2020.01.10. 23:22 – dankógábor

Meghalt Neil Peart, a Rush dobosa

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Neil Peart Dead

67 éves korában elhunyt Neil Peart, a Rush dobosa és szövegírója. Peart január 7-én, három napja halt meg Santa Monicában, Kaliforniában. A halál oka agydaganat, amivel már több mint három éve küzdött. A hírt a zenekar is megerősítette. A betegsége egyáltalán nem volt köztudott, de mivel a Rush 2015-ben gyakorlatilag feloszlott (csak akkor nem mondták ki), ő pedig teljesen visszavonult a nyilvánosságtól, így ez annyira nem meglepő.

Neil Peart nem volt a Rush alapítótagja, egy erősen Led Zeppelin-hatású lemezt még nélküle vett fel a kanadai rockzenekar, de 1974-es beszállása után alapvetően változott meg a zenekar, és lettek a progresszív rock színtér egyik úttörői. Peart ráadásul nem csak a dobosa, hanem a szövegírója is lett a zenekarnak, már az első vele rögzített lemezen is, amivel azonnal elnyerték a kanadai Grammy, a Juno Awards ígéretes zenekar kategóriájának díját.

1997-ben egy autóbalesetben elhunyt a lánya, majd 10 hónapra rá a felesége is meghalt rákban. Ekkor az is kétséges volt, hogy újra elkezd-e zenélni. Hónapokat, összesen 88 ezer kilométert motorozott az Egyesült Államokban egyedül, amit később könyvben is megírt. A túra után visszatért a zenekarba, de még előtte újraházasodott, elvette a zenekar fotósát, és született is egy lánya tőle. 

Peart folyamatosan tanulta a dobolást, még akkor is, amikor a világ úgy gondolta, ő a valaha született legjobb rockdobos, pláne a progrock-színtéren belül. A visszavonulása után viszont állítólag már nem játszott, viccesen mesélte egy interjúban, hogy a lánya úgy mutatta be valakinek, hogy ő az apám, visszavonult rockdobos.

Ekhunytával gyakorlatilag vége az összes reménynek, hogy a Rush valaha újra játszik majd. Akkora hatással volt játéka, nem csak az utána jövő generációkra, hanem a kortársaira is, hogy halálhírére műfajfüggetlenül gyászol a teljes rockzenei világ.


gyász rush



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása