2020.03.23. 14:25 – Prieger Zs.

A Felső Tízezer bezzegdala az űrhajóépítésről

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

f10_2020_nagybalazs.JPG

A multifunkcionális és hiperaktív Sallai László és nemzetközi társai, azaz a Felső Tízezer harmadik nagylemeze március utolsó napján jelenik meg A bonyolult világ címen. Az első kislemez március elején jött ki Semmi pánik 2 címmel, a második videóklip pedig az Építek egy űrhajót című dalhoz készült, ami most a Lángolón debütál. (Fotó: Nagy Balázs)

A Galaxisok mellett más projektekben is aktív Sallai így beszél a dalról:

A bonyolult világ dalainak nagy részével már tavaly nyár végére elkészültem, az Építek egy űrhajót viszont az egyike annak a három dalnak, amelyek az utolsó pillanatban készültek el. Ősszel ugyanis Justinnak, a gitárosunknak haza kellett utaznia az Egyesült Államokba két hónapra, és ez a kényszerpihenő alkalmat adott rá, hogy átgondoljam az egész lemezt, jó néhány számot ekkor szórtam ki az eredetiek közül. Ez amolyan ‘bezzegdalnak' született, de már nem tudom, hogy mi vagy ki bosszantott fel, mindenesetre felírtam magamnak, hogy ez egy jó dal lesz a negyedik lemezre. Aztán nemsoká meggondoltam magamat, elkezdtem dolgozni rajta, hogy már erre az albumra ráférjen, mert odaillőnek éreztem.

Kérdeztük tőle, hogy mi is ez az életmű más pontjain is fellelhető űrhajó-fixáció?

Igaz, az űrhajó-motívum már régóta fel-felbukkan a szövegeimben, itt pedig egy régi játszótéri fantáziálás fejlődött tovább egy eszképista hangulatú dallá. A dalszöveg viszonylag hamar összeállt, leszámítva az utolsó refrén előtti versszakot, ami a stúdiózás reggelén jutott eszembe egy sor híján, de végül az a sor is meglett, amikor leszálltam a HÉV-ről, és megláttam, hogy mekkora a sor a gyógyszertárban.

Vidám és közösségépítős klipet készített a zenekar, aminek elkészültéről így vall a dalszerző:

Nagyon szeretjük a bohóckodós-börleszk klipeket, a legtöbb eddigi videónk ebbe a kategóriába tartozott, és eredetileg az Űrhajó koncepciója is ennek indult, aztán pár héttel a forgatás előtt meggondoltuk magunkat többek között a körülöttünk zajló dolgok miatt is. Az új klipötletnek fontos része volt az, hogy mindenki azt írhatott a táblára „az őrületbe kerget…” mondat befejezéseként, amit akart, és az volt ebben az igazán izgalmas, hogy kiad-e egy ívet majd ez az egész. Miután megkaptam a klip nyersanyagát, egy éjszakán keresztül rakosgattam egymás után a különböző üzeneteket, mire megtaláltam azt a sorrendet, ami a klipben is látható.

A klip tényleg az utolsó pillanatban készült el a kialakult helyzet miatt. A forgatás estéjén jelentették be az iskolaépületek bezárását a koronavírus miatt, de már napközben érezhető volt, hogy hamarosan nagy változások állnak be - mondja Sallai, aki nagyon örül, hogy

sikerült lencsevégre kapni ezt a megriadt Budapestet. Ebben nagy segítség volt a Rotera Filmtől Nagy Balázs, aki mindegyik helyszínen nagyszerű beállításokat talált, amik nagyon passzoltak az elképzeléseimhez. Valamint óriási köszönet a szereplőknek, akik között ugyanúgy voltak barátaink, mint olyanok is, akikkel most találkoztunk először.

Klip-adatok:

Zene: Felső Tízezer. Szöveg: Sallai László
Producer: Dorozsmai Gergő. Felvétel: Tom-Tom Stúdió.
Borító: Tasi Vince.
Klip: Sallai László, Nagy Balázs (Rotera Film).
A felvételen játszanak: Balogh Gallusz – basszusgitár / Hromkó István – dob / Justin Spike - gitárok, vokál / Sallai László – akusztikus gitár, ének. 


premier felső tízezer



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása