2009.11.10. 09:52 – gihi

Kedden nincs tenger - Irie Maffia-klippremier és interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Létezésének négy éve alatt az Irie Maffia igen nagy népszerűségre tett szert. A reggae-t, dancehallt, hip hopot és rockot vegyítő zenekar most megjelenő második, What's my name?! című lemezén még cumbiadal is van, de a Lángolón nem ezt mutatjuk be inkább (azt majd ők élőben november 13-án a Gödörben), hanem a Slow Down Chale klipjét, természetesen egy beszélgetéssel körítve, ahol a zenekar egyik alapítótagja Élő Márton a.k.a Dermot harsonás válaszol a kérdéseinkre.

November 13-án, pénteken tartjátok a lemezbemutató koncertet, nem vagytok babonások?
Én elég materialista vagyok, engem nem nagyon hoz lázba az ilyesmi. A Gödör akarta, hogy ezen a napon legyen, mert a péntek 13 jól promótálható, mindenesetre izgalmasabb, mint egy csütörtök 17. Sena már jóval nyitottabb az ezotériára, de abból is inkább az afrikaira. Ha például egy keddi napon szeretnék koncertet adni egy ghánai halászhajón, a nyílt tengeren, abba tuti nem menne bele. Ugyanis az ott a szokás, hogy kedden békén kell hagyni a tengert.

Készültök valamilyen különlegességgel erre az alkalomra?
Egyrészt lesz sok olyan szám, amit még sosem játszottunk élőben, az új lemez fele kb. Ezek mindenképp újdonságot fognak jelenteni, valamint némi elektronika is fellelhető lesz a műsorban. Készülünk pár színpadi geggel is, de ezeket inkább nem részletezem, legyen meglepetés annak, aki eljön.

A bemutató után egy hónapos turnéra indultok, merre jártok majd? Mit terveztek utána?
Megyünk a legtöbb nagyvárosba itthon: Debrecen, Szeged, Pécs, Szombathely, Székesfehérvár, Sopron, Veszprém, Miskolc. Szilveszter környékén lesz még Pesten is két koncert, valamint sok egyetemi buliban is játszunk még idén. Január-február a pihenésé, ebben az évben keményen dolgoztunk, volt legalább 80 koncertünk, ugyanennyi soundsystem bulink is, csináltunk egy lemezt is, kell egy kis szünet. Sena, Gáspár és én elmegyünk erre az időre Ghánába, ott is nyomulunk egy kicsit, de én leginkább az óceánban szeretnék hűsölni, persze kedden nem! Tavasszal jön ki a lemez világterjesztésben, egy német terjesztő, az MConnexion segítségével, úgyhogy megpróbálunk ennek kapcsán pár európai koncertet lekötni, meglátjuk sikerül-e.

Már elkészült az új lemez első klipje, milyen ötletből született?
A klip a Slow Down Chale című számhoz készült. Ezt a lemez többi számával ellentétben már egy éve felvettük, ezért is ehhez készült a videó, azt is már egy éve elkezdtük szervezni, csak ment a folyamatos vacakolás, hogy milyen is legyen. Tizenegyen nem nagyon tudtunk dűlőre jutni, így nyáron megkerestük Kostil Danilát, aki a Kolin-klipeket is csinálta. Rábíztuk a dolgot teljesen, hogy csináljon olyat, amit akar. Először valamilyen lomtalanítós téma lett volna, csak nem sikerült megfelelő lomtalanítást találnunk. Ekkor került a képbe Szabó Áron, akinek már volt egy régi terve, hogy szülővárosában, Veresegyházán szeretne egy reality filmet forgatni. Ez lett végül a mi klipünk. Tulajdonképpen a szám szövegének semmi köze a sztorihoz, ami egyébként nem baj. Nekem olyan, mintha a 2009-ben leforgatott Roncsfilm 2 trailere lenne, de fain.

Milyen volt a forgatás?
A forgatás mókás volt, habár nagyon fárasztó is. Szerencsére nagyon jó időt fogtunk ki, ami látszik is. Egész nap Veresegyháza határát jártuk egy guruló káddal és Ferivel, aki saját bevallása szerint állami támogatott. A története nagyon egyszerű: a helyi formák elindulnak reggel epret, napraforgót, tyúkot lopni, majd a zsákmánnyal elkezdenek seftelni erre-arra. A nap végén a kocsmában kötnek ki persze, ahol a csereügyletek eredményeként megkaparintott bőrönd tartalmára derül fény, majd isznak és játékgépeznek.

Mi minden újat próbáltatok ki ezen a lemezen?
Szerintem jóval sokszínűbb lett, mint az előző. A már eddig is képviselt stílusok mellett megjelentek újak is. Van például teljesen gépzene is a számok között, amely a 2009-es dancehall trend jegyében született, ez inkább nevezhető house-nak, mint reggae-nek. De van például egy cumbia szám is rajta, ami tudomásom szerint az első itthon született cumbiadal. Persze lehet, hogy nem, de én még nem hallottam magyar zenekartól ilyet. Ez egy kolumbiai gyökerű latin tánczene, a lemezen a 12. szám, a Lady's Embassy. De ezek mellett a rockos számok is elszaporodtak, 3 ilyen is akad az Irie Maffia Rock Triónak köszönhetően. Azért a korábban megszokott reggae, dancehall is megmaradt egy jó pár szám erejére. Valamint DJ Future beszerzett egy Seratót, ennek köszönhetően jóval nagyobb szerepet kaphatott a lemezjátszó.

Ti csináltatok minden munkát az album körül, mennyire volt ez megerőltető?
Nagyon megerőltető volt. Tulajdonképpen Gazsi (Horváth Gáspár, a zenekar billentyűse és egyik zeneszerzője) és én írtuk a zenéket, a szövegeket, énekeket minden énekes maga írta, mi vettük fel őket, és ugyancsak mi editáltuk, kevertük és mastereltük a számokat. Ez egyrészt tényleg megterhelő volt, mert a 14 számból 12-őt egyszerre kezdtünk el megcsinálni, csak 2 kész számunk volt korábbról, és az egész procedúrára alig 2 hónapot hagytunk magunknak. Ami tartható volt, de ehhez az kellet, hogy napi 8-10 órában ezzel foglalkozzunk. Én elégedett vagyok az eredménnyel. Szerintem jó számok születtek, és jól is szól az anyag, habár ha lett volna még két hetünk, pár dolgot megváltoztattunk volna.

Előfordult, hogy nehéz volt megegyezni egymás között?
Mi Gazsival 13 éve vagyunk nagyon jó barátok és már több mint tíz éve csinálunk zenéket közösen, már jól összeszoktunk, tudjuk, hogy kell a másikkal dolgozni. A zenekar pedig a számok bepróbálása alatt elmondta a véleményét. Hozzátett olyan dolgokat, amit mi otthon nem tudtunk magunktól kitalálni, illetve az MC-k is szépen megosztoztak az új alapokon ki-ki a maga stílusához legjobban passzolót választotta. Persze van pár dolog, amivel nem mindenki 100%-ig elégedett, de ez mindig így van.

Sena kivételesen magyarul is énekel, nehéz volt erre rávenni?
Nem volt nehéz, már régóta terveztünk ilyet. Sena már a nagymamájával és az anyukájával is sokat énekelt magyarul, nem teljesen idegen ez tőle. Vicces lett a szám, meg fogja osztani a hallgatóságot. Ez egyébként Busa Pisti rap karrierjének rövid története, a címe Busaman és a West Coast hip hop jegyében született. Biztos lesznek, akik azt mondják, hogy fúj mainstream, olyan, mintha Dopeman lenne, de azok valószínűleg nem értik a szám direkt eltúlzott mivoltát.

MC Kemon és Blessed is közreműködik a What's My Name-en, hogyan kerültek ők a képbe?
Kemon már a zenekar alapításakor képben volt, az első 3 évben állandó tagja volt a bandának. Éppen az első lemez megjelenése előtti évben lett elege a magyar hatóságokból és költözött Londonba 2 évre. Ennek ellenére 2 számban így is szerepelt az első lemezen. Pont most a második lemez előtt tért vissza Budapestre, így egyértelmű volt, hogy erre a lemezre is elhívjuk. Blessed egy Kanadában élő jamaikai énekes, akivel Myspace-en ismerkedtünk össze. Eredetileg egy riddim produkcióhoz kértük fel együttműködni, ez a reggae-ben elterjedt módja a zenék kiadásának; ugyanarra az alapra számos előadó csinálja meg a saját verzióját. Mi is elkezdtünk idén egy ilyet összerakni, a lemezre ebből Columbo illetve Blessed verziója került fel, de azóta már csináltunk egy számot ugyanerre az alapra a jamaikai Perfecttel is, és még egy pár verziót tervezünk, mielőtt kiadnánk.

A stúdiózásról készültek felvételek is, ezeket mikor láthatjuk? Történt valami nagyon emlékezetes?
Fogalmam sincs, egész nyáron kameráztunk, nyersanyag van bőven. Hogy mikor lesz ebből valami film azt nem tudom, de biztosan lesz. Sok emlékezetes dolog történt, amire sajnos csak a kamera emlékszik, de pont erre találták ki.

Irie Maffia - Slow Down Chale - stáblista

rendezte: Kostil Danila és Veszéjes Áron
operatőr: Garai Gábor és Gács Tamás
vágó: Polgári Márton
gyártásvezető: Ausztics Andrea
smink: Kovalik Natasa
cast: Feri és Ottó
köszi: Ervin (a Ladáért) és Áron anyukája


interjú reggae exkluzív klip irie maffia



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása