2019.12.25. 21:25 – Boros Gábor

Funky Ass Christmas – A 24 (+5) legjobb karácsonyi funk-soul dal

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

khruangbin_christmas.jpg

„How Mariah Stole Christmas” ezzel a címmel jelent meg a Billboard magazin legutóbbi száma, arra utalva, hogy az énekesnő huszonöt évvel karácsonyi lemeze után is képes az amerikai lista élére kapaszkodni, (és behúzni az első helyet, mint a Grincs) hála az All I Want For Christmas-nek, amihez a negyedszázados jubileumra új videót is forgattak. Ha valaki azonban a jól megszokott, és unalomig hallott ünnepi dalok helyett mélyebbre ásna a soullal és funkkal megpakolt lemezes ládákban, akkor az alábbi lista jó támpontot jelenthet. A Funky Ass Christmas dalait a Spotify-on egyben is megtaláljátok, hogy a folyamatos kattintgatás senkit ne akadályozzon a fa díszítésben, csillagszórózásban, egyebekben. (A cikk a tavalyi listánk frissített, kibővített verziója). 

Minden dalról írtunk is valamit tavaly, a plusz számokról pedig itt van a lényeg.

+2. Khruangbin – Christmas Time Is Here /2018, Night Time Stories

Pszichedelikus funk, különleges színpadi ruházat, Robot Double azonnal felismerhető gitár-sound-ja, egy texasi pajta, mint stúdió, na meg valamiféle végtelen egyediség és báj együtt és máris kész az utóbbi évek legnagyobb, alapvetően instrumentális, független sikertörténete: a Khruangbin. A kifejezetten ínyenc zeneipari szakemberektől, a menő producereken és a pesti lemezboltosokon át a vájt fülű húszévesekig mindenki egyaránt rajong a trióért, amely jövő év elején a szintén texasi Leon Bridges-szel közös EP-vel tér vissza Texas Sun címmel. Addig is hallgathatjuk a csak maxiként megjelent karácsonyi felvételüket, - Vince Guaraldi klasszikusának feldolgozását - ami legalább annyira tökéletes, mint az ugyanabban az évben készült csúcslemezük a Con Todo El Mundo. 

+3. Kelly Rowland – Love You More At Christmas Time /2019, KTR Records Inc.

Kelly Rowland-nek tavaly bekellett érnie annyival, hogy Post Malone egyik legnagyobb sikerében szóba került a neve („Look like Kelly Rowland, this might be my destiny”), de az idei ünnepi szezonra már ő szállított egy meglepően fülbemászó r&b-dalt, ami akár arra a tizennyolc évvel ezelőtti teljes Destinys Child karácsonyi korongra is könnyen felfért volna. 

+4. Ne-Yo – Just Ain’t Christmas /2019, UMG Recordings

Ne-Yo Another Kind Of Christmas címmel az év meglepetés karácsonyi albumát hozta össze, már ha ez a zeneipari kategória egyáltalán létezik. A So Sick-kel még 2005-ben világsikert jegyző fiatal r&b sztárból profi előadó vált, aki a Def Jamtől a Motownhoz igazolt, és így stílszerűen egyre több teret enged lemezein a soul-nak, még akkor is mikor az átmenetileg parkoló pályára állított énekesek titkos fegyveréhez a karácsonyi dalhoz nyúl. Az Another Kind Of Christmas a tökéletes átmenet Aloe Blacc és John Legend hasonló kiadványai között, amin meglepően erős groove-okat ugyanúgy találunk, mint Donny Hathaway feldolgozást.

+5. Macklemore feat. Dan Caplen – It’s Christmas Time /2019, Bendo LLC.

Oké, ez egyáltalán nem egy funk dal, sokkal inkább pop, Macklemore rímekkel feldobva. Ötödik bónuszként mégis helye van a listán, mert egy igazán ritka témakörben született, a „vicces karácsonyi-dal” kategóriában. Míg Macklemore sörözik és akkorára vágja a fenyőt, hogy beférjen a nappaliba, addig a gyerekek a Grammy-díjából isszák a csokis tejet.  Az It’s Christmas Time a tökéletes bizonyíték arra, hogy a humornak is fontos helye van az ünnepekkor. 


karácsony



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása