2020.06.25. 14:00 – Lángoló Gitárok

Fúziós progresszív elektronika - Új dalokkal jelentkezett Ziskó Olivér

Lángoló premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

27648.jpg

Ahogy ez már korábbi premierünkben szóba került, egy ideje meglehetősen rendhagyó albumon dolgozik Ziskó Olivér, a számos hazai és nemzetközi formációban érdekelt dobos. A lemezen olyan elismert zenészek bukkannak fel, mint Derek Sherinian, Anthony Crawford, Marius Pop, Mike Gotthard, Papesch Péter, Gudics Martin, Erdei Péter, illetve Kaltenecker Zsolt. A tavaly bemutatott Rise and Fall után most egyszerre két klip is napvilágot látott, ami valójában mindjárt három, mivel a lemez Carnival Of Abundance című szerzeménye mellett a Ghost Notes című dal két változatára két külön videó is készült. Elektronikából, jazzből és progresszív rockból táplálkozó formabontás a folytatásban.

Olivér így mesélt a készülő lemezről, illetve a most debütáló videókról:

A lemez koncepciója egy modern hangzású, instrumentális, fúziós/elektronikus hatásokat elegyítő zene. A 12 dal mindegyike saját szerzemény, hármat ezek közül Miski Ádi barátommal programoztunk. Ritmikai szempontból sok kötött improvizáció jellemzi az anyagot: kreáltam különböző improvizációs modelleket, sémákat, amiket modern elektronikus zenék ritmusai ihlettek, és dalonként más-más ilyen modellre építkeznek a harmóniák. Természetesen hála a közel tíz közreműködőnek, akik egytől egyig bitang jó fúziós zenészek, nem maradnak el a minőségi gitár, basszusgitár és billentyűszólók sem. Jelenleg 8 dal keverése kész.

Mondanivaló szempontjából is van koncepció, amit nem szeretnék különösebben részletezni. A jazz, fúziós és különböző improvizációs zenék nagy része kimerül az egyéni hangszeres játékban és nem kifejezetten a közönség felé közvetített mondanivalóra épül. Ha innen nézzük, akkor ez egy rendhagyó album, mert minden dalnak meglesz a maga üzenete. Alapvetően huszonegyedik századi jelenségekről lesz szó, amit - instrumentális zene lévén - a klipekbe vágott képsorokon és a koncerteken, a háttérben futó filmen lehet majd követni.

A járványhelyzet miatt most talán több van ideje és igénye van az embereknek is arra, hogy magukba mélyedjenek és elgondolkodjanak arról, vajon hányadán is állunk a világgal. Nem okoskodni szeretnék, csak feldobok egy-egy témát abból a korból, amiben élünk és a közönségre bízom, hogy mire asszociál.

Az album a terveim szerint jövőre jön ki, ha nem lép közbe más, az ideihez hasonló világméretű jelenség. Addig is dolgozunk a többi single megjelenésén, valamint az album színpadi megjelenítésén. Marius Pop és Papesch Peti lesznek mellettem a koncertező trió formáció tagjai és ahol megoldható, szeretnék néhányat a többi vendégszereplő közül is meghívni.

Szerencsére nemrég kibővült egy újabb billentyűssel a lemez közreműködőinek listája, nem is akárkivel, ugyanis Derek Sherinian (Alice Cooper, Kiss, Dream Theater, PlanetX. Sons of Apollo, Joe Bonamassa, de valószínűleg nem sokaknak kell őt bemutatnom) játéka is hallható lesz az anyagon. Már elküldte a feljátszott billentyűszólamát, dolgozunk a dalon, amiben szerepel. Viszont addig is elkészült néhány videó a lemez felvezetéseként.

A Carnival Of Abundance egy prog-rockos beütésű, modern, fúziós drum and bass dal lett. A felvétel különlegessége, hogy a dobot, basszust és gitárt egyszerre rögzítettük, és a take-et lefilmeztük. Editálás nélkül készült a hang, tehát ami látszik és hallatszik a klipen, az történt a valóságban is. Abban, hogy ez így szólal meg, igen nagy szerepe van a két nagyszerű zenésznek, akikkel ez a trió felvétel készült: Mike Gotthard gitározik és Erdei Péter basszusgitározik. Ők a lemez több számán is közreműködnek majd, eszméletlen jó játékosok. Sokat dolgoztunk ezen a videón a rendelkezésre álló valamivel több, mint egy napon, és a srácok nagyon odatették magukat. A videót, - ahogy az összes készülő klipet is - Tóth Tamás (Eyeline Film) rögzítette és szerkesztette. Az audio mix és master Scheer „Max” Viktor munkáját dicséri, mindketten a legjobbak között vannak a saját területükön.

A Ghost Notes zenekari verziója egy ideje már látható volt a Basstheworld videómegosztóján, de most felkerült a saját Youtube-csatornámra is a dal eredeti verziójával együtt - két klip egy dal két variációjára! Ezekben a klipekben a lemezfelvételről készült képanyagot használtuk, ami ad egy bizonyos live jelleget a videóknak. Persze itt nem egyszerre vettük a hangszereket, mert ez verzió a világ 3 távoli pontján készült: Anthony Crawford Los Angelesben vette fel a basszusgitár szólamait. Ő a Virgil Donati Band-ből, Allan Holdsworth zenekarából, vagy a Witherfall-ból lehet ismerős. Felkeltették az érdeklődését a Youtube-csatornámon látható videók, és a dalok demói, így kérésemre bevállalta ezt a projektet. Nagyon örülök neki, hogy együtt dolgozhatok vele, hiszen az egyik kedvenc basszusgitárosom, egy másik dalban is feltűnik majd az albumon. Gitáron Marius Pop barátom játszik, ő bukaresti. A Csodaszarvas lemezem után kötelezően szerepel ennek az új albumnak több dalában is, nagyon szeretem az ő sziporkázó gitárjátékát.

A lemezhez már készülnek a további videók, az egyik közülük a Sàg-hegy vulkáni kürtőjében forgott, és a hírek szerint ismét előkerülnek majd benne a lángoló dobverők. Addig is további információk Olivér Facebook-oldalán. A Wondrous Stag album kapcsán készült interjúnkat itt olvashatod


premier magyar magyarország hír progresszív elektro drum and bass experimental fúziós kaltenecker zsolt instrumentális derek sherinian mike gotthard ziskó olivér marius pop papesch péter anthony crawfordKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása