2018.12.10. 17:30 – Kovács.Attila

Mindegyikünk abban hitt, tudunk valami jót csinálni közösen - Interjú Beck Zolival és Kispál Andrással

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

beck_kispal_cut.jpg

Pénteken hozták nyilvánosságra a Fishing on Orfű 2019-es fesztiválhimnuszát. A Felejtsd el, ami a 30Y most készülő új albumán jelenik majd meg, igazi érdekesség már csak Kispál András vendégjátéka okán is, így megragadtuk az alkalmat, hogy egy-egy miniinterjú keretében mindkét felet megkérdezzük többek között a dal megszületésének körülményeiről. Olvassatok tovább! 

30Y - Beck Zoli

Mit szóltatok, amikor megkeresett a Fishing on Orfű, hogy az egyik új dalotokat szeretné a fesztivál 2019-es himnuszaként használni?

Egy ilyen megkeresés elsősorban a kölcsönös bizalomról szól, hiszen eleinte egy még nem létező dalról és videóról beszéltünk. Mindegyikünk abban hitt, tudunk valami jót csinálni közösen. Erre azért minden okunk megvolt, hiszen az évek során kiderült, hasonló dolgokat tartunk értékesnek és hasonlókat talminak. De a rövid válasz egyszerű: nagyon örültünk.

Már egyébként is dolgoztatok az új albumon, változott valamennyit a Felejtsd el a felkérés hatására?

A dal gondolatvilága és szerkezete nem változott, hiszen a felkéréssel nagyjából egy időben született, de nem bántam, hogy a gitárszólón nem nekem kellett agyalni.

Maga a dal hogyan állt össze?

Ennek a zenei ötletnek már az előző 30Y lemez környékén nekifutottunk, de akkoriban nem ez a zenei logika mozgatta a zenekart. Emlékeim szerint Ádié volt az eredeti harmóniasor, bár a „ki mit hozott”, „ki mit csinált” kérdései egy alkotó közösségben nehezen értelmezhetők, és nem is lényegesek.

Kispál András feltűnése különösen örvendetes, hiszen mostanában ritkábban hallani róla. Mennyire talált be a fesztivál ötlete, hogy ő is szerepeljen a dalban?

Annyira örültünk ennek, hogy szinte sajnáltuk, hogy nem nekünk jutott eszünkbe. A magyar underground alapfigurája, gitárjátéka és attitűdje is nagyon sokat jelent a számunkra. Ráadásul dolgoztunk már együtt, volt vendégünk a MÜPÁ-ban, szóval nagyszerű és evidens volt a jelenléte a próbateremben és a dalban is.

Ha jól tudom, a Felejtsd el előrehozott felvételei katalizátorként hatottak az egész új lemez munkálataira. Jól tudom? 

Így talán nem pontos, de az biztos, hogy azzal, hogy felvételkészre kellett formálnunk egy dalt, az új lemez egészéről, annak megszólalásáról is gondolkodnunk kellett. Ezért aztán Ligeti Gyurival, akik az album producere, a más zsánerű dalok felől is próbáltunk rátekinteni a Felejtsd el-re.

Mikorra várható az új lemez? Hogy érzitek, milyen irányba fordultok ezúttal zeneileg? 

Reményeink szerint 2019 tavaszán jelenik meg. Egyelőre úgy érzem, szélsőségek jellemzik a dalokat, de annyira demo-szakaszban vagyunk még, a dalok pedig annyira kattognak bennünk, talán még túlságosan is közel állnak ahhoz, hogy ebben a pillanatban bármit is mondani tudjak róluk.

Kispál András

Nem kifejezetten gyakori, hogy vendégszerepelj mások dalaiban. Volt egyáltalán ilyesmire példa korábban? 

Nem szerencsés mások szerzeményeibe belekontárkodni. Ahhoz nagyon jó zenésznek kell lenni, hogy megtaláld az odaillő, de nem közhelyes szólamokat. Ehhez én kevés vagyok.

Mi volt az első reakciód, amikor meghallottad a Felejtsd elt? 

Egy demót kaptam meghallgatásra, már akkor éreztem, hogy energikus, kiváló szám lesz belőle. Az is lett.

Volt konkrét elképzelése Zoliéknak a közreműködésed illetően, tehát hogy mondjuk ide és ide szeretnénk egy szólót, vagy spontán alakultak ki a szólamok, amiket játszol a dalban?

Persze, Zoli elmondta, mit szeretne, melyik részbe. Ez így normális.

Hogyan készült a felvétel? Otthon dolgoztál, vagy úgymond régi módszerrel bementél a stúdióba, aztán hadd menjen? 

Mivel rendelkezésre állt a felvétel, otthon lemodellezhettem a szóló fő vázlatát, de a végleges verzió a stúdióban született az „aztán hadd menjen” stílusban, ahogy te is mondtad.

Mostanában a különböző múltidéző koncertektől eltekintve keveset hallani rólad. Mivel töltöd a napjaid, illetve várhatunk-e friss zenéket tőled valamikor a jövőben?

Néhány zenész barátom biztatott, hogy készítsek egy önálló anyagot. Most ezzel foglalkozom.

Mi az első szó, ami eszedbe jut a Fishing on Orfűről, és miért pont az? 

Hangulat. Nagyon jó, hogy ezen a fesztiválon a gyerekektől kezdve, a fiatalokon át, egészen az idősebbekig mindenki megtalálja a maga szórakozási és pihenési lehetőségeit. Tehát jó a hangulat.

A fesztiválhimnusz bemutatásával egy időben a jegyértékesítés is elindult a Fishing on Orfűre, sőt, a bérletek 40%-a pár nap alatt már gazdára is lelt.

A posztot a Hangfoglaló Program támogatta:

nka_hangfoglalo_logo_650.png


pop rock alternatív 30y kispál és a borz beck zoli fishing on orfű kispál andrás fesztiválhimnusz #hangfoglaló2018



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása