2018.04.09. 12:33 – Lángoló

A változtatás mindig a fiatalok kezében lesz - Itt a Satelles új nagylemeze

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

satelles.jpg

Some Got Saved címmel egy hét múlva jelenik meg a Satelles új nagylemeze, amit a Lángoló olvasói viszont már most végig tudnak hallgatni teljes egészében. A hardcore-zenekar természetesen élőben is bemutatja majd az anyagot, méghozzá május 19-én az A38-on a Bluesbreaker, a Hanoi és a Touch társaságában. Az album megjelenik kazettán is a lemezbemutatóval egyidőben, de áprilus 21-én, a Record Store Day alkalmából a Wave-ben már kapható lesz limitált példányszámban méghozzá úgy, hogy az abból keletkező profitot a zenekar teljes egészében felajánlotta a lemezboltnak. Szóval alább ott a teljes lemez, ráadásul a zenekar kommenteli is az összes dalt. (Fotó: sinco)

Always Young

Bár intrónak is tűnhet, de szeretnénk hinni, hogy a bevágott szövegrészletekkel majd mindenki valódi dalként tekint majd rá, mint ahogy az előző lemez esetében a Heartwooddal is történt. A bejátszások az ABC News rendszerváltás-korabeli híradásaiból, valamint George W. Bush Marx Egyetemen tartott beszédéből kerültek felhasználásra, és a dal hangulatát, üzenetét a címe fejezi ki a legjobban: a változtatás mindig a fiatalok kezében lesz.

Confrontation

Már a nyitótéma megírásakor tudtuk, hogy azt szeretnénk, ezzel a dallal kezdődjön a lemez, és reméljük, hogy ez a megérzésünk magáért is beszél. Valószínűleg ebben a dalban jelenik meg leginkább, hogy mennyire sokat jelent nekünk a Newborn zenei hagyatéka, mind tartalmi, mind formai értelemben – élőben eddig csak a Barbában vettük elő, de jó ideig a szett része marad, ebben már most biztosak vagyunk.

Some Got Called

Az album megnevezetlen címadójának főtémája volt az, ami a legrégebb óta él velünk, és végre elnyerhette végleges formáját. A szöveg vázlatát egyébként Dávid, a basszusgitárosunk írta a kijevi repülőtéren töltött óráiban, mikor tavaly ősszel törölték a hazatartó járatát, és az énekesünkkel, Balázzsal fejezték be azt – valójában a lemez egészéről elmondható, hogy teljes csapatmunka volt. A szöveg és a dal vehemenciája pedig olyan tételmondatokat fogalmaz meg, amik az egész albumot életre hívták: a fiatalok elvándorlásáról, a rendszerváltás örökségéről és arról szól ez a dal, hogy a nagyapáink büszkék lennének-e ránk, ha látnák, mit teszünk vagy nem teszünk a saját jövőnkért. A címmel való játék („some got called and some got saved”) egyébként az Alien3-ból indult: abban hangzik el ez a mondat a börtönbolygón azzal kapcsolatban, hogy csak ez a két út létezik. Valakit vagy megszólít egy nála nagyobb erő, és abban keres megnyugvást, vagy önmaga tesz azért, hogy megmeneküljön – mi és dalaink is ez utóbbit választjuk.

Grace Under Pressure

A dal címe és üzenete is egy Hemingway-idézetből lett megihletve, amit a magyarban talán a „teher alatt nő a pálma” fejez ki a leghatásosabban. A dal váza egy dob-basszuspróbán született, aztán a következő alkalommal már be is fejeztük, aztán újra és újra játszottuk körben. Ez az egyik legnagyobb közös kedvencünk a lemezről.

Time Stands Still

Gothár Péter legendás filmje, a Megáll az idő több ponton is kapcsolódik az albumunk tartalmával, és amikor a gitárosunk, TZ lehozta a dal főtémáját, Balázs is egyből olyan szöveget írt hozzá, ami az 1981-es film nyitójelenetét festette le, onnantól pedig kéz-a-kézben haladt a szöveg és a zene is a végső változatig, amit így Kristóf dobjátéka és Balázs énekdallamai vihetnek igazán a hátukon. Azért is ezt hoztuk ki második kislemeznek, mert ezzel a dallal is kicsit a határainkat feszegettük, és kíváncsiak voltunk, hogy mit gondolnak majd azok, akik a The Wolf You Feed utáni elvárásokkal közelítenek az új dalainkhoz.

The First Passage

Ez az egyik utolsó olyan dal, aminek az alapjait még a Vágóhídon rakhattuk össze, de végleges formáját csak az új próbatermünkben nyerhette el. A cím és a szöveg is az első mozdulatok erejéről szól, és a dal is az album pozitív üzenetű pillanatai közé tartozik – nem véletlen, hogy a lemez közepére raktuk, a kazetta B-oldala is ezzel a lendülettel kellett, hogy elkezdődhessen.

Dreamcatcher

Míg a dalszöveg visszatekintés a The Wolf You Feed indián-mondaköréhez, addig a rémálomszerű képek, amiket Balázs sorol, olyan sodrást adnak a gitártémáknak, amik bennünket egyaránt emlékeztetnek az Enablerre és a Bridge To Solace-ra is. A dal munkacíme egyébként ’Kristófka’ volt, a legnagyobb nyári kánikulában raktuk össze az alapját, és ha érdekel, hogy miért így említjük egymás között a mai napig, nézzétek majd koncert közben a dobosunk mosolygós arcát, miközben ezeket a pörgetéseket játssza, és megértetek mindent.

Abandoned Kingdom

Ez a dal íródott meg utolsóként, négy nappal a felvételek megkezdése előtt. Viszont ezen ért be leginkább mindaz, amit a Some Got Saveddel szerettünk volna közvetíteni. Azt gondoljuk, ez a dal mutatja meg leginkább azt, hogy milyen irányba mozdultunk el az első EP és a The Wolf You Feed útkeresését követően, és szeretnénk hinni, hogy ez az önazonosság a nyitótémától az utolsó leállásig igazolhat minket.

To Be Awake Is To Be Alive

Nagyon szeretjük azokat az eladókat, akik egy-egy témát visznek tovább a lemezeiken: és ahogy a The Carriernek a No Love Can Save Me kislemeze is mindmáig inspirál bennünket, úgy mi is elkezdtünk kísérletezni azzal, hogy egy meglévő lemezdallamot új köntösben írhassunk újra úgy, hogy az ne legyen elsőre feltűnő. Ez lett a lemez záródala, annak is íródott már a kezdetektől fogva, és valószínűleg a legmegrázóbb dal magunknak is, amit valaha megírtunk, mert nemcsak a lemezt, hanem a zenekarunkat is ez írja le a leginkább megfogható módon. Sokáig hezitáltunk azon, hogy a dal végén visszatérő témát is felvegyük-e, vagy csak élőben játsszuk-e így, de mind tudtuk már a felvételek során is, hogy muszáj ebben a formában rögzíteni a dalt, mert így teljes a lemez is. A címet egyébként Thoreau-tól kölcsönöztük, és a gondolatot bontotta ki Balázs a szövegben.


hardcore hír satelles



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása