2020.04.17. 14:29 – Dankó Gábor

Itt a pénzem, hol a pénzem? - A koncertipar összeomlásáról

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

jerome-tgv7pzmzcb4-unsplash.jpg

Az olvasóink már kívülről fújják, hogy a jelenleg zajló koronavírus-járvány az elsők között vágta földhöz, sőt, nullázta le az élőzenét. A kötelező távolságtartás bevezetése mellett teljesen ellehetetlenültek a koncertek, fesztiválok, illetve minden olyan esemény, ahol sok ember gyűlik össze egy helyen, így például a sportrendezvények, de a mozik is. Hogy ez meddig tart, igazából senki nem tudja. Egyelőre a legvészjóslóbb nyilatkozatot egy amerikai WHO-szakértő adta, aki nem tudja elképzelni, hogy 2021 ősze előtt bármilyen koncertet is meg lehessen tartani. Az szinte biztosnak tűnik, hogy a teljes idei nyári szezon megy a kukába, így az év elején még olyan csodásnak ígérkező arénás, stadionos bulik (System Of A Down, Pearl Jam, Judas Priest, Aerosmith, Korn stb.) is elmaradnak, ahogy minden bizonnyal például a Budapest Park-os, Barba Negra Track-es szezont is törölni kell a Volttal, Balaton Sounddal, Szigettel és az összes ezeknél kisebb fesztivállal együtt. A nyugat európai nagy fesztiválokat szinte már egytől egyig törölték, még az augusztusiakat is, szóval a jelenlegi járványállás szerint hiba lenne olyan álomba ringatnunk magunkat, hogy nálunk ez másképpen lesz.

Szóval van itt (is) egy óriási bajban lévő réteg: mindenki, aki az élőzenéből, koncertiparból él. Zenekarok, szervezők, klubok és az ezek mellett dolgozó összes ember, roadok, hangtechnikusok, fényesek, bárki, akinek az itt elvégzett munkából van a bevétele. És akkor még nem is beszéltük a klubokban működő italpultokban dolgozó emberekről.

És egyelőre nem látszik, ki segíti meg őket. Valamilyen utalás már volt a magyar kormány részéről, hogy segítenek a kreatív iparnak, de ezt nem részletezték. Európában a legnagyobb segítség amúgy a német volt eddig, ők 50 milliárd eurót különítettek el a kreatív iparnak, kimondva, hogy ebben a nehéz időben különösen nagy szükség van a művészek munkájára, akik viszont most nem tudnak alkotni, illetve megmutatni magukat a közönségnek. Itthon egyébként az EJI megkezdte közel ezer jövedelem nélkül maradt előadóművész segélyeinek folyósítását, így 400 rászoruló számlájára már megérkezett a támogatás, illetve információink szerint hamarosan az Artisjus is megkezdi a segélyek folyósítását.

Az EJI-n és az Artisjuson kívül hazánkban egyelőre közösségi szinten próbálkoztak többen. Volt például a #neváltsvissza jegyet akció, amivel az elindítók szándéka szerint a jegyvásárló segített volna életben tartani a zenészeket, klubokat. Ez gyorsan hamvába is holt, többen kihátráltak mögüle, mert teljesen átláthatatlan helyzetet teremtett volna, illetve a technikai feltétele sem volt meg még akkor. Inkább azt ajánlották egyre többen, hogy vásároljanak az emberek lemezeket, pólókat, zenekaros ajándéktárgyakat, ezzel is támogatva a zenészeket. Több külföldi zenekar ezt egyébként megfejelte azzal, hogy nem maguk számára gyűjtötték ezekből a pénzt, hanem a háttérembereiknek juttattak belőle, azoknak, akik a koncerteken velük dolgoztak, és jelenleg szintén munka nélkül maradtak.

A jegyvisszaváltós dolognak itthon szerdán indult be egy új hulláma, mikor több klub és szervező írt egy nyílt levelet a jegyvásárlóknak, hogy a türelmüket kérik, és nagyon sok embernek ez úgy jött le, hogy a szervezők be akarják nyelni a jegyek árát, és nem csak akkor nem kapják vissza a pénzüket, ha egy új dátumra kerül a buli, ami nem jó nekik, hanem elmaradás esetén sem, de utóbbiról szó sem volt soha senki részéről. Az óriási felháborodás hatására több aláíró visszakozott, illetve pontosított. A Dürer Kert például leírta, hogy minden esetben visszaváltják a jegyet elmaradás vagy új dátum esetén, ha utóbbi nem felel meg a vásárlónak. Emellett a Tixával közösen dolgoznak egy opcionális megoldáson, hogy 110%-os értékű vouchert (kupont) adnak, amit 2021. augusztus 31-ig válthat be az, aki amellett dönt, hogy maradjon a pénze a szervezőnél, akár olyan rendezvényre is, ami 2021. augusztus 31. utánra esik és a Dürer-Kert Kft. szervezi.

A Budapest Park is részletezte a dolgot: ők jelenlegi állás szerint valóban csak azt a jegyet váltják vissza, amelyik buli ténylegesen, pótdátum nélkül elmarad. A többieknek választaniuk kell:

  • megtartják a jegyet, és mennek az új dátumra
  • 30 napon belül jelzik, hogy nem felel meg nekik a dátum, és utalványt kérnek helyette, amit április 15-től számolva fél éven belül fel kell használniuk (akár jövő évi bulira is).
  • nem váltják vissza, hanem támogatásként bent hagyják a pénzt. Ebben az esetben a pénz fele megy az adott zenekarnak, a másik fele a Budapest Parknak.
  • akinek pedig egyik sem jó, azoknak azt ajánlják, hogy adják el a jegyüket a másodlagos piacon.

Magyarán pótdátum esetén nincs lehetőség arra, hogy magától a Budapest Parktól visszakapjuk a pénzünket. Egy újabb bejegyzésből továbbá kiderül, hogy a Budapest Park szerint az eltolt koncerteknél a belépővel vásárolt szolgáltatás megvalósul, még ha másik dátumon is. Valamint azt is írták, hogy ha esetleg a pótdátum is tolódik, akkor továbbra is a fenti, pontokban szedett eset áll fent, magyarán pénzt akkor sem adnak vissza (kivéve, ha teljesen elmarad a buli). Még egy infografikát is kiadtak a rendszerükről (frissítve):

park.jpg

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után, a beérkező kérdések és vélemények alapján a Budapest Park változtatott a fenti metóduson. A Lángolónak küldött üzenetükben elmondták, hogy egyesével megvizsgálnak minden visszatérítési igényt, és igyekeznek kölcsönösen elfogadható megoldást találni. Például 12 hónapra meghosszabbították az eredetileg közölt 6 hónapos utalvány beváltási időintervallumát, így gyakorlatilag szinte a teljes jövő évi szezonból tudnak majd válogatni azok, akik ilyet kaptak. 

Figyeljük a beérkező kérdéseket, elolvassuk, meghallgatjuk a véleményeket. Egyesével megvizsgálunk minden visszatérítési igényt, és igyekszünk kölcsönösen elfogadható megoldást találni. Az észrevételek alapján például meghosszabbítjuk az eredetileg közölt 6 hónapos utalvány beváltási időintervallumot, így a jegyvásárlónak már 12 hónapja lesz eldönteni, melyik koncertre szeretné érvényesíteni az általunk felajánlott utalványát. Akkorra már a 2021-es szezonunk szinte minden koncertjének időpontja is nyilvános lesz, és sokkal több rendezvény közül tudnak majd válogatni. 

A levelet szintén aláíró A38 Hajó egyelőre nem részletez, egyszerűen kérik a vásárlókat, hogy legyenek türelemmel, amíg kiderülnek az új dátumok, a Fekete Zaj pedig szintén tisztázta egy kommentben, hogy nem tervezik ezt a kuponos megoldást, aki igényli, visszakapja a jegy árát, ha elmarad vagy tolódik a fesztivál illetve a klubbulijaik. Valamint a Tixa is leírta, hogy a nyílt levelet azért írták alá, hogy az emberek lássák, mekkora baj van a szakmában, de ettől függetlenül továbbra is a jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Ez amúgy nem egyedi eset vagy magyar sajátosság. Pár napja óriási felháborodást keltett, hogy az amerikai Ticketmaster csendben megváltoztatta a felhasználási feltételeit, és kizárólag abban az esetben adja vissza a jegyárat, ha az adott koncert teljesen elmarad. Ha viszont új dátumot hirdettek meg, akkor nem lehet visszaváltani. A Ticketmaster kis hallgatás után kénytelen volt megszólalni, annyira elsodorta a népharag. Azt írták, hogy ők csak jegyértékesítő partnerek, és mivel több tízezer eseményt mondtak le, így óriási erővel dolgoznak azon, hogy mindenkinek a lehető legjobb legyen. Illetve azt is írták, hogy a visszaváltás nem rajtuk múlik, hanem például az adott zenekaron, akik az új dátum esetén nem adják vissza a pénzt nekik, így a Ticketmaster sem tud fizetni a jegyvásárlónak, magyarán a zenekarokra tolják a felelősséget.

A fenti esetek is jelzik, hogy mekkora káosz van az élőzene-iparban, ami persze az egyszeri vásárlót nem kell hogy érdekelje. Ő a pénzét akarja, és a jelenleg érvényes magyar jogszabályok alapján nincs olyan lehetőség, hogy ha valakinek nem jó az új dátum, azt belekényszerítik valamilyen alternatív megoldásba. A Fülesbagoly blognak nyilatkozó Dr. Kispál Edit szerint a jogszabály kimondja, hogy elmaradás esetén vissza kell téríteni a jegyárat, illetve akkor is, ha a koncertet más dátumban rendezik meg, és az nem jó a vásárlónak.

Ha a koncertszervező dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy az elmaradt koncertnek voltak költségei, például reklámköltségei, akkor a költséggel csökkentett jegyárat kell megtérítenie. Minden jegyvásárlóval egyesével kell elszámolnia.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője azt is elmondta, hogy jelenleg az utazási irodák is hasonló cipőben járnak. Ők a kormány elé terjesztettek egy javaslatot, amiben az szerepel, hogy az elmaradt utazás befizetését ne kelljen visszatéríteniük, ehelyett megoldásként egy későbbi utat ajánlanak fel. Viszont erről még nem született döntés, tehát az érvényben lévő jogszabály szerint kötelező a visszafizetés, ha a vásárló kéri.

Az viszont biztos, és erről egyáltalán nem beszélnek a szervezők (illetve az említett Fekete Zaj-os kommentben érintették némileg), hogy a legtöbb külföldi zenekar esetében az a pénz, amit vissza kellene fizetniük a vásárlóknak, ott van már a zenekaroknál előlegként, (és akkor a már eddig kifizetett, soha vissza nem járó költségekről ne is beszéljünk). Az külön szerződés tárgya, hogy milyen százalékot kell előlegként kifizetni, de nagyobb zenekarok esetén az is előfordulhat, hogy egyben kérik előre az egészet, amit a szervezőnek ki kell fizetnie, különben el sem kezdheti a jegyárusítást. Tehát nagyon sok esetben most az van, illetve az lehet, hogy a szervezőknek abból a pénzből kellene jegyárat visszafizetni, amit még nem kaptak meg. Ez rendes működés szerint nem szabadna, hogy gondot okozzon, általában nem is szokott, pláne egy komolyabb helynél, szervezőnél, de jelenleg nincsen rendes működés, teljes összeomlás van. Az összes koncert, fesztivál elmarad vagy új (de továbbra is bizonytalan) dátumot kap, és emiatt igazából milliárdos összegnek kellene a szervezőktől visszavándorolnia egyszerre a vásárlókhoz, ami egész egyszerűen nem tudnak megtenni. Az egy dolog, hogy azonnal csődbe jutnának, de olyan összegekről beszélünk, amekkora a legtöbb szervezőnek, klubnak nincsen (még a nagyoknak sem), és a jelenlegi helyzetben, külső segítség nélkül elő sem tudnak teremteni.

Van egy másik dolog is ezzel kapcsolatban, amiről itthon, érthető okokból szintén nem beszél senki, és leginkább csak külföldi példákon keresztül lehet sejteni, hogy ez (is) állhat a fizetési késedelem hátterében. A francia Hellfestről például már egy ideje lehetett tudni, hogy elmarad, de erről a hivatalos csatornán egyáltalán nem beszéltek. Azért nem, mert várták a francia kormány döntését, hogy betiltja-e arra az időszakra a tömegrendezvényeket vagy sem. Ugyanis, ha kormányzati tiltás jön, akkor vis majorra hivatkozva visszakérheti a zenekaroktól az előleget, illetve legalább közösen viselik a terhet a csapatokkal, nem egyedül a szervező bukik. Ha hatósági tiltás nélkül mondják le a bulit, akkor a zenekar széttárhatja a karját, hogy ők jöttek volna, a szervezők viszont lemondták, így bukták az előleget. Illetve fordítva, a zenekar is vár, mert ha vis major van, akkor esetleg maradhat nála is pénz a közös teherviselés miatt, de ha ő mondja le, buknak mindent. 

Az például teljesen nyilvánvaló, hogy idén tavasszal, nyáron nem lesz egy arénás buli sem, ahogy szinte biztos, hogy az összes nyári fesztivál is elmarad, de sok szervező részéről mély hallgatás van. Sem a Sziget Kft., sem a Live Nation nem nyilatkozik például, hogy mi lesz a bulikkal, csak annyit, hogy majd a hivatalos csatornáikon lehet olvasni, ha változás van. A helyzetüket pedig egyáltalán nem könnyíti, sőt, nehezíti, hogy a kormány hetente vizsgálja felül a kijárási korlátozást, így jelen pillanatban hivatalosan egy hét múlva akár lehetne is koncertet tartani, miközben a valóságban biztosan nem lehet. Ezen a helyzeten pedig csak a kormány tud segíteni azzal, hogy ha sok országhoz hasonlóan egyszerűen mondjuk a nyár végéig megtiltaná a tömegrendezvényeket. Így gyakorlatilag a szervezőkről és a zenekarokról is lekerülne ez az idegőrlő teher, és így valószínűleg a jegyvásárlók is hamarabb a pénzükhöz jutnának.




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása