2017.09.18. 09:48 – Nihil_AK

Richard Z. Kruspe szerint a következő lehet az utolsó Rammstein lemez

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

richardzkruspe.jpg

Régóta esedékes már egy új Rammstein album, hiszen a Liebe Ist Für Alle Da óta már nyolc év telt el. Richard Z. Kruspe egy friss interjúban beszélt arról, milyen a hangulat jelenleg a zenekarban, hogy állnak az új lemezzel, meg arról, hogy ha eljön az ideje, emelt fővel akarnak majd távozni. A címben olvasható kijelentés a gitáros pillanatnyi érzése csak, mielőtt bárki megvádolna minket a kattintáskurválkodó, félrevezető szalagcímmel.

Kruspe szerint a Rammsteinnel lemezt készíteni enyhén szólva sem sétagalopp, ezzel kapcsolatban így fogalmazott: 

Nagyon szkeptikus voltam azzal kapcsolatban, hogy ismét stúdiózni kezdjünk a Rammsteinnel, mivel a legutóbbi lemez elkészítésekor majdnem feloszlottunk. Szóval ez mindig nagyon stresszes és fájdalmas. Amikor arra gondoltam, hogy újra ilyesmit kell megtapasztalnom, kicsit ideges lettem. Aztán megállapodtunk egymás között, és azt mondtuk, menjünk, és rögzítsünk mondjuk öt dalt, hogy ne legyen rajtunk nyomás.

Körülbelül két éve kezdtük el a munkát, és az egész nagyon természetesen, jó hangulatban zajlott. Azóta körülbelül huszonnyolc ötleten dolgoztunk - egyelőre nem akarom daloknak nevezni őket, inkább ötleteknek. És valahogy visszatértünk a Rammstein alapjaihoz, amikor nagyon lelkesen, érzelmekkel telve írtuk a dalokat. Az utóbbi időben ez nem volt jellemző ránk. Most visszatértünk egy olyan ponthoz, amikor mindenki igazán tisztelte a másikat, mintha körbeért volna az egész, és megint a nulláról kezdenénk, ami nagyon jó érzés. Olyan, mintha felülemelkednénk minden problémánkon, ami nem egyszerű, hiszen ugyanabban a felállásban játszunk huszonkét éve. Sok régóta működő zenekarban vannak tagcserék, de mi igazán hiszünk ebben. Sok mélyponton vagyunk már túl, sokszor éreztük már azt, hogy "nem akarom ezt tovább csinálni, nem akarok már ebben a zenekarban lenni", de valahogy mindig megoldottuk az ilyen helyzeteket, beszéltünk ezekről és kommunikáltunk egymással, hogy együtt tudjunk maradni. Szóval itt vagyunk, dalokat írunk, nagyon jól érezzük magunkat ettől, aminek örülök.

Emellett így beszélt arról, hogy állnak jelenleg a munkával:

Természetesen a zenekar mindig a tőle akkor épp telhetően legjobb albumot szeretné elkészíteni. Ami ezúttal újdonság, hogy változtatunk a produceri gárdán Az utolsó hat albumunkat ugyanazzal a producerrel készítettük, és úgy éreztük, itt az ideje a váltásnak, szóval jelenleg épp különböző producerekkel találkozunk, hogy megtaláljuk, ezúttal ki lesz a legmegfelelőbb a munkára.

Bizonyos okokból úgy érzem, hogy ez lesz az utolsó lemezünk. Ez egy pillanatnyi érzés, lehet, hogy tévedek. Szeretnék legalább kétszáz százalékot beleadni a melóba, hogy a lemez olyan jó legyen, amilyen csak lehet. Amikor meghallgatom az új anyagot, rengeteg potenciált érzek benne, és nagyon örülök annak, amit jelenleg csinálunk. Szóval nagyon várom, amikor elkezdjük majd a felvételeket, valamikor a jövő évben.

Arról, hogy miért játszottak keveset idén: 

2016-ban folyamatosan turnéztunk, ott voltunk minden fesztiválon, és az a helyzet állt elő, hogy a zenekarból három tag nem akart idén koncertezni, három pedig igen. Szóval kompromisszumot kellett kötnünk. Ezért játszottunk idén csak huszonpár koncertet. A Rammsteinben demokrácia van, ha három ember igent mond, három pedig nemet, akkor kompromisszumra kényszerülünk.

És végül arról, hogy miért tart ennyi ideig az új lemez elkészítése: 

Természetesen ennek több oka is van. Először is a zeneipar sokat változott. Korábban a zenekarok elsődleges bevételi forrása a lemezek készítése és eladása volt. Ez ma már nem így van. Másrészt a Rammstein indulása óta mindig is az élő koncertjeink erejében hittünk. Annak idején senki nem akarta játszani a dalainkat a rádióban, nem akarták leadni a klipjeinket, ezért inkább a koncertezésre helyeztük a hangsúlyt, és ez azóta sem változott. Európai és különösen német zenekarként többet kell turnéznod, mint másoknak, mondjuk egy amerikai csapatnak. Ők a saját piacukon játszanak, aztán átugranak két, na jó, öt vagy tíz koncert erejéig Európába. Nekünk szénné kell koncerteznünk magunkat az európai piacon, és aztán ugyanannyit kell játszanunk Amerikában, szóval azt hiszem, sokkal több bulink van, mint másoknak. Mindig más ritmusban dolgoztunk. És ezért tart egy örökkévalóságig, amíg elkészül egy új lemez, mert itt van hat ember hat különböző véleménnyel, és persze mindenki azt gondolja, hogy az általa kitalált irány a jó. Rengeteg megbeszélést és kompromisszumot igényel ez a folyamat, ezért tart sokáig megcsinálni egy új lemezt. De jelen pillanatban olyan helyzetben vagyunk, hogy nincs szükség erre. Nem érzünk magunkon nyomást, nincs elvárások a lemeztársaság, a menedzsment részéről, meg ilyesmik. És jelenleg azon a pontján vagyunk az életünknek, hogy csak akkor kell csinálnunk valamit, ha biztosak vagyunk abban, hogy megéri. És ha eljön az ideje, szeretnénk szabadon azt mondani: "Tudod mit? Ennyi pont elég volt. Ne csináljuk tovább!" Hatalmas kiváltság ez az állapot, és örülök, hogy így van.

Akinek van kedve, nézze meg a teljes interjút! 


interjú metál hír rammstein németország indusztriál nyilatkozat richard z kruspe



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása