2018.09.24. 16:47 – Lángoló

Madách Rockfesztivál - Az első hét programja

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

useme_1.jpg

Ahogy már többször is hírt adtunk róla, mától egészen október 17-ig rendhagyó eseménysorozat várja a közönséget a Madách Színházban. A Madách Rockfesztivál bő három hete alatt minden este a maga nemében megismételhetetlen produkciók várhatók: színművészek rockénekesi szerepkörben, egyedi hangszerelésű koncertek, rocktörténeti előadások, valamint színpadi beszélgetések a hazai zenei élet nagy alakjaival. A folytatásban programajánló a fesztivál első hétére, plusz egy miniinterjú a csütörtökön fellépő Useme-vel. 

A Madách Színháztól sosem volt idegen a rockzene, ennek kitűnő illusztrációja, hogy jelenleg is a társulat tagja a magyar rockszíntér három meghatározó énekese, Vikidál Gyula, Kalapács József és Tóth Attila. Olyan viszont nem fordul elő minden nap, hogy országosan ismert színművészek énekelnek rockdalokat a színpadon. A fesztivál Rock-járvány címet kapott nyitó- és zárórendezvényén viszont pontosan ez történik majd: a megnyitón Détár Enikő, Tóth Andi, Ekanem Bálint és Serbán Attila lépnek színpadra, míg az utolsó napon Gallusz Nikolett - akivel nemrég interjút is készítettünk a fesztivál kapcsán - , Koós Réka, Tóth Attila és Vikidál Gyula énekelnek majd. Hogy pontosan milyen dalokat hallhatunk majd, az csak a helyszínen derül ki, így garantáltan többszörös meglepetésben lesz része annak, aki ott lesz ma este a nézőtéren.

Kedden este fél nyolctól a Madách Stúdió színpadán Hangácsi Mártont üdvözölhetjük. Az énekes-gitáros több évnyi zenekarozás és utcazenélés után ma már elsősorban szólóban, egyszemélyes produkcióként lép fel, de koncertjei túlmutatnak a szokásos egyszálgitáros előadásokon. Nem lesz ez máshogy a Madách Rockfesztiválon sem, hiszen dalai ezúttal modernebb köntösben, gazdagabb hangszereléssel szólalnak majd meg.

Szerdán ismét az akusztikus hangszereké a főszerep, hiszen a kecskeméti Run Over Dogs játszik ad majd egy kifejezetten erre az estére áthangszerelt műsort a Madách Stúdió színpadán. Hab a tortán, hogy a zenekar fellépése mellett jut idő egy színpadi beszélgetésre is. Mivel a stílusát desert rockként aposztrofáló csapat az elmúlt években Európán kívül Amerikában és Japánban is turnézott, bizonyára bőven lesz miről mesélniük.

Csütörtökön a Useme és az AWS következik a sorban, akiktől minden tekintetben újszerű élmény várható,hiszen mindkét zenekar először lép színpadra akusztikus műsorral. Az akusztikus persze itt is tágabban értelmezhető, hiszen ha jók az információink, a zenekarok vendégzenészekkel, extra hangszerekkel készülnek az estére. Akit érdekel, mit csinál a fiatalabb generáció, amikor kikapcsolják a torzítót, annak ott a helye a koncerten.

Useme a Madách Rockfesztiválon

 adam_marko.JPG

A Useme már javában próbál a csütörtöki koncertre, ahol a zenekar története során először egy különleges, akusztikus hangszerelésű műsorral állnak színpadra a Madách Rockfesztivál keretein belül. A koncert részleteiről a zenekar dobosát, Markó Ádámot kérdeztük.

Mit érdemes tudnunk a koncertről elöljáróban? 

Ez ez egy speciális fellépés lesz, a Useme első olyan koncertje, ahol akusztikusan játszunk. Áthangszerelt repertoár unplugged verzióban, megfűszerezve egy vonósnégyessel, ami nyilván teljesen más hangulatot és új színeket kölcsönöz majd a daloknak. Maga az ötlet úgy jött, hogy a Madách Rockfesztivál szervezői mindenképpen szerettek volna néhány friss hangzású rockzenekart is, így esett ránk és az AWS-re esett a választás. Nagyon készülünk rá, már zajlanak a próbák, és természetesen a zenekar mindkét lemezének legfontosabb dalai elhangzanak majd.

Hogyan készültök fel egy ilyen speciális koncertre?

Tulajdonképpen újrademóztuk a műsorban szereplő dalokat. Cséry Zoli és Varga Zoli, a két billentyűs-hangszerelő guru összedugta a fejét, és átírták a dalokat akusztikus formára, kiegészítették őket vonós szólamokkal. Nagyon jól szólnak, nagyon érdekes lesz, de teljesen más, mint amit tőlünk megszokhatott a közönség. Én is egy jazzdobon fogok játszani, hurkapálca verőkkel, akusztikus gitárok lesznek, és kiegészülünk vokalistákkal is.

Az, hogy színházi környezetben léptek fel, személyesen neked annyira nem lesz újdonság.

Bizonyos szempontból nem, hiszen 2010 óta zenélek Hrutka Robival, rengeteg színészlemezen közreműködtem - Für Anikó, Tompos Kátya, Udvaros Dorottya, Kállóy-Molnár Péter, velük koncerteztünk is. Illetve 2010-ben 11-ben csináltunk egy Cseh Tamás-estet, amelyben számos hazai művész közreműködött. Szeretem a közeget, mert nagyon érdekes, és teljesen más, mint a zenészek világa. Szeretek színházban játszani, nagyon jó érzés és nagyon megtisztelő ilyen tehetséges és nagynevű színészekkel egy színpadon állni.

Nem kifejezetten bevett szokás, hogy egy színház rockzenei területen tesz kirándulást. Te hogy látod ezt?

Van ennek azért hagyománya itthon, hiszen a hetvenes- nyolcvanas években is voltak erre kísérletek. Szerintem nagyon jó ötlet ez a Madách részéről, nagyon pozitív a kezdeményezés, és bízom abban, hogy a közönség is kíváncsi lesz rá.

A hét utolsó koncertje szintén nem olyan produkció lesz, amit bármikor megnézhet a közönség. Müller Péter Sziámi és az AndFriends a Madách Színház Nagyszínpadán a Nevess magadra! album turnézáró előadásán a Pintér Béla Társulat művészei mellett kiegészül Másik Jánossal, valamint az Ausztráliából hazaérkezett Kiss Llászlóval. Az új album dalai mellett az URH, a Kontroll Csoport és a Sziámi életművének legjava is elhangzik majd a koncerten, tehát annak, akinek kedves a honi alternatív rock, érdemes ott lennie ezen a különleges péntek estén. A koncert részleteiről néhány napja Müller Péter Sziámival beszélgettünk.

Ha pedig ez nem lenne elég, szombaton délután 4 órai kezdettel Jávorszky Béla Szilárd rocktörténeti előadása várja a közönséget. A számos zenei bejátszással tarkított négyrészes kultúrtörténeti előadássorozat a Beatles-től a Metallicáig, illetve az Illéstől a Kispál és a Borzig igyekszik áttekinteni a nemzetközi és a hazai rockzene elmúlt évtizedeinek történéseit, stílusait, korszakait, legfontosabb előadóit.

Bár a fesztiválra gyorsan fogynak a jegyek, a Lángoló Gitárok egyik szerencsés olvasója most egy páros belépőt is nyerhet a pénteki koncertre. A játékban mindössze egy egyszerű kérdésre kell válaszolni, ami így hangzik:

Mi volt a címe annak a rockoperának, melynek Müller Péter Sziámi volt az egyik társszerzője?

         a. István, a király

         b. Atilla

         c. Mária evangéliuma

A megfejtéseket a jatek@langologitarok.hu e-mail címre várjuk Lángoló - Madách Rockfesztivál - játék tárgyú e-mailben, szeptember 28-án, csütörtökön reggel 9 óráig. Délelőtt sorsolunk, a nyertest e-mailben értesítjük, a beérkezett e-maileket a sorsolás után töröljük a nyilvántartásból. Nem kötelező ugyan, de nem sértődünk meg, ha ezt a cikket megosztod a Facebook-idővonaladon.

A rendezvénysorozatról további információk a Madách Színház és a Madách Rockfesztivál weboldalán, a Madách Színház Facebook-oldalán, és a fesztiválhoz kapcsolódó események oldalán.


pop programajánló rock hír alternatív müller péter sziámi aws madách színház hangácsi márton jávorszky béla szilárd run over dogs useme sziámi andfriends madách rockfesztiválKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása