2020.07.01. 12:00 – Lángoló

Régi jó dolgok – Dalról dalra a BAAB első nagylemeze

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

baab_1.jpg

A 2018-ban alakult BAAB-ban olyanok zenélnek, mint a Mocsok 1 Kölykökből ismert Pulius Tamás, Hargita Gábor az Uzipovból, Fábián Tamás az Óperentziából valamint Horváth Barnabás Botond “Barnsz”, akinek neve többek között a The Hated Tomorrow-ból, vagy a Soerii & Poolekből csenghet ismerősen. Az elmúlt két évben a BAAB egy csomót koncertezett, de az utóbbi időszakban is aktívan töltötte az idejét. Elvégezték első nagylemezükön az utolsó simításokat, sőt, április 24-én Magyarországon az elsők között tartottak élő streambulit, majd Takács „Jappán” Zoltánnal kiegészülve rendhagyó felállásban adtak koncertet a Hajónaplóban a Petőfi TV-n.

Horváth Barnabás Botond, a BAAB gitárosa, és egyben a korong zenei producere így mesél az itt is meghallgatható Régi jó dolgokról:

Mind a zenekar tagjaként, mind producerként nagyon jó élmény volt ezen a lemezen dolgozni, szeretem ebben a brigádban, hogy kompromisszummentesen, szabadon fogalmazhatunk meg gondolatokat, és tudjuk, hogy ha a másik valamit felülbírál, az nem önzőségből történik, hanem a közös cél érdekében.

A “Régi jó dolgok” cím a mondást is idézi; ezzel és a szövegek tartalmával is arra utalunk, hogy emberek vagyunk, változunk bizonyos dolgokban, és sok mindent átélünk. Ezeket az élményeket próbáltuk olyan formába önteni, hogy a dalok kifejezzék azokat az érzelmeket, amiket ezekben a változásokban, helyzetekben megéltünk.

A szövegeket Pulius Tomival ketten írjuk, ami egy szerencsés helyzet, mert nagyon jól kiegészítjük egymás gondolatait. Természetesen ez a dinamika az egész zenekarra jellemző, bárki gondolata lehet gyökere egy dalnak.

Bár a fennálló helyzet miatt a lemezbemutató koncert még várat magára, a BAAB, figyelve a változásokat, tervezi a jövőt. Az idei évet annak szentelik, hogy minél több emberhez eljuttassák a megjelent albumot, de már elkezdtek dolgozni az új dalokon is, és jövőre szeretnék bepótolni az idénre tervezett vidéki koncertjeiket is. A BAAB-ot egyébként legközelebb a debreceni Campus Eleven fesztiválon kaphatjátok el élőben, augusztus 21-én.

Itt a teljes nagylemez, alatta pedig minden a dalokról:

HOUSTON

Mindenki számára ismerős az Apollo-13 történetéből a “Houston, baj van” mondat. Ezt úgy fordítottuk át a saját helyzetünkre, hogy az “Állítsátok meg a világot, ki akarok szállni” közhelyről írtunk egy dalt. Arról az érzésről szól, mikor az embernek nagyon elege van abból, ami körülötte történik.

Ó KAPITÁNY

A zenei gyökereink előtti tisztelgés, ami a dallamot illeti, a szöveg tekintetében pedig kis történetekbe kezdünk bele úgy, mintha épp elrepülnénk valakinek az ablaka előtt, belesnénk, ki mit csinál.

NEVADA

Mikor a Nevada zenéjét először hallottam, az a flessem támadt, hogy egy cabrio Mustangban szeljük át az Egyesült Államokat, ördögszekerekkel, lerobbant benzinkutakkal… Továbbvittük ezt a gondolatot Barnával, és akkor jutott eszünkbe az a kép, mikor a klasszikus, filmes rendezett utcákban, rendezett kertekben álló rendezett házakban benéz valaki, és csak bábuk vannak bent, és várják, hogy oda ledobják az atombombát, hogy kísérletezzenek, lássák a hatásait. Ezt az egészet kicsit átforgattuk, és bocs, hogy ezzel példálózok, de van például Adynak A magyar Ugaron című verse, ami hasonló témájú. Van, hogy vagy valahol egy nagy sivatagban, ahol nem sok minden történik, te valami másra vágysz, és pont olyanok adnak neked tanácsot, akiknek nincs is fogalmuk arról, hogy mit mondanak.

OXIGÉN

Egy olyan embertípusról szól a dal, akit akár energiavámpírnak is nevezhetünk. Beszél, beszél, beszél, de semmi értelme nincs, még kevésbé érdekel, és észre sem veszi magát. Ilyenkor rá kell hangosítani a zenét.

KÜLDTEM KÉPET

A Küldtem képet egy világjáró dal. Úgy világjáró, mint mikor a népmesékben világgá mennek a szereplők. Sokszor hamarabb nézel meg egy képet, mint hogy meghallgatsz valakitől egy sztorit, ez elgondolkodtató.

NEMTELEN

Mikor írtuk a Nemtelen szövegét, pont volt egy olyan ismerősünk, akire nagyon jellemző volt az áltatás. Mikor benne van valaminek az ígérete a levegőben, de valaki képtelen kimondani a tutit, inkább azt mondja, amit a másik hallani akar. Azaz, képtelen nemet mondani. A Nemtelen nem a szexualitásra utal, hanem a nemet mondás képtelenségéről.

 

PILLANGÓ

“Azért az egyik személyes kedvencem, mert ez az első gitár téma, amit én írtam a lemezre, pedig nem is vagyok gitáros” - mondta Pulius Tomi - “Sőt, még a többieknek is tetszett.”

A Pillangó egy vigasztaló dal, azokra az időkre, mikor szarul érzi magát az ember. Azt üzenjük benne, hogy ez a rossz el fog múlni.

BERÁGÓ

A Berágó az ordenáré szórakozásról szól, mikor csak foszlányok vannak meg az estékből. Mikor ránézel a ruhádra, vagy a sérüléseidre, és beugrik, hogyan szerezted őket, majd összerakod a képet, hogy mi is történt. Mivel a refrén elég dühös lett, ezt a címet kapta. Van benne egy olyan sor, amit Barna írt, és úgy hangzik “Olyan, mint a f.szom”. Hát, van, amikor ennek helye van.

MA VAN A NAPJA

Fábián Tomi szerzeménye. Ez volt az első BAAB dal, ami elindult, nagyjából 2.5 évvel ezelőtt. Mit jelent, hogy ma van a napja? Ismeritek azt az érzést, mikor az ember mindent halogat? “Majd holnap leszokom a cigiről, stb...” Ez a dal pont arról szól, hogy ne holnap, hanem MA kezdjünk el valamit. Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra.

 

 

 

 


baab



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása