2020.03.12. 16:13 – dankógábor

Mi lesz most a megváltott koncertjegyekkel?

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

claudio-schwarz-purzlbaum-ux-mcyfc1ca-unsplash.jpg

Nem valószínű, hogy nagyon kell magyarázni, hogy mennyire meg fogja viselni a zeneipart a jelenlegi koronavírus miatti kényszerintézkedés. A világjárvány és a problémák nem csak Magyarországot, de az egész világot sújtják. Most úgy áll a dolog, hogy a nyári koncertekre, fesztiválokra nagyjából ugyanúgy készül mindenki, sokan annyira optimistán, hogy eszük ágában sincs a vírus miatt bármit is kommunikálni. A márciusi koncerteknek viszont biztos, hogy vége (valószínűleg az áprilisiaknak is), így ezeket vagy lemondták vagy későbbre helyezték.

Ezzel kapcsolatban indult az interneten egy kampány #nevaltsvisszajegyet címmel, eredetileg a nehéz helyzetben lévő színházak megsegítésére. A lényege, hogy aki megteheti, az az előadás elmaradása esetén se váltsa vissza a jegyét, ezzel is támogatva az adott intézményt. Ez az akció gyűrűdzött át a koncertiparba is, és egyre többen posztolják a Facebookon, hogy nem fogják a belépőiket visszaváltani.

Koncertszervezőknél is megjelent a hashtag. A New Beat és a Concerto Music közleménye is leírja, hogy igen nehéz helyzetbe kerültek, de teljes erővel dolgoznak a most elmaradt bulik pótlásán (és a jövőbeliek szervezésén). Ezért kérik a közönséget, hogy ha támogatni szeretnék a munkájukat és meg is tehetik ezt, akkor ne váltsák vissza a jegyüket.

Ez, mint kiderült, egyelőre egyébként nem is annyira egyszerű. Több szervező is azt mondta a Lángolónak, hogy a pótlás nélkül lemondott koncertek belépőjegyeinek az árát automatikusan visszautalják a vásárlóknak, tehát technikailag egyelőre nem megoldott a kvázi adományozás. A halasztott koncerteknél egyébként 30 nap áll rendelkezésre, hogy a vásárló eldöntse, jó-e neki az új dátum vagy visszaváltja a jegyét. 

Varga Balázs, a Tixa.hu képviseletében az automatikus visszautalást meg is erősítette a Lángolónak, és azt is elmondta, hogy jelenleg megnövelt kapacitással, átszervezéssel fogadják a lemondások miatti e-maileket, és segítenek a szervezőknek az átszervezésekben. Varga emellett hozzátette, hogy 

a csapatunk lelkes kultúrafogyasztókból áll és nyilván rengeteget beszélgetünk most az érintett zeneipari szereplőkkel. Látjuk, hogy sokan közülük mennyire drámai helyzetbe kerülnek most . Ezen keresztül azonosulni tudunk azzal a - közösségi felületeken terjedő - kezdeményezéssel, ami a kultúra szereplői irányába mutatott szolidaritást igyekszik kimutatni úgy, hogy a halasztott események belépőinek megtartására biztatja a jegyvásárlókat. Minden kultúrára fordított forint mentőövet jelent a szektornak.

Az amúgy most önként bezárt Instanttól is megerősítették, hogy a végleg lemondott események belépőjegyeit automatikusan visszautalják, és keresik annak a lehetőségét, hogy esetleg a #nevaltsvisszajegyet kampányból érkező segítséget úgy meg lehessen oldani, hogy azzal ne terheljék le még jobban a partnerek ügyfélszolgálatát, de erről, illetve az összegről korai lenne még beszélni.

Jakab Zoltán, a Phoenix Music szervezője is elmondta, hogy a jelenlegi helyzettel mindenki rosszul jár. A zenekar, a szervező, a koncerteken dolgozók és a helyszín is. Jakabék most egyébként várnak:

Kevés rendezvényünk van és nem fog jelentős összeg maradni a felajánlásokból. Amennyiben elhúzódik, akkor fogunk dönteni arról, hogy mi legyen az esetlegesen bent maradt pénzek sorsa. Jelenleg túl sok helyre mehetne és sokaknak szüksége lenne rá, ha olyanra fordul a helyzet, akkor alapos mérlegelés után döntünk, hogy kinek lesz rá a legnagyobb szüksége.

FRISSÍTÉS!

A Phoenix Music pénteki közleménye: "Bár egyre több helyen jött fel a #nevaltsvisszajegyet kampány, szeretnénk nyomatékosítani mindenkiben, hogy köszönettel ugyan, de nem élünk ezzel a lehetőséggel, bármennyire is nehéz idők jönnek. Ez mindannyiunkra hatással lesz, így jó helyen van a jegy ára nálatok, mi pedig remélhetőleg mihamarabb találkozunk!"

Egyébként ha közvetlenül zenekarok akarunk támogatni, akkor egész egyszerűen rendeljünk tőlük pólót, lemezt, sapkát, pulcsit, bögrét, mindent, amit amúgy a koncerten is árulnak, és amikből a bevételük nagy része is származik.

FRISSÍTÉS!

A Hammer Concerts nevében Hartmann Kristóf adott ki közleményt, amiben leírja, hogy az általuk szervezett, de elmaradt koncertek jegyárát automatikusan visszautalják. Emellett hozzáteszi, hogy

Mint felelős koncertszervezők, minden rendezvénynek az elmúlt több, mint 20 évben mindig úgy futottunk neki, hogy a lehető legrosszabb esetben (azt hiszem a mostani, közel ennek mondható) is a látogatóinkat ne érje veszteség.

Így akármennyire is szimpatikus a #neváltsvisszajegyet mozgalom, mi ezzel ebben a formában nem szeretnénk élni - viszont kérjük aki teheti segítse közvetlenül a zenekarokat, akár a hazaiakat, akár a kintieket 1-1 a hivatalos zenekari (web)shopból történő vásárlással, legyen szó CD-ről, DVD-ről vagy valamilyen merch tárgyról. Ezzel közvetlenül is tudjátok támogatni a kedvenc előadóitokat, akik mostanság még nálunk is nehezebb napokat élnek meg.

FRISSÍTÉS #2!

Az Akváriumnál, ha tudják pótolni a bulit, akkor érvényesek lesznek rá a már megváltott belépők, de aki nem akar ezzel élni, természetesen visszaválthatja. A végleg törölt fellépések árát viszont automatikusan visszautalják.




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása