2011.05.20. 09:30 – Lángoló

Idén is lesz Zene Ünnepe

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


Minden év június 21-én a világon egyszerre kerül megrendezésre a Zene Ünnepe, amit először 1982-ben tartottak meg Franciaországban, Magyarország pedig 1997-ben csatlakozott, amikor Budapest is aláírta a Zene Ünnepe nyilatkozatot. A rendezvény vezérelve az ingyenesség, az összefogás és az önkéntesség, a célja pedig, hogy egyszerre, egy időben, az egész ország területén és határokon túl ezen a napon minden a zenéről szóljon.

1982-ben Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék. Az ötlet az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang támogatásával valósult meg. Ma már a Zene Ünnepe európai, sőt nemzetközi méretűvé vált: több mint 100 országban rendezik meg ugyanazon a napon.

Az ünnep filozófiája abból indul ki, hogy a zene születésünktől kezdve körülvesz minket, és mint mindenhez, ami adott, hajlamosak vagyunk hozzászokni. Néha azonban nem árt emlékeztetni magunkat arra a sok jóra, ami része a mindennapjainknak. Erre gondolt az a néhány lelkes zeneszerető francia huszonkilenc évvel ezelőtt, mikor teremtett még egy okot mindennek megünneplésére: a leghosszabb napot, június 21-ét avatták a Zene Ünnepévé. Lelkesedésük Hollandiára is átragadt és a mozgalom nagy sebességgel terjedni kezdett az egész kontinensen. Azóta Európa több nagyobb városában, minden évben ugyanazon a napon, június 21-én egyszerre kerül megrendezésre a hatalmas utcabál.

A Zene Ünnepe olyan egész napos, ingyenes, politikamentes rendezvény, amely a zene valamennyi formájára és stílusára kiterjed. Zeneiskolák, zenei múzeumok nyitják meg Európa-szerte kapuikat, komolyzenei együttesek, jazzisták, népdalénekesek, dj-k és rockzenészek váltják egymást a szabadtéri és a klubszínpadokon.

Az ünnepre a zenekarok jelentkezése önkéntes alapon működik. Jelentkezni a dalok.hu oldalon lehet. Jelentkezési időszak: 2011. május 16-26. A fellépők értesítésnek határideje: 2011. május 29. A szervezők önkénteseket és helyszíneket is keresnek még, erről bővebb infó a rendezvény honlapján található.

A Zene Ünnepe 2011 eddigi hazai helyszínei

Budapesten:

MILLENÁRIS: Nagyszínpad /szabadtéren felállított színpadon/ 17.00 és 22.00 óra között magyar és nemzetközi könnyűzenei koncertek a Francia Intézettel közös szervezésben, illetve amatőr és akusztikus zenei koncertek sora az Európa Ponton, koradélutántól későestig.
RÁDAY UTCA: akusztikus utcazenei koncertek az utca 5 pontján
TOMPA UTCA: akusztikus utcazenei koncertek az utca 4 pontján
FERENC TÉR: klasszikus zenei koncertek
BAKÁTS TÉR: klasszikus zenei koncertek
NEHRU PART: Magyar és nemzetközi világzenei koncertek, a Cseh Centrummal, a Lengyel Intézettel és az Adam Mickiewicz Intézettel közös szervezésben.
MADÁCH TÉR: Kisebbségek színpada.

További helyszínek Budapesten:

ERZSÉBET TÉRI GÖDÖR
ELTE BTK. BELSŐ UDVAR
CORVINTETŐ
R33
A38 HAJÓ

Csatlakozó városok:

BALATONLELLE
DEBRECEN
EGER – Pavilon színpad, a Görög Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériummal közös szervezésben
KAPUVÁR
MISKOLC
SZÉKESFEHÉRVÁR
PÉCS - több helyszínen


hír zene ünnepe



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása