2019.09.30. 14:00 – Lángoló

"Egy BMW nem rossz, nem?" - Hippikiller X Frank Cloudwalker X Varga Livius: sziauram (dalpremier)

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

_mcs2078.jpg

Két év után ismét magyar nyelvű felvételt ad ki a Hippikiller. Bihari Balázs most sem egyedül dolgozott a dalon, hanem Frank Cloudwalkerrel azaz Baksa-Soós Attilával és a quimbys Varga Liviusszal, a szövegbe pedig Páli Orsi is besegített. A dal címe az, hogy sziauram, és mi nem is mondunk róla semmit, mert elég sok mindent mondanak róla a készítők alább, ahol természetesen ott a dal is premierben. (Fotó: Nagyillés Szilárd)

Valamikor 2012 környékén hallottam először a Corvintető liftesétől, hogy így köszön rám: sziuram!, aztán ez innen, a Blaha környékéről kezdett sporadikusan terjedni vendéglátós körökben és némi jelentésmódosulással bekúszott a kissé átpolitizált hétköznapokba is

- mesél a dal előzményéről Bihari Balázs, aki gyakorlatilag maga a Hippikiller, és innentől át is adjuk a szót a készítőknek:

BB: A számötlet elég régóta megvan, csak meglehetősen sok dallal dolgozom egyszerre, így nem egy éveket vár, mire végül nekifekszem. A befejezéshez az első lökést Páli Orsi (Magvető Café) Facebook-posztja adta, aki szerintem most már igazán kiadhatna egy könyvet. Elkértem a kirakott szöveget és ez lett az első verze.

Páli Orsi: A szöveg egy Facebook-bejegyzés, amit aznap este írtam, amikor indulnom kellett az A38-ra a férjem koncertjére, akivel 17 éves házasságunk ekkorra már véget ért. 

BB: Nem is volt kérdés, ki lesz a második közreműködő: a Csalogány utca és környékének Rühös Foxija, Frank Cloudwalker, azaz Baksa-Soós Attila, akivel anno már írtunk dalt Budapest No Hongkong címmel, amit egyszer egy művészeti fesztiválon egymás után hétszer adtunk elő úgy, hogy nem vertek meg minket! Atti azonnal igent mondott és felvettünk egy bárpult melletti párbeszéd-jelenetet.

Frank Cloudwalker aka Baksa-Soós Attila: Minden kornak megvan a maga nyelvezete, legyen az élőszó, testbeszéd, vagy bármilyen egyéb kifejezőeszköz. Egy adott kor egyes rétegeinek és klikkjeinek teljesen egyedi megnyilvánulási formái vannak, ami a közösen elfogadottnak minősített, körön belüli köszönéssel kezdődik, és számtalan jól felismerhető attribútummal folytatódik. Korunk materialista “hősei”, a megkülönböztetés céljából bátran használják saját jelrendszerüket. Olyan ez, mint amikor a kutyák egyszerre kezdenek el ugatni, csak azért, mert egy másik kutya-társuknak, egy nagykutyának éppen ugatni volt kedve.

_mcs2051.jpg

BB: Kezdett alakulni a szám, ami se nem rap, se nem slam, nem is modern, de nem is nyolcvanas évek, de leginkább zenés hangjáték. Mindenért én felelek, kivéve a végső keverést és a masteringet, amely Philipp László munkája. Már vágtam, kinek a szövegelése hiányzik innen: hát a jó Kutyabróé, aza Varga Liviusé, akivel rengetegszer léptünk fel együtt anno a Ludditákkal, sőt egyszer egy kultiplexes Hippikiller-koncerten ő tette ki a minket folyamatosan locsoló seggrészeg csávót. Úgy látszik, Liviust is megihlette a sziauram asszociációja és szinte azonnal küldött egy szöveget. Érdekes, ahogy három, teljesen különböző verze összeállt egy szöveggé.

Varga Livius: A verzét hallgatva átalakultam. Szívesen bújok más bőrébe egy dalszöveg vagy rap erejéig. Ezúttal egy képzelt, felszínes fogyasztó, sőt élvező voltam hipertér elveszettségben, egy gerinctelen földi létforma érzelmi- és intelligenciaszintjével.  Izgi volt Hehe. Nem.

BB: Igazából már rég kész van ez a dal, sőt tavasszal, a Record Store Day-en el is játszottuk Attival és Szőllősi Lalóval (Flash, Folk on 45), csak úgy döntöttem, megvárom az őszt. Tervezünk hozzá egy klipet Vészi Krisztával, már az előkészítés fázisában tartunk. Egyébként pedig egy új EP-n dolgozom, ami angol nyelvű lesz, talán idén szintén megjelenik.

A 2003-ban indult Hippikiller, az újságíróként és szerkesztőként és Majdnem Híres Rocksuli-társalapítóként is ismert Bihari Balázs szólóprojekt-zenekara az elmúlt közel tizenöt évben merészen kalandozott a rock és pop stílus-labirintusaiban, hatott rá a hard rock és az artpop, a poszt-punk és a funk vagy a legutóbbi, a 2017-es Totally Disco albumon, hangsúlyosan a nyolcvanas évek popzenéje. A Hippikiller az elmúlt években kifejezetten alkalomszerűen lépett fel, 2018-ban azonban öt év szünet után összeállt egy koncertező trió felállás, mellyel egyaránt bemutatkozott Az Unikornis éve című műsorával a Művészetek Völgyében, a Tilos Maratonon, az Amnesty International Hungary által szervezett jótékonysági eseményen a Moszkva téren vagy a téli Fekete Zaj Fesztiválon.

A poszt megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650.png


premier hippikiller #hangfoglaló2019



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása