2017.10.16. 13:18 – Rácz Mihály

Így zúgott az anarchia a vasfüggöny mögött 82-ben - ETA-premier

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

eta.jpg

Az alábbi lemezmegjelenésért elsősorban kétféle rajongó lelkesedik majd. Egyrészt aki a nyolcvanas években maga is punk volt - vagy legalább ilyen körökben mozgó barátokat tudhatott magáénak -, és agyonmásolt kazettákat birtokolt a korszak legjobb és leghitelesebb bandáitól, és tán még a koncerteket is látogatta. A másik csoport persze a lemezgyűjtőké, akik felettébb örülnek, ha korábban hozzáférhetetlen underground csemegék is megjelennek.

A Trottel Records idén ünnepli hivatalos kiadóvá válásának 25. évfordulóját, mi pedig már többször is írtunk a Pajtás daloljunk… című bakelitsorozatról (tudjuk, igazából: vinyl). Most nem mondjuk fel újra a teljes leckét, itt, és itt olvashatók a lényeges információk, itt pedig a kiadófőnök, Rupaszov Tamás mesél egy videóban a kiadó történetéről. A sorozatban már három LP is kijött az év folyamán, negyedikként pedig most az ETA, a fentebb felemlegetett kazettamásolgatás révén klasszikussá nemesült felvétele, az 1982-es Közgáz aulában tartott koncert anyaga, ami, és itt jön a lényeg, felújított és újrakevert verzióban, Live Dead címmel került hanglemezre, és amiről három dalt itt meg is lehet hallgatni a Lángolón (egyébként csak hanglemezen lesz elérhető). Mint kiderült, a felvételek hangsávjai megőrződtek az évtizedek alatt, így most a nagy vinyl-boldogság új aranykorában remek időzítéssel végre a lehető legjobb minőségben jelenik meg a teljes hanganyag LP-n. Körülbelül arra a hangzásra érdemes számítani, ahogy például egy angol punk koncertlemez megszólalt a nyolcvanas években – és ez ugye messze meghaladja az ismert és birtokolt kazettaverziókét.

A kiadótól kapott infószövegből idézzük az ETA történetét:

Az ETA név a baszk terrorszervezet, az Euskadi Ta Askatasuna (Baszkföld és Szabadság) rövidítéséből származik. Az ETÁ-t Czeller Péter (ex Neurotic), László Viktor, Aradi Gábor (ex.Neurotic), Sáthy Róbert és Kocsis Tamás alapította 1980-ban. A szövegeket Szócska Miklós, Czeller Péter, Menyhárt Jenő és Pajor Tamás írta, Pajor később, megtérése után kijelentette, hogy ezekkel nem szeretne közösséget vállalni.

Az Aczél György, Erdős Péter és az akkori kultúrpolitika által üldözött ETA zenekar egy zenei eszközökkel végrehajtott, nyílt és totális támadás volt a rendszer ellen, nem is csinálhatták sokáig. 1982 végére, a zenekar tagjainak az államrendőrség általi folyamatos zaklatása, betiltása, illetve az ennek következtében beszűkülő fellépési lehetőségek miatt az ETA feloszlott.

Az ellehetetlenítésük előtt folyamatosan felléptek a Nagy Feró-féle Bikinivel, VHK-val, a Bizottsággal, a CPG-vel és a Kretens-szel, azaz szerves részét képezték az akkori undergroundnak. A feloszlás után Czeller Péter névadóként megalapította a SEX-E-PIL-t, melyet László Viktor, Hegyi Zoltán és Kocsis Tamás vittek tovább. Czeller később önpusztításba menekült.

A betiltott ETA zenekarnak természetesen nem jelenhetett meg felvétele, de 1984-ben szerepeltek a francia New Wave Rds. ’The Second’ c. válogatásán (’Munkát Kenyeret’), valamint 1985-ben felkerült egy számuk a ’Világ Lázadói Harcra Fel!’ című válogatás 7”-es kislemezre. Az együttes szerepel a ’T’34 Le Rale des Genets’ c. filmben. (Lucile Chaufour, 1985), valamint egy számmal az ’Azok a boldog punknapok’ című 1997-ben kiadott kazettaválogatáson.


premier punk hardcore hír eta



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása