségnek felejthetetlen élményt nyújtsunk!

Klasszikus zenészként milyen kihívást jelent részt venni egy ilyen projektben?

Óriási alázattal és tisztelettel kell megközelítenünk a zenéket. Számomra az a legfontosabb, hogy ne menjünk el „alibi” irányba, minden hangnak, amivel gazdagítjuk az eredeti műveket, plusz tartalmat kell hordoznia. Sem az öncélú „lila köd”, sem az üresjárat nem elfogadható számomra. A közönséget meg kell tisztelnünk azzal, hogy tehetségünk és felkészültségünk legjavát adva dolgozunk a koncert sikeréért. Azt is mondhatnám, a Reframe projekt alkotói most megmérettetik magukat, és remélem, mindenki nyertesen kerül ki a munkából: a közönség új élményekkel gazdagodik, mi pedig az alkotás örömével.

A Reframe zenei producere Prieger Zsolt lesz. Miért esett rá a választás?

Zenei pályafutásom során még nem volt alkalmam Zsolttal együtt dolgozni, de sokat hallottam az Anima Sound Systemről. Nekem munkatársam, Vedres Hajni javasolta őt, és azt kell mondanom, nagyszerű ötlet volt! Hamar megértjük egymást, könnyen egymásra hangolódunk, ami nagyon fontos a közös alkotáshoz. Kíváncsian várom, Zsolt miként oldja meg a rá váró feladatokat, hiszen csak ezután következhet az én munkám. Megbízom benne, és valami azt súgja, értékes produkció formálódik!

Az ön feladata a klasszikus zenei hangszerelés. Talán banális kérdés, de mennyire lehet elrugaszkodni egy-egy ismert dal esetében az eredetitől?  

Én azt kértem a projektben résztvevőktől, hogy az eredeti szerzeményeket tekintsük inspirációs alapnak. Azt gondolom, ha tehetséges emberek nyúlnak egy-egy műhöz, összeadódik az alkotók energiája, tudása, intuíciója. Ebben az értelemben tehát én szabadnak érzem magam, és csak azt a korlátot szeretném figyelembe venni, ami megóv az öncélúvá válástól, a szellem nélküli belenyúlásoktól. Ha valaki tudja, miért változtat meg egy egész művet, és képes ezt zenei nyelvre lefordítani, nyugodtan tegye meg. Ha viszont tehetség nélkül, csak puszta változtatási szándékkal esik neki a műnek, jobb, ha egy hanghoz sem nyúl hozzá.

img_4390.JPG

Hogyan kerültek a képbe a közreműködő zenekarok?  

Szendrői Csaba és Vedres Hajni javasolták őket, mivel ők ismerik az együttesek munkásságát. Azóta persze már én is kicsit tájékozottabb vagyok, és azt kell mondanom, nagyon jó kiindulási pontokat kaptunk a három együttes személyében. Bár teljesen eltérő műfajban dolgozunk, nagy élvezettel hallgatom dalaikat, egyáltalán nem esik nehezemre rájuk hangolódni.

Vivaldi Négy évszaka vitán felül klasszikus, közismert darab. Miért pont ezt választották?

Pont azért, amit mondott. Mindenki ismeri és szereti. És azért, mert a műnek van egy olyan jellegzetessége, amit sokan nem is tudnak: Vivaldi beleírta a mű partitúrájába, hogy mely zenei rész pontosan mit jelképez. Van, ahol tikkasztó nyári hőséget, van, ahol őszi vihart, vagy éppen téli korcsolyázást jelenít meg a zene. Soha nem hallottam még, hogy ezeket a szonetteket audió élményként feldolgozta volna valaki, és gazdagította volna vele a művet. Hát, mi most megpróbáljuk. Ha jól végezzük a dolgunkat, olyan plusz élménnyel gazdagítjuk a darabot, amire még nem volt példa. 

Ön szerint hogy reagál majd a közreműködő zenekarok rajongótábora, illetve a Kaposfest közönsége egy ilyen típusú klasszikus zenei átdolgozásra?

A Kaposfestre azt szokták mondani, hogy egy „punk” klasszikus zenei fesztivál, melynek közönsége minden újdonságra nyitott, ami megfelelő színvonalat képvisel. Most sem az lesz a kérdés, mennyire számít szentségtörésnek, amit csinálunk, hanem az, milyen színvonalon társulunk Vivaldihoz, a 30Y-hoz, az Akkezdet Phiaihoz, és az Elefánt együtteshez. Úgyhogy kizárólag rajtunk múlik, milyen lesz a visszajelzés!

Mennyire próbaigényes egy ilyen vállalkozás?

Nem szabad félvállról venni, mint ahogy egyetlen koncertet sem. Óriási megtiszteltetés, ha valaki arra szánja az idejét, hogy meghallgassa egy művész produkcióját, nem szabad ezzel a bizalommal visszaélni. Persze, az is igaz, hogy a koncert fellépői sem ma kezdték, Baráti Kristófnak nem kell már bemutatni Vivaldi művét, mint ahogy az együttesek énekesei is rutinos előadók. Ezzel együtt is azok közé tartozom, akik hisznek az elvégzett munkában, úgyhogy be van tervezve a megfelelő mennyiségű próba.

A közreműködő zenekarok munkássága mennyire áll közel önhöz? Egyáltalán, klasszikus zenészként mennyire hallgat ilyen típusú könnyűzenét a mindennapokban?

Valóban, én a jazz és a klasszikus zene világában élek, és csak nagyon ritkán kirándulok az ennél könnyebb műfajokban. Ez nem azt jelenti, hogy idegenkedem ezektől a zenéktől, hiszen fiatal koromban sokat hallgattam én is ilyesmit. Ma már sajnos egyszerűen nincs rá időm. És az is igaz, hogy az elmúlt harminc évben több ezer jazz és klasszikus koncertet adtam Európa, Ázsia, vagy az Egyesült Államok koncerttermeiben és fesztiváljain, most már többet vágyom a csendre. Viszont, ha létrejön egy-egy ilyen projekt, óriási lelkesedéssel vetem bele magam a munkába, mivel nagyon szívesen dolgozom együtt tehetséges emberekkel.

Miért a Kaposfest ad helyet a Reframe első előadásának?

Egyszerű. Mi találtuk ki, és mi hozzuk létre a produkciót. De szerintem nem ez lesz az egyetlen előadás, ha jót csinálunk, annak hamar híre megy majd.

A klasszikus zene iránt érdeklődő közönségnek milyen élményt nyújthat a Reframe?

Remélem, nagyon újszerűt, hiszen arra törekszünk, hogy egy háromszáz éve élt szerző művéhez hozzákapcsoljuk a jelenkor kifejezési formáit. Digitális hangkulisszával, hatalmas LED falon megjelenő vetítéssel szeretnénk hozzájárulni az évszázadok találkozásához. Ha jól végezzük a dolgunkat, jó buli lesz!

Beszéljünk kicsit a Kaposfestről is! Idén már nyolcadik alkalommal lesz megrendezve a fesztivál. A Reframe mellett milyen programokkal készülnek az idei rendezvényre?

Minden nap két klasszikus zenei koncert, a világ élvonalába tartozó művészek fellépésével. Minden koncerthez kapcsolódik egy kiegészítő program, ahol megvalósítjuk a legvadabb elképzeléseinket, amik a komolyzenéről eszünkbe jutnak. Ezeket nem lehet röviden leírni, úgy tudnám összefoglalni, hogy ezek miatt hívnak minket „punk” fesztiválnak. Ennek jegyében lesz például négy napos Kézműves Sörünnep, ahol elhangzik a Reframe produkció is. De talán a legjobb, ha felkeresik a kaposfest.hu oldalt, ott lassan minden programunk olvasható lesz!

Miért érdemes ellátogatnia a Kaposfestre annak, aki esetleg még nem járt a fesztiválon?

Hadd idézzem a Reuters egyik szerzőjét, aki a németeket így tudósította az egyik Kaposfest után: „A Kaposfesten a világszínvonal természetes, de ez a legérdekesebb fesztivál, amit valaha láttam – nem csak Magyarországon, hanem egész Európában.” Mindenkit szeretettel várunk augusztus 13-19 között, aki igényes kikapcsolódást és feltöltődést keres a nyárra!

A Reframe-ről további információkat a rendezvény Facebook-oldalán és a Kaposfest Facebookján találtok! 


interjú kollaboráció projekt elefánt vivaldi komolyzene prieger zsolt akkezdet phiai baráti kristóf 30Y szendrői csaba kaposfest reframe bolyki györgyKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása