2019.09.01. 09:22 – Szponzorált Tartalom

Használt hangfalak és erősítők - a kommentekre válaszolva

Lángoló Gitárok x Netdepo 2.

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

langolocikk-2-cover.jpg

Az hangminőségről szóló írást követően egész sok visszajelzés érkezett Facebookon, ahol a legtöbben a használt, vintage termékeket javasolták egymásnak. Ez alapvetően egy nagyon jó koncepció és valóban remek ár-érték arányú szetteket lehet így összeválogatni, de sajnos nem mindig ilyen egyszerű a dolog. A személyes tapasztalataimból kiindulva összeszedtem az előnyöket, hátrányokat és lehetséges buktatókat, amire érdemes odafigyelni, ha régi hifit vásárolnál.

A hátrányok

Hibásodás és alkatrész pótlás - Még új termékek esetén is előfordulhat, hogy pár év alatt valami "elszáll" egy erősítőben, cd lejátszóban (mozgó alkatrészes eszközöknél ez fokozottan igaz). Ilyenkor gyári alkatrészeket beszerezni jóformán lehetetlen, tehát csak hasonló képességű elemekkel lehet pótolni. Ennek költsége a használt termék árához képest indokolatlanul drága lehet. Személyes tapasztalatom, hogy egy nagyjából 20.000 forintos erősítő javítása 15-18.000 forintba került, majd pár havonta valami tönkrement benne ismét, amely végül az eredetileg rászánt összeg sokszorosába torkollott.

Hangfal meghibásodás - Eredeti hangszórókat beszerezni egy 10-30 éves hangfalhoz nagyon nehéz dolog lehet, mivel a gyártóktól már ilyet bekérni sem lehet. A gyártás befejezését követően általában 5-6 évig még be lehet kérni alkatrészeket, de még ez is elég költséges lehet a vételárhoz képest. Más típusú, de azonos méretű hangszóróval pótolni pedig értelemszerűen nem jó ötlet, mivel másképp fog szólni. A hangszórók az anyagtól és körülményektől (páratartalom, direkt napsütés, hajtás) függően vetemednek, repedeznek, elfáradnak. A hangminőség így változni fog, amely egyre távolabb kerül az eredetitől.

HDMI panel - Egy időben sok olyan házimozi erősítő került piacra, amely HDMI panele egy forrásból származott. Egy gyártási hibának köszönhetően pedig pár év után ezek tönkre mentek, amely garanciaidőn kívüli javítása 70-100.000 forintba került, attól függetlenül, hogy az erősítő mennyibe került eredetileg. Aki ezzel nincs tisztában, az belefuthat olyan példányba, amely még működik, de előjöhet ez a hiba bármikor.

Régi tanusítványok, funkciók és támogatás - Ez főként a csatlakozók és bármely hálózatos funkcionalitásra értendő. Bizonyos esetekben fájl és felbontás támogatás szűkössége is előfordulhat a régebbi modelleknél, bizonyos eredeti filmek jelét nem engedi át például egy régebbi HDMI panel.

Gyártási hibás szériák - Ritkán, de előfordul, hogy bármely elektronikával szerelt eszköz (erősítő, mélysugárzó, aktív hangfal) egy hibás elemet, áramkört, alkatrészt tartalmaz, amely 1-2 év használat után jön elő. Ha nem vagy tisztában ezzel és egy keveset használt terméket vásárolsz, akkor belefuthatsz egy ilyenbe. Ez természetesen nem túl gyakori és könnyen ki is derül, ha utánanézel az adott terméknek.

A hibák millió különböző formában jöhetnek elő, órákig tudnám ecsetelni, de a lényeg szerintem ennyiből is lejött már. Tehát azt javaslom, hogy körültekintően válaszd ki az erősítőt és hangfalat, ellenőrizz le minden funkciót rajta a lehető legfigyelmesebben. Érdemes egy kiszemelt termékre rákeresni, hogy nem beszéltek-e valamilyen hibájáról fórumokon.

langolocikk-2-kep.jpg

Az előnyök

Nagyon jó ár-érték arány - 20-30.000 forintért már kapsz egy pár 10 éves erősítőt, ami nagyjából középkategóriának nevezhető. 100.000 forintig pedig rengeteg hangfalat fogsz találni, de akár egy Orion HS-el is kezdheted, amelyről a lenti videóban beszélek.

A vintage árak nem nagyon mozognak, így veszteség nélkül lehet cserélgetni, adni, venni a hangfalakat, erősítőket. Tehát ha jó áron vásárolsz, akkor ugyanannyiért tovább tudod adni, ha esetleg nem tetszik.

A vintage most menő, tehát a régi design még stílusos is lehet. 

A használt, budget hifizést a lehető legpuritánabb módon le is teszteltem. Nagyjából 40-50.000 forintból a videóban látható vintage szettet tudod összerakni, amely ennyiért kifogástalan lesz.

Szöveg és videók: Őry Gedeon (a szerző a netdepo.hu-nál napi rendszerességgel azzal foglalkozik, hogy segítséget nyújt a hifi/házimozi rendszerek kiválasztásában)


hifi



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása