2020.07.10. 09:00 – Lángoló

Opeth-koncert lesz Budapesten - Nálunk is bemutatja új lemezét a svéd csapat

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

opeth_1.jpg

In Cauda Venenum címmel, 2019-ben készítette el legutolsó nagylemezét az Opeth, amit a svéd zenekar „szerencsés tizenharmadik”-jának is hívnak, hiszen a kritikák szerint a svédek életművében kevés ennyire lebilincselő, intenzív és kifinomult anyag található, mint ez a 10 dal. A zenekar március 17-én Budapesten, az Akvárium Klubban is bemutatja a korongot; a bulira pedig az izlandi The Vintage Caravan is elkíséri őket.

Hosszú utat tett meg idáig a Stockholm melletti kisvárosból, Huddinge-ből származó csapat: az Opeth-et 1990-ben még azzal a céllal alapította meg David Isberg és Mikael Åkerfeldt, hogy létrehozzák „a leggonoszabb zenekart a világon” és megrontsák a világot, vagy legalábbis Svédországot a „fekete szívű, gonosz zenéjükkel”. A számos tagcsere ellenére az Opeth akkori magja megállás nélkül írta a zenéket és próbált. Mára már csak a gitáros-dalszerző Åkerfeldt maradt az eredeti felállásból, de a csapat létezésének 30 éve alatt 13 albumot adott ki, több mint kétmillió lemezt adott el és jelentős hatással bírt a metálszíntérre.

Az In Cauda Venenum lemezen a bonyolultan egyszerű, kellemesen szomorú dallamok nagy része csak második hallgatásra fogadható be teljesen, de akkor kíméletlenül belemászik az ember fejébe és átveszi az irányítást, írják a kritikák. Åkerfeldt:

Ez vagyok én. Ez az Opeth. Úgy gondolom, mára a rajongók felismerik – legalábbis remélem, hogy felismerik – az írási stílusomat, a hangzásunkat és azt, amit zenekarként csinálunk. 

Sok meglepetést tartogat a korong az Opeth-rajongók számára, kezdve a latin címmel, amely tökéletes összhangban van a csapattól nem megszokott svéd dalszövegekkel. A választásnak az volt az elsődleges célja, hogy ne kétféle címmel jelenleg meg az album – hiszen a zenekar nem csak svédül, hanem angol dalszövegekkel is kiadott egy változatot. Az album nehézségét itt az érzelmek adják, nem a mélyrehangolt gitárok és a scream.

Manapság ez nem feltétlenül az, amit ’nehéz’ zenének hívok

– magyarázza Åkerfeldt. A csapat célja a lemezzel, hogy a kreativitás egy következő szintjére kerüljenek, így az anyag mentálisan nehéz, egyszerre művészi és melankolikus, jókedvű és bonyolult. 

Előzenekarként az izlandi prog / klasszik rock műfajban alkotó The Vintage Caravant láthatjuk, akik energikus színpadi előadásukról, fülbemászó dalaikról és hihetetlen zeneművészetükről ismertek. A csapat az elmúlt nyolc évben szinte megállás nélkül turnézott és headlinerként bejárta Európát, az Egyesült Királyságot és Dél-Amerikát. A zenekar négy albumot adott ki; a legutóbbi, a Gateways 2018 augusztusában jelent meg a Nuclear Blast gondozásában és 75. helyen szerepelt a németországi slágerlistákon. A német Rockit csak így fogalmazott:

A The Vintage Caravan mérföldkövet teremtett a hard rock következő generációjának!

a Fekete Zaj bemutatja:

Opeth (SWE)
The Vintage Caravan (ISL)

2021. március 17. szerda 19:00

Budapest, Akvárium Klub

Jegyek: www.tixa.hu/opeth_akvarium 

A jegyértékesítés július 13-án reggel 9 órakor indul.
További jegyértékesítő helyek: CD Pince, Wave Music Shop (13-án nyitástól)

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/587627631893699/


opeth the vintage caravan



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása