2019.03.29. 11:18 – Lángoló

Hi, folks. Itt jönni merész fejek! - Itt a Tom Stormy Trio x Petrovna új EP-je

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

tst_x_petrovna_hidrogen_ep_cover_2.PNG

A Tom Stormy Trio x Petrovna formáció egy évvel ezelőtt alakult. Tom Stormy már régóta a rockabilly műfajban mozog. Alapítója és 10 évig dobosa volt a Mystery Gang-nek, hét évig az Ed Philips and the Memphis Patrol - Elvis Live-nak. A Tom Stormy Trio két régebbi etapjával szintén sikeresen járták Európát.

Az öreg motorosok tudják, a Gunning Dogs-sal indult minden... Most pedig itt van a tizenöt éves álmom! Hogy mi? Fiatal titánokkal megmutatom a Kárpát-medencén túli Nagyvilágnak, hogy van a Földön, Európa közepén, Magyarországon, Budapesten, Pesten, Angyalföldön a Pozsonyi úton egy rock and roll gigász. A legnagyobb tisztelettel és szeretettel, hölgyeim és uraim a Nagyvilágban! Ő Fenyő Miklós. Szerzeményeit "levetkőztettük" egyszálgitárra, majd újra felöltöztettük hangszereinkkel. A dalok már angolul hasítanak... hasítanak mint a ködvágó csukák.

- mondja Tom Stormy, aki még azt is hozzáteszi, hogy a zenekar énekesnője és ékköve Petrovna,  gitáros Les Burger, a nagybőgősük Aaron Young, közreműködőik pedig Szász Szabolcs tangóharmonikán és Vadász Gellért szaxofonon. Itt van az EP-jük, és alatta bővebben is beszélnek a dalokról.

Hidrogen Boulevard

Hiába voltam kiskoromtól nagy Hungária fan, hiába tolta Édesapa a fülembe a kazikat, lemezeket, ezt a dalt egy éve hallottam először. A punk-os zúzás, és a zavaros vokálokkal megbolondított refrén egyszerre pogózott bennem, és egyszerre mulatott mértékkel. A magyar szöveg igazi őrületes hangulatot festett fel elém a Szent István parki jampikkal együtt, ám a dal Little G. Weevil megközelítéséből fogott meg igazán. Amikor leültünk a fiúkkal behatárolni a témát, és a feelinget még a zenekarunk megalakulásakor, egyből azt mondtam, hogy "Srácok! Ez a szombat esténk a VII. kerületben!!!". A menetelős éjszakázás, a megállíthatatlan előre nyomulás a ferde éjszakát követő napfelkeltével. Na, ezt az őrületet szerintem teljesen vissza adja a végeredmény. Yeah. (Petrovna)

A budapesti Szent István park Fenyő Miklós ikonikus parkja a Dunaparton. Naná, hogy főszerepet is kapot! A Hidrogén bulvár című dalban (1982. - Aréna c. LP - A/3), Novai Gábor által megénekelve egy izgalmas, rockandroll figurák törzshelyeként látjuk a parkot, ahol minden nap történik valami nem mindennapi! Progresszív rockandroll a szuperkettőstől. Fenyő Miklós - Novai Gábor. Bármihez nyúlnak az tarol. A kemény, hasító gitár adja meg a zenei karaktert, ami végig előtérben van. Uralja a terepet és megmutatja, hogy tud vicsorogni is ez a műfaj. Vigyázz, ez a dal harap is!  A mi szövegünket Little G. Weevil írta. Péntek esti őrületes szórakozás a Hidrogén Boulevard-on. A refrénbe szeretetteljesen és tisztelettel átmentettük magyar kiejtéssel a Hidrogén elnevezést. Ja, és hogy az angolul beszélők töprengjenek azon, mi vagy ki is lehet az a Hidrogén. Ha a Szent István parknál járok, mindig bepörög a fantáziám... hogy mik lehettek ott 1980 környékén… (Tom Stormy - Fácán)

Rock n Roll Rage

Johhny fordításában ott van az a játékos pattogás, amivel könnyeden lendíti a pörgős szoknyát a rock'n'roll ritmusra. Az angol verzió egyfajta csajos játékosságot vitt a történetbe. Egy picit úgy érzem magamat, amikor énekelem a dalt, mintha a fiatal Fenyő Rock'n'Roll Katlanjára felelgetnék vissza, amolyan Grease flowban érezve magamat. A Rock'n'roll Rage talán feelingre az autentikus rockbaillyre talán legjobban hajazó nóta. Kedves, huncut dalocska. (Petrovna)

A Rock and roll katlan (1982. - Aréna c. LP - A/1) című dal feldolgozása. Az eredetijéhez képest "nőiesebbre" vettük a figurát. Petrovna szinte rád kacsint ahogy énekel, Nagyon szerethető feeling, jól húz, adja a rokkot és a rollt! A fantasztikus tangóharmonikásunk Szász Szabolcs könnyed játéka csak hab a tortán! Taps, fütty, ováció! A szöveget Johnny K. Palmer írta. Atom jó az ének ritmizációja, nagyon ül a dalon. A eredeti felvétel Szepesi György legendás sportriporter klasszikus beköszönésével indul, ami nem lehet véletlen, ismerve Fenyő Miklós mindent vivő focirajongását. A feldolgozásunkban Ryan Donohue amcsi zenész barátom nyomta fel a felvezető vakert egy bizonytalan rádióbemondó szerepében. Érzi a feszkót, hogy valami nagyon készül a városban, de hogy mi, azt még nem tudja. Nincs megállás! (Tom Stormy - Fácán)

Rouge and Blood

Nem titok, hogy beleborzongtam a Rúzs és vér dallamvilágába, amikor Fácán először lejátszotta a próbaterem előtt. Tollat ragadtam, de csak hangban tudtam belevinni az eredeti keserűségét, viszont Gee  által szövegileg is bele sikerült vinni a bennem rejlőt is. A felvételek közül is ez szaladt ki a torkomon a legkönnyebben. Elcipel dallamról dallamra egy fekete-fehér-vörös világba, ahol látod világítani a vörös rúzst, a megsértett ajkakat, a sötét bort a szilánkok között. Keserű íz, lélektépés, furcsa érzelmek, bántó ének. Ez a Rouge and blood. (Petrovna)

Az eredetije az egyik kedvencem az 1985-ös 'Van, aki forrón szereti' című nagylemezről (A/6). Iszonyú nagy érzelmi töltöttsége van. Egy sötét szobában, recsegős lemezjátszón, emelt hangerővel... talán egy házibuliban... le is szakítaná a fejemet, kitépné a szívemet. Feljátszottuk a stúdióban. Gitár, nagybőgő, dob, tangóharmonika. Eljött a keverés. Jappán tekergette a kütyüjeit, kereste a hangzást, majd hátrafordult és bemondta a nemvártat. Szimfonikus verzió kell ebből! Síri csend. Próbáltam elképzelni és hallgatóztam a fejemben, milyen is lehet a zenekarunk a New York Philharmonic kíséretével. Nemsokára megérkezett Kiss Áron barátom és mint zenei/vizuál producerünk belehallgatott a felvételünkbe és bemondta: Szimfonikus verzió kell! Mindkettőjüknek ez ugrott be. Helyből küldték a felvételünket Erős Márton szimfonik mágusnak. Éreztem valamit, de messze nem gondoltam volna, hogy ilyen jó lesz és ennyire Erős. A szöveget Little G. Weevil írta. Petrovna beleborzongott, amikor kézhezkapta és elolvasta. Ennyit fűzött hozzá: Kiírta belőlem Weevil, amit szeretnék énekelni ebben a dalban. Hurrá! Passzol minden mindenhez. (Tom Stormy – Fácán)

We Like It Hot

Az első igazi klipforgatás zenekarilag, a magunkra találás az első gyerekünkben. A közönség autentikusabb rockabillyre számítása után igazi meglepetés lehetett számukra ez a dal. Ami nem feltétlen baj, sőt! A pörgős odamondások közepette, és a szép, színes, mozgó formák között rájövünk. Forrón az igazi, we like it hot. Jellegzetesen az a dal, amire elkapod a csajt, hogy megpörgesd. A refrén, amit odakiabálsz a koncerten, és buliba készülülődéskor is simán hozzáadsz a playlistedhez. Elegánsan rúgja be a motort! (Petrovna)

Van, aki forrón szereti. (1985 - LP A/1) Miért, ki nem? Ez már csak egy ilyen műfaj. Égni kell ezerrel! Meglepő és megosztó. Nem klaszikus rock and roll. Nem hagyományos. Az eredetije sem. A mienk meg pláne. Óriási hömpölygés Fenyőéktől. Mindenki énekel, kiabál, bulizik. Mi Petrovnát állítottuk a középpontba. Ő mondja a tutit. Groow-os a zene és kántálós a szöveg a verzékben. A refrén zseni, elsőre besurran a füleken és bent is marad.  A szöveget Eleanor Young, egy kedves kanadai szerző/előadó barátosném írta. Elegánsan vad cucc. We like it hot. Naná! Ebből a dalból készült a bemutatkozó vidóklipünk. Színes, friss, rock és rollos. (Tom Stormy – Fácán)


premier tom stormy trió



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása